Naar hoofdinhoud

Zitskiër Kees-Jan: op weg naar de Paralympics

‘Ik laat op de Spelen zien wat ik waard ben’

Kees-Jan (36) heeft al 13 jaar een dwarslaesie en is verlamd vanaf zijn middel. Hij kan zijn benen niet meer gebruiken. Dit komt door een snowboardongeluk, waarbij hij plat op zijn rug terechtkwam. Hij wist al snel dat hij weer de sneeuw in wilde en ging mee met een georganiseerde wintersportvakantie. Daar bleek zijn talent voor wintersporten en hij meldde zich aan bij het Nederlandse Paralympische Team. 

In 2010 deed Kees-Jan als enige Nederlandse zitskiër mee aan de Paralympische Spelen in Vancouver. Hij won toen geen medaille. Inmiddels hebben hij en zijn team meer ervaring en gaat hij opnieuw proberen een plak te winnen, ditmaal in Sotsji. 

Hij trainde vooral in de maanden augustus tot en met november. Vanaf december volgden diverse wedstrijden. Kees-Jan was hiervoor onder andere in Canada en Amerika. In februari staat er een trainingsweek in Oostenrijk gepland en daarna reist het paralympische team naar Rusland voor de Spelen. Kees-Jan komt uit op de reuzenslalom, de Super G en het mooiste onderdeel, de afdaling. ‘Bij de laatste 2 onderdelen hoop ik toch zeker in de top 5 terecht te komen en zelfs met een medaille naar huis te gaan.’ 

De Paralympische Winterspelen

De Paralympische Spelen worden gehouden van 7 tot en met 16 maart 2014 in Rusland. Er doen 1.650 deelnemers uit 45 verschillende landen mee aan 5 verschillende sporten: alpineskiën, biatlon, rolstoelcurling, ijssleehockey en crosscountryskiën. Het Paralympische TeamNL Sotsji 2014 bestaat tot nu toe uit 7 Nederlanders. De Nederlandse topsporters doen mee aan de onderdelen alpineskiën en snowboarden. 

Bekijk het filmpje van Kees-Jan. Hij deed mee in Landgraaf aan de IPCAS-wedstrijden, een serie wedstrijden voor wintersporters met een lichamelijke beperking. Een goede voorbereiding op het echte werk.

Meer lezen?

Kees-Jan houdt een blog bij voor UWV Perspectief. Voor de Paralympische Spelen beginnen volgt er nog een nieuwe blog. Houdt de site in de gaten.

Reacties

Reactie toevoegen

Gerelateerde artikelen

Activiteiten voor mensen met een handicap of ziekte in augustus

Agendatips voor augustus

Eropuit! Inspirerende uitjes voor augustus. Festivals, theater en sport: geniet ervan!

Kris vlogt over haar aangepaste vervoer zien

Vlog #5 Kris blijft bewegen: Rijden met een aangepaste auto

Kris laat in vlog 5 zien waarom haar auto haar zelfstandig maakt. ‘Mijn auto staat voor mij gelijk aan vrijheid.’

Man kijkt naar foto familie steun of last als je ziek bent of gehandicapt bent

Hoe overleef je je familie …

Van je familie moet je het hebben. Hoe denk jij daarover? Praat mee en bekijk de resultaten van de poll.

Kris vlog 4 bij de fysio

Vlog #4 Kris blijft bewegen: bij de fysio

In vlog 4 gaat Kris naar de fysiotherapeut. Voor haar een belangrijk onderdeel van het leven in een rolstoel.