UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Verschillende beoordeling bij zelfde ziekte geillustreerd
Dienstverlening UWV Achtergrond

Zelfde ziekte, andere beoordeling door UWV

2 mensen met dezelfde ziekte krijgen soms toch een verschillende uitkering. Hoe kan dat?

keer gelezen
4558

Hoe kan het dat bij de beoordeling van een WIA-aanvraag 2 mensen met dezelfde ziekte of beperking toch een ander arbeidsongeschiktheidspercentage kunnen krijgen? UWV Perspectief legt het je uit.

'Door verschil in inkomen ontstaat een verschil in uitkering'

Bij de aanvraag van een WIA-uitkering wordt gekeken welke mogelijkheden er nog zijn om te werken. Jouw resterende arbeidscapaciteit is het vertrekpunt voor de berekening van je arbeidsongeschiktheidspercentage. Met dit percentage wordt de hoogte van je uitkering vastgesteld.

Hoe wordt mijn arbeidsongeschiktheidspercentage berekend?

UWV maakt een inkomensvergelijking tussen wat je verdiende met je werk voordat je ziek werd en wat je kunt verdienen met werk dat je nog kunt doen op het moment dat je een uitkering aanvraagt. Zou je met je oude inkomen bijvoorbeeld € 100 hebben verdiend en kun je – rekening houdend met je beperkte inzetbaarheid – nu nog € 70 verdienen dan ben je voor 30% arbeidsongeschikt.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering?

De grens om in aanmerking te komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering ligt op minimaal 35% inkomensverlies door je ziekte of beperking.

Waarom kijkt UWV naar inkomensverlies en niet naar de ernst van mijn handicap of ziekte?

In Nederland bepaalt de wet dat er bij arbeidsongeschiktheid gekeken wordt naar inkomensverlies door langdurige ziekte of handicap. Het arbeidsongeschiktheidspercentage geeft aan wat je nu niet meer kunt verdienen met werk. Het zegt niets over de ernst van je ziekte of beperking. In sommige andere landen wordt het uitkeringspercentage berekend op basis van ziektebeelden, beperkingen en aandoeningen. Dan krijgt elke persoon met bijvoorbeeld knieklachten dezelfde uitkering, ongeacht het inkomen.

Wat betekent dit in de praktijk?

Door verschil in inkomen kan een verschil in uitkering ontstaan. 2 personen met vergelijkbare klachten, maar een verschillend inkomen, kunnen een ander arbeidsongeschiktheidspercentage krijgen en dus een ander bedrag aan uitkering ontvangen. Een voorbeeld. Een piloot en een schoonmaker kunnen door precies dezelfde handicap of ziekte een arbeidsongeschiktheidsuitkering moeten aanvragen. Wanneer bij allebei wordt vastgesteld dat zij hun oude beroep niet meer kunnen uitoefenen, dan zal het verschil tussen het oude en mogelijk nieuwe inkomen bij de piloot meestal groter zijn dan bij de schoonmaker. De piloot zal niet snel een baan kunnen vinden waarmee hij hetzelfde verdient als met het werk dat hij deed voordat hij ziek werd. Voor de schoonmaker zal het inkomensverschil met werk dat hij of zij misschien nog kan doen meestal veel minder groot zijn dan voor de piloot. De piloot heeft een veel groter inkomensverlies en komt daardoor eerder in aanmerking voor een uitkering.

Daardoor is het mogelijk dat de schoonmaker voor 10% arbeidsongeschikt wordt verklaard en geen uitkering krijgt. Ondertussen wordt de piloot voor 90% arbeidsongeschikt verklaard. Het is een verschijnsel dat ‘inkomensdiscriminatie’ wordt genoemd. Voorstanders hiervan wijzen op het feit dat de piloot in het voorbeeld ook meer premie heeft betaald.

Lees ook:

Gepubliceerd op: 19-10-2017

Reacties

Door Joop Wolvers op maandag 14 augustus 2017, 11:30

Met andere woorden:

De piloot hoeft zich geen al te grote zorgen te maken en is verzekerd van een redelijk inkomen, tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd.

De schoonmaker kan misschien geen zwaar schoonmaakwerk meer doen maar kan wellicht nog wel (met dezelfde beperkingen als de piloot), tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd de urinoirs op Schiphol blijven poetsen.

Door Lenie de Boer op dinsdag 15 augustus 2017, 10:45

Helemaal eens met de reaktie van Joop Wolvers
Is niet eerlijk.
De schoon maker moet nog werken en de Piloot krijgt veel meer geld om niets te doen.
Kan je wel zeggen dat er meer verzekerings premie is betaald
Maar daar krijgt hij ook er hogere uitkering voor.
Het zou eerlijk zijn als de Piloot ook moest schoon maken en Dan wel zijn hogere uitkering krijgt.

Door Cjf Hobbelen op vrijdag 25 augustus 2017, 15:41

Helaas werkt het zo in nederlanf, ik zou ook fulltime kunnen werken, terwijl ik bijna 24 uur perdag lig. Max 10 min kan staan. Rechtop zitten niet mogelijk is, en ik veel versuffdnde medicatie gebruik.

Door Rene Louter op maandag 25 september 2017, 15:17

Jammer dat de kop "zelfde ziekte, andere beoordeling door uwv" gebruikt is. Naar mijn mening is de beoordeling ook dezelfde (en ik doe deze beoordelingen al jaren), alleen de uitkomst van de boordeling is anders.
Dus een volgende keer: zelfde ziekte, zelfde beoordeling maar een andere uitkomst.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord