UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
kijken naar wat je nog wel kunt
Je denkwijze veranderen
Mijn ziekte/beperking Blog

Ziekte als motivator

Je bent jong en krijgt een chronische ziekte. Dat overkwam Carina. Na een heftige periode van boosheid en onbegrip leerde ze haar ziekte accepteren.

keer gelezen
390

Carina Deijkers (30 jaar, Wajong) heeft sinds haar puberteit de ziekte van Behçet. Door deze ontstekingsziekte heeft ze last van oververmoeidheid, pijn en bewegingsbeperkingen. Na een heftig proces van ontkennen en strijden, is ze haar ziekte als geschenk gaan omarmen.

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

‘Ik maakte een switch in mijn denkwijze. Dit proces maakt de weg naar mogelijkheden vrij’

Jaren was ik bezig om te strijden tegen mijn ziekte. Ik vocht elke dag met boosheid en onbegrip, en ik had ook een periode van ontkenning. Dag in, dag uit werd ik geconfronteerd met de onmogelijkheden die de ziekte met zich meebracht. Ik voelde me enorm beperkt in de dingen die ik wilde en kon uitvoeren. Elke dag was ik bezig met overleven. Mijn dagen begonnen met pijn en de vraag hoe ik die dag weer door zou moeten komen.

Klaar met mijn beperkingen

Een paar jaar geleden was ik helemaal klaar met die beperkingen. Ik besefte dat ik door de ziekte niet alleen fysiek werd beperkt, maar daardoor ook beperkt ging denken. Waarom zou ik mezelf richten op de dingen die ik niet meer kan? Dat geeft alleen maar teleurstelling.
Ik begon een switch te maken in mijn denkwijze. Ik begon te focussen op de dingen die ik nog wél kon doen. Op mijn manier en in mijn tempo. Ik liet de strijd los en maakte plaats voor acceptatie. Ik stopte ontkenning en erkende dat ik ziek was. De boosheid veranderde in zachtheid en begrip.

Mijn ziekte als inspiratiebron

Dit proces maakt de weg naar mogelijkheden vrij. Ik ben ontzettend dankbaar hiervoor, want nu is de ziekte mijn motivator. Door de ziekte te omarmen en deze te zien als onderdeel van mij, geeft ze kracht, inspiratie en motivatie. De ziekte is getransformeerd in een inspiratiebron voor mijn passies: schrijven, creativiteit en mensen helpen. De ziekte zorgt voor een scala aan thema’s om over te schrijven. De ziekte is de motivatie achter de keuze van de opleidingen (life coach en holistisch therapeut) die ik volg. En ze geeft me de kracht en inspiratie om passend werk te creëren. Ik zou dolgraag mensen met een ziekte of andere beperking willen inspireren en begeleiden. Ik weet als geen ander wat het allemaal met zich meebrengt en mag mezelf wel ervaringsdeskundige noemen. Ik haal motivatie uit de ziekte om een gezonde leefwijze na te streven.

Anders in het leven

Al met al heeft de ziekte me enorm creatief gemaakt door te allen tijde naar oplossingen en mogelijkheden te blijven zoeken die passen bij mij en mijn ‘beperkingen’. Het heeft me motivatie gegeven om anders naar het leven te kijken. Ik gun dat ieder ander mens.

Ziek of een handicap, ik geloof dat iedereen tal van mogelijkheden heeft passend bij de persoon. De vraag is alleen of je ze wilt zien.

Lees ook de eerste blog van Carina voor UWV Perspectief:

Gepubliceerd op: 28-09-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord