UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
vrouw geeft les aan studenten
Geld Nieuwsbericht

Wijzigingen rond studeren: vanaf 1 september volledige uitkering

Wajongers die studeren gaan er door de veranderingen fors op vooruit.

keer gelezen
304

De wijzigingen rond de Wajong zijn eind mei aangenomen. Vanaf 1 september 2020 gaan de eerste wijzigingen in en veranderen de regels voor het volgen van een opleiding met Wajong. Iedere Wajonger krijgt er uiteindelijk mee te maken. Hoe de veranderingen voor iedereen precies uitpakken is niet altijd even duidelijk, maar één ding staat vast: Wajongers die studeren gaan er fors op vooruit.

In de huidige Wajong-regeling kan het gebeuren dat je gekort wordt op je uitkering als je begint met een studie of een opleiding. Dit wordt nu gelukkig aangepast in de nieuwe Wajong-regeling. En, ook belangrijk, je wordt vanaf 1 september 2020 dus niet meer gekort op je uitkering als je studeert. Ook behoud je je Wajong 2015-uitkering als je gaat studeren.

Geen korting meer op je uitkering

Op 26 mei van dit jaar is de Wet vereenvoudiging Wajong aangenomen. Ben je Wajonger en volg je een studie of opleiding of ben je dat van plan, dan is dit voor jou heel goed nieuws. Vanaf 1 september ontvang je dan namelijk een volledige uitkering. Wajongers behouden hun volledige uitkering als zij een studie of opleiding volgen en ook Wajongers die met een studie starten worden niet gekort. Daarnaast kun je als jonggehandicapte tijdens je studie Wajong aanvragen en in aanmerking komen voor een Wajong-uitkering als je aan alle voorwaarden voldoet.

De maatregelen in het kort

Samengevat verandert het volgende:

  • Heb je Wajong 2010 en arbeidsvermogen dan krijg je tijdens een studie of opleiding maximaal  70% van het wettelijk minimumloon (tot 1 september is dat 25%). Als je werkt worden de inkomsten voor een deel verrekend met je uitkering.
  • Heb je Wajong 2010 en geen arbeidsvermogen en studeer je? Dan krijg je maximaal  75% van het wettelijk minimumloon (tot 1 september is dat 25%).
  • Je kunt als jonggehandicapte tijdens je studie Wajong aanvragen. Dan heb je mogelijk vanaf 1 september recht op een Wajong 2015 uitkering. Tot 1 september is er nl. geen recht op een Wajong 2015 uitkering als je studeert.
  • Is je uitkering beëindigd omdat je ging studeren of is je uitkering afgewezen omdat je studeerde, dan kun je opnieuw een Wajong-uitkering aanvragen.

 

Bekijk hier de uitleganimatie studeren met een Wajong 2010-uitkering. 

Bekijk hier de uitleganimatie studeren met een Wajong 2015-uitkering.

Bekijk hier hoe je kunt overstappen naar Wajong 2010.

Brief voor alle studerende Wajongers 2010

Heb je Wajong 2010 en studeer je? Dan krijg je voor 1 september een brief met informatie  over de nieuwe regeling.
Houd verder UWV Perspectief in de gaten voor nadere informatie.

Maatregelen vanaf 1 januari

Vanaf 1 januari 2021 verandert er meer in de Wajong. Over enige tijd vertellen we je meer over deze nieuwe maatregelen. Kijk voor meer informatie over de maatregelen per 1 januari 2021 op Rijksoverheid.nl.

 

Gepubliceerd op: 01-07-2020

Lees meer over

Wajong Opleiding Uitkering

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord