UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

UWV Perspectief

week van de werkstress 2017
week van de werkstress
Dienstverlening UWV Tips

Week van de werkstress (13-16 november)

1 op de 8 werknemers heeft last van werkstress. De Week van de Werkstress (13-16 november) maakt werkstress bespreekbaar.

keer gelezen
1230

1 op de 8 werknemers heeft last van werkstress. Meer dan een miljoen mensen lopen hierdoor jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Een deel van hen komt uiteindelijk terecht bij UWV voor een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering. De Week van de Werkstress (13-16 november) maakt werkstress bespreekbaar.

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Werkstress ontstaat meestal door een optelsom van factoren. Een hoge werkdruk, ongewenst gedrag tussen collega’s of emotionele gebeurtenissen tijdens het werk kunnen veel stress veroorzaken. Als je eenmaal een burn-out hebt gehad, dan is er een vergroot risico op een tweede burn-out. Het is daarom belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek gaan over werkstress. Daarom is er de Week van de Werkstress, op initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het hele land organiseren bedrijven activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. 

Zorg voor buffers

Volgens onderzoek heeft werkstress vooral te maken met het ontbreken van buffers (dingen die je energie geven). Met voldoende buffers kun je vervelende situaties beter aan en een burn-out voorkomen. Wie genoeg plezier heeft in zijn werk is beter in staat om effectief en gezond te werken. Meer bewegen of gezonder eten kan zo'n buffer zijn. Soms kan de oplossing ook ingrijpender zijn en kun je bijvoorbeeld je werk-privébalans bespreken met je leidinggevende.

Hoe herken je stresssignalen?

Je kunt stress herkennen door veranderingen in:

  • je lichaam: zweten, klamme handen, trillen, beven, gewichtstoename of -afname en een toename van andere lichamelijke klachten;
  • je hoofd: verstrooid zijn, snel afgeleid, minder geïnteresseerd of het niet afmaken van een klus of taak;
  • je gevoel: een snelle wisseling van emoties of impulsief reageren;
  • je gedrag: onrust, haastig gedrag, een ongezonde manier van leven en soms ook (bijna-) ongelukken.

Lees meer over de signalen van werkstress en wat je eraan kunt doen.

99 oplossingen tegen werkstress

Er is niet 1 oplossing om werkstress te voorkomen: je kunt er van alles tegen doen. Dat geldt zowel voor de werkgever als de werknemer. Op de website www.duurzameinzetbaarheid.nl kun je 99 oplossingen tegen werkstress vinden. Op checkjewerkstress.nl kun je tips met elkaar uitwisselen. En doe ook eens de checkjewerkstress-test en krijg tips hoe je je werksituatie kunt verbeteren.  

6 tips uitgelicht voor jou als werknemer

  1. Door je werk in blokken te plannen, houd je meer overzicht. Rond werk eerst naar tevredenheid af voordat je an een nieuwe taak begint. 
  2. Je mail of telefoon uitzetten helpt om je beter te concentreren. 
  3. Het op je werk bespreekbaar maken van dingen die thuis spelen, voorkomt extra taken. Die je er op dat moment eigenlijk niet bij kunt hebben. 
  4. Zijn er dingen die volgens jou beter of efficiënter kunnen? Bespreek ze met je collega’s of met je leidinggevende. Dit kan voor iedereen winst opleveren. 
  5. Door eens een lijst te maken van de taken waar je veel energie van krijgt, krijg je inzicht in de dingen die je leuk vindt. Dit kun je gebruiken in plannen of gesprekken met je leidinggevende. 
  6. Een wandeling tijdens de lunch met collega’s is niet alleen goed voor je gezondheid, maar zorgt ook voor een ontspannen moment met collega’s. 

Maar er zijn veel meer tips. Bekijk ze allemaal.

Lees meer verhalen over burn-out op UWV Perspectief

Film over burn-out

Bekijk ook eens de korte film Het Burn-Out Bos (2016) van Sophie van de Pol. In deze film van 12 minuten beleef je hoe het is om een burn-out te hebben.

Bron: www.duurzameinzetbaarheid.nl

Gepubliceerd op: 02-11-2017

Reacties

Door Don van den Enk op vrijdag 10 november 2017, 21:01

Persoonlijk, als detacheerder bij opdrachtgevers/ klanten. --- al meer dan 25 jaar --- ( bedrijven met 400 tot 2000 personeel ) zie ik stress om me heen, die veroorzaakt wordt door intimidatie op de werkvloer, hoge werkdruk, jaloezie en roddels die de sfeer verpesten op afdelingen en verhalen die hun eigen leven gaan leiden. En uiteraard zullen ook lui rondlopen op de werkvloer met thuis /prive issues. Maar weegt niet op naar mijn idee tegen bovengenoemde " kleingeestigheden" !!

Door Bobbob op woensdag 15 november 2017, 20:58

Moet je een keer op bezoek gaan bij de verzekeringsarts van het UWV heb je zeker (werk)stress!!!!

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord