UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Week van de Werkstress
Mijn ziekte/beperking Achtergrond

Week van de werkstress (16-20 november)

1 op de 7 werknemers heeft last van werkstress. De Week van de Werkstress (16-20 november) maakt werkstress bespreekbaar.

keer gelezen
2720

1 op de 7 werknemers heeft last van werkstress. Hierdoor lopen jaarlijks meer dan een miljoen mensen het risico op een burn-out. Een deel van hen komt uiteindelijk terecht bij UWV voor een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering. De Week van de Werkstress maakt werkstress bespreekbaar.

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Werkstress ontstaat meestal door een optelsom van factoren. Een hoge werkdruk, ongewenst gedrag tussen collega’s of emotionele gebeurtenissen tijdens het werk kunnen veel stress veroorzaken. Als je eenmaal een burn-out hebt gehad, dan is er een vergroot risico op een tweede burn-out. Het is daarom belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek gaan over werkstress. Daarom organiseert Oval de Week van de Werkstress. In het hele land organiseren bedrijven activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. Meer informatie over alle andere activiteiten tijdens de Week van de Werkstress vind je op Oval.nl.

Zorg voor buffers

Volgens onderzoek heeft werkstress vooral te maken met het ontbreken van buffers (dingen die je energie geven). Met voldoende buffers kun je vervelende situaties beter aan en een burn-out voorkomen. Wie genoeg plezier heeft in zijn werk is beter in staat om effectief en gezond te werken. Meer bewegen of gezonder eten kan zo'n buffer zijn. Soms kan de oplossing ook ingrijpender zijn en kun je bijvoorbeeld je werk-privébalans bespreken met je leidinggevende.

Hoe herken je stresssignalen?

Je kunt stress herkennen door veranderingen in:

  • je lichaam: zweten, klamme handen, trillen, beven, gewichtstoename of -afname en een toename van andere lichamelijke klachten;
  • je hoofd: verstrooid zijn, snel afgeleid, minder geïnteresseerd of het niet afmaken van een klus of taak;
  • je gevoel: een snelle wisseling van emoties of impulsief reageren;
  • je gedrag: onrust, haastig gedrag, een ongezonde manier van leven en soms ook (bijna-) ongelukken.

99 oplossingen tegen werkstress

Er is niet 1 oplossing om werkstress te voorkomen: je kunt er van alles tegen doen. Dat geldt zowel voor de werkgever als de werknemer. Op de website arboportaal.nl kun je 99 oplossingen tegen werkstress vinden. 

6 tips uitgelicht voor jou als werknemer

  1. Door je werk in blokken te plannen, houd je meer overzicht. Rond werk eerst naar tevredenheid af voordat je aan een nieuwe taak begint.
  2. Je mail of telefoon uitzetten helpt om je beter te concentreren.
  3. Maak zaken bespreekbaar die thuis spelen. Zo voorkom je dat je extra taken krijgt, die je op dat moment niet aankan.
  4. Zijn er dingen die volgens jou beter of efficiënter kunnen? Bespreek ze met je collega’s of met je leidinggevende. Dit kan voor iedereen winst opleveren.
  5. Maak eens een lijst van de taken waar je veel energie van krijgt. Zo krijg je inzicht in de dingen die je leuk vindt. Deze lijst kun je gebruiken in plannen of gesprekken met je leidinggevende.
  6. Een wandeling tijdens de lunch met collega’s is niet alleen goed voor je gezondheid, maar zorgt ook voor een ontspannen moment. 

Werkplezier

Werkplezier voorkomt dat gezonde werkdruk overslaat in ongezonde werkstress. Sommige werknemers halen werkplezier uit een goede sfeer onder collega's, anderen door te blijven leren, of door elke dag nieuwe uitdagingen te zoeken. Werkplezier is daarom belangrijk voor iedereen.

Bron: www.arboportaal.nl

Update artikel: 27 mei 2020

Lees meer verhalen over burn-out op UWV Perspectief

Film over burn-out

Sophie van de Pol maakte de korte film Het Burn-Out Bos (2016). Je beleeft in 12 minuten hoe het is om een burn-out te hebben.

Hoe ga jij om met werkstress?

Schrijf je reactie onder het artikel. Lees ook hoe Janneke, Carla, Pieter en Sophie omgaan met werkstress.

Gepubliceerd op: 12-11-2018

Reacties

Door Don van den Enk op vrijdag 10 november 2017, 21:01

Persoonlijk, als detacheerder bij opdrachtgevers/ klanten. --- al meer dan 25 jaar --- ( bedrijven met 400 tot 2000 personeel ) zie ik stress om me heen, die veroorzaakt wordt door intimidatie op de werkvloer, hoge werkdruk, jaloezie en roddels die de sfeer verpesten op afdelingen en verhalen die hun eigen leven gaan leiden. En uiteraard zullen ook lui rondlopen op de werkvloer met thuis /prive issues. Maar weegt niet op naar mijn idee tegen bovengenoemde " kleingeestigheden" !!

Door Bobbob op woensdag 15 november 2017, 20:58

Moet je een keer op bezoek gaan bij de verzekeringsarts van het UWV heb je zeker (werk)stress!!!!

Door harrie Vossen op dinsdag 13 november 2018, 18:29

Werkstress

iets doen tegen werkstress ?
leer een leerzame les;

3 virtuele bazen
blijven op je azen

maar glip door de virtuele mazen
en ze stoppen, en blijven zich verbazen

een hobby loopt wel eens uit de hand
maar het kan in dit land

hou je rust echter in de gaten
dan zal dit zeker baten

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord