UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrouw aan tafel met computer en geleidehond op de grond
Dienstverlening UWV Achtergrond

Wat werkt voor jou: Werkfit maken

Als je lange tijd niet hebt gewerkt door ziekte of een beperking, kan het lastig zijn om weer aan het werk te gaan. ‘Ondanks mijn beperking wil ik graag aan het werk. Hoe pak ik dat aan?’

keer gelezen
1062

Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. UWV houdt hier zo veel mogelijk rekening mee. Er zijn verschillende diensten om mensen met een arbeidsbeperking naar werk te helpen. Onder de titel ‘wat werkt voor jou’ leggen we verschillende diensten uit. Deze keer: Werkfit maken.

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

Een Werkfit-traject van UWV kan je verder helpen

Werkfit worden

Heb je door ziekte of arbeidsongeschiktheid een lange periode niet gewerkt en wil je nu (weer) aan de slag? Je eigen geld verdienen, maar vooral weer meedoen? UWV kan je helpen stappen te zetten richting de arbeidsmarkt. Dat noemen we ‘werkfit maken’. Jij bepaalt daarbij wat je nodig hebt. 

Voor wie is Werkfit maken

Werkfit maken is een re-integratiedienst voor mensen met arbeidsvermogen die een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA/WGA, Wajong, WAO of WAZ) hebben. Of voor mensen die een Ziektewet-uitkering van UWV ontvangen. Het Werkfit-traject is erop gericht om jou (weer) fit te maken voor werk. De duur van de begeleiding hangt af van jouw situatie. Je krijgt maximaal 18 maanden begeleiding. Met een Ziektewet-uitkering krijg je maximaal 6 maanden begeleiding. 

Verschillende mogelijkheden voor Werkfit maken

Met Werkfit maken werk je aan het versterken van je werknemersvaardigheden. Denk hierbij aan sociale vaardigheden, motivatie en werkhouding. Na het volgen van het traject ben je klaar voor het vinden van een betaalde baan. In overleg met je re-integratiecoach bepaal jij wat je nodig hebt. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals coaching, training, een snuffelstage en beroepskeuzetest.

Wil je gebruikmaken van Werkfit maken? 

De aanvraag en invulling van een Werkfit-traject gebeurt in overleg met je arbeidsdeskundige of adviseur werk. Hij of zij bekijkt samen met jou of een Werkfit-traject passend is bij jouw situatie. Samen kijken jullie naar jouw mogelijkheden om werkfit te worden en stel je een werkplan op waarin staat wat je graag wilt leren. Als je in de Ziektewet zit, heb je eerst een gesprek met een re-integratiebegeleider. Het Werkfit-traject doorloop je vervolgens samen met een coach van een re-integratiebedrijf. Als je start met een traject wordt er wel verwacht dat je deze ook afmaakt. Er wordt rekening gehouden met het feit dat je medische situatie kan veranderen tijdens deze periode.

Lees ook de volgende artikelen op UWV Perspectief over Werkfit maken:

Gepubliceerd op: 25-02-2020

Reacties

Door Jelle van der Pal op vrijdag 28 februari 2020, 07:16

De clou van dit artikel staat er al meteen bij: Je moet "arbeidsvermogen hebben" ... Door de maatregel van 2015 heb ik - en ik ben niet de enige - mijn arbeidsvermogen negatief laten beoordelen. Daarmee heb ik nu wel een vast inkomen, maar alle trajecten zijn meteen afgeschaft. Het lijkt er op dat de Rijksoverheid door de Participatiewet gewoon voor die 5 a 6 tientjes in de maand, de zorgplicht voor arbeidsgehandicapten heeft afgekocht. Doordat ik nu te boek sta als "geen arbeidsvermogen" kom ik niet in aanmerking voor dit soort trajecten. En als ik zou Willen Werken, dan Kost dat mij meteen die 5% van mijn inkomen. En dan heb ik alleen nog maar de intentie om te werken. Ik heb dan nog geen extra inkomen. En als ik dan werk zou vinden, is wat ik bij kan verdienen, gemaximaliseerd tot het minimumloon. Dit is je reinste arbeidsparticipatieontmoediging wat de overheid doet. Dan maar weer thuiszitten voor 75% minimumloon. Niet omdat dat zo leuk is, maar omdat werken niet loont!

Door Ellen op vrijdag 28 februari 2020, 20:56

"Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. UWV houdt hier zo veel mogelijk rekening mee."
Als dat nou eens werkelijk waar was...!!!

Door David Visser op donderdag 12 maart 2020, 15:43

Goed initiatief UWV. Mooi om te lezen dat er samen wordt gekeken om iemand weer 'werkfit' te maken. Wij zijn momenteel op zoek naar een stagiair. Bekijk hier onze stage-voorwaarden: https://www.kantoormeubelencenter.nl/over-ons/stage. Dit mag ook een zogenaamde werkfit persoon zijn. De stage geeft uitzicht op een vaste baan. Neem contact met ons op bij interesse.

Door Boris Zwart op dinsdag 24 maart 2020, 18:57

Sta helemaal achter dit initiatief, goed bezig UWV! Ik vroeg me af af jullie ook ergens jullie mening over een zit sta werkplek hebben, zo heb ik deze week een zit sta bureau besteld (om precies te zijn deze: https://www.officecity.nl/bureaus-en-tafels/zit-sta-bureaus/elektrisch-…).

Wat is jullie mening over het werken achter een zit sta bureau?

Door dhr B v Herwaarde op donderdag 26 maart 2020, 10:35

ik kan hier zeer weinig positieve dingen schrijven over het uwv want die zijn er in mijn situatie niet, het enige wat mij zwaar verbaast is een kamer in uwv slotervaart waar ik dan uit Venray naar toe moet komen om een gesprek??NO FKING WAY. dit is wederom een staaltje van een gedoemd mislukt idee van een ambtenaar die een bonus krijgt voor een nutteloos idee.
besteed het geld aan de fraude door de oostblokkers die massaal nederland leeg trekken met hun vaak onterechte uitkeringen.
ik ben een wiaklant 60 jaar oud ik mag nog en kan nog 16 uur per week werken, en doe dit ook momenteel ivm corona als entree beleid/controlle in een ziekenhuis. ik heb mijn hele leven gewerkt en ben tussen wal en schip gekomen. als dank van de regering zit ik in de schuldsanering, loop ik bij de voedselbank omdat ik de laatste 10 jaar als ZZPer heb gewerkt me blauw heb betaald aan belastingen en inhoudingen en nu nergens recht op heb.
dus hoe moet ik iets positiefs kunnen schrijven

Door Willem Huijgens op donderdag 26 maart 2020, 18:09

Ik doe mee aan dit werkfit plan en ik zit in de situatie dat mijn reintegratiebegeleider en ik precies weten wat we aan elkaar hebben. Wat mijn vermogen is weten we beide heel goed. Waar we tegenaanlopen is dat bedrijven vaak een ander idee hebben bij reintegratie dan ik kan leveren. Nu met de coronacrisis kun je vrijwel nergens terecht en ik ben benieuwd of we de tijd die we nu verliezen omdat echt letterlijk alles stil lijkt te liggen er straks achteraan geplakt gaan krijgen. Als net als ik door bronchitus chronisch verkoden bent gedurende zo'n 7 a 8 maanden per jaar kun je nu echt nergens aankloppen. Daarna is het maar de vraag of het UWV gaat accepteren dat een volledige baan een utopie is.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord