Naar hoofdinhoud

Zitskiër Kees-Jan: op weg naar de Paralympics

‘Ik laat op de Spelen zien wat ik waard ben’

Kees-Jan (36) heeft al 13 jaar een dwarslaesie en is verlamd vanaf zijn middel. Hij kan zijn benen niet meer gebruiken. Dit komt door een snowboardongeluk, waarbij hij plat op zijn rug terechtkwam. Hij wist al snel dat hij weer de sneeuw in wilde en ging mee met een georganiseerde wintersportvakantie. Daar bleek zijn talent voor wintersporten en hij meldde zich aan bij het Nederlandse Paralympische Team. 

In 2010 deed Kees-Jan als enige Nederlandse zitskiër mee aan de Paralympische Spelen in Vancouver. Hij won toen geen medaille. Inmiddels hebben hij en zijn team meer ervaring en gaat hij opnieuw proberen een plak te winnen, ditmaal in Sotsji. 

Hij trainde vooral in de maanden augustus tot en met november. Vanaf december volgden diverse wedstrijden. Kees-Jan was hiervoor onder andere in Canada en Amerika. In februari staat er een trainingsweek in Oostenrijk gepland en daarna reist het paralympische team naar Rusland voor de Spelen. Kees-Jan komt uit op de reuzenslalom, de Super G en het mooiste onderdeel, de afdaling. ‘Bij de laatste 2 onderdelen hoop ik toch zeker in de top 5 terecht te komen en zelfs met een medaille naar huis te gaan.’ 

De Paralympische Winterspelen

De Paralympische Spelen worden gehouden van 7 tot en met 16 maart 2014 in Rusland. Er doen 1.650 deelnemers uit 45 verschillende landen mee aan 5 verschillende sporten: alpineskiën, biatlon, rolstoelcurling, ijssleehockey en crosscountryskiën. Het Paralympische TeamNL Sotsji 2014 bestaat tot nu toe uit 7 Nederlanders. De Nederlandse topsporters doen mee aan de onderdelen alpineskiën en snowboarden. 

Bekijk het filmpje van Kees-Jan. Hij deed mee in Landgraaf aan de IPCAS-wedstrijden, een serie wedstrijden voor wintersporters met een lichamelijke beperking. Een goede voorbereiding op het echte werk.

Meer lezen?

Kees-Jan houdt een blog bij voor UWV Perspectief. Voor de Paralympische Spelen beginnen volgt er nog een nieuwe blog. Houdt de site in de gaten.

Reacties

Reactie toevoegen

Gerelateerde artikelen

Werelddag Downsyndroom, kunstenaar Casper in Zij aan Zij atelier, UWV Perspectief

‘Kunst is mijn leven’

Op 21 maart worden wereldwijd mensen met het downsyndroom in het zonnetje gezet. Kunstenaar Casper neemt je mee naar zijn werk bij atelier Zij aan Zij.

Discobal. G-disco. Disco voor mensen met een beperking

Agendatips voor maart

De lente is in aantocht. Tijd voor actie! Laat je inspireren door de agendatips van deze maand.

rondleiding voor mensen met afasie in van abbemuseum

Agendatips voor februari

De dagen worden weer langer en 2017 komt op gang. Tijd voor actie! Laat je inspireren door de agendatips van deze maand.

carnaval vieren in een rolstoel

G-carnaval: alaaf!

G-carnaval is carnaval voor mensen met een beperking. Van half tot eind februari wordt dit feest op verschillende plekken gevierd.