UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Gebruik de online rekenhulp van UWV
Geld Nieuwsbericht

Wat verandert er in je uitkering vanaf 2021? Check de online Rekenhulp

Op 1 januari 2021 veranderen de Wajong-regels. Weten wat er voor jou verandert? Gebruik de eenvoudige online Rekenhulp.

keer gelezen
23

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong. Het berekenen van je Wajong-uitkering wordt dan een stuk makkelijker. Bovendien ga je er in principe op vooruit als je werkt naast je uitkering.

Rond half oktober hebben alle Wajongers een brief gekregen met daarin informatie over de veranderingen en wat die veranderingen precies betekenen. Ook op UWV Perspectief hebben we hierover geschreven.

Werken loont

Naast al deze informatie heeft UWV nu ook een online Rekenhulp gemaakt. Daarmee kun je uitrekenen wat alle veranderingen voor de hoogte van je uitkering betekenen. De Rekenhulp invullen is heel makkelijk. Als je dat gedaan hebt, krijg je een inschatting van je bruto inkomen vanaf januari 2021. Goed om alvast te weten: In principe ga je er op vooruit als je naast je uitkering ook werkt. Werken loont dus! Als je inkomen omhoog gaat, heeft dit wel gevolgen voor eventuele toeslagen die je van UWV, de Belastingdienst of andere instanties ontvangt. Geef eventuele veranderingen in de hoogte van je inkomen dan ook direct aan deze instanties door.

Als je naast je Wajong-uitkering niet werkt en geen extra inkomsten hebt, blijft je uitkering vanaf 2021 meestal gelijk.

Geen lagere uitkering dankzij garantiebedrag

Goed om te weten voordat je de Rekenhulp gaat invullen: het garantiebedrag is niet meegenomen in de berekening. Als je in december 2020 en januari 2021 inkomsten uit bijvoorbeeld werk hebt, wordt er een garantiebedrag vastgesteld. Als je uitkering volgens de nieuwe regels vanaf 2021 lager wordt, dan zorgt het garantiebedrag ervoor dat je er qua inkomen niet op achteruit gaat. Als je in loondienst werkt ontvang je in januari een brief van UWV over het garantiebedrag. Je kunt hier nu al meer lezen over het garantiebedrag.

Meer weten?

Alle informatie over de veranderingen in de Wajong kun je vinden op UWV Perspectief. Daar lees je meerdere artikelen, uitlegvideo’s over Wajong en studeren en interviews met Wajongers. Wil je weten wat de veranderingen voor jou betekenen, vul dan de Beslisboom op uwv.nl in.

 

Of wil je weten hoe de rekenhulp werkt? Bekijk hier de uitlegvideo.

 

GEPUBLICEERD OP 26-10-2020

Lees meer over

Wajong Uitkering

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord