UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Veranderen van zorgverzekering
Chronisch ziek en een zorgverzekering kiezen
Geld Tips

Zorgverzekering kiezen in 3 stappen

Overstappen naar een andere zorgverzekering kan je geld besparen. Onze handige tips helpen je bij het kiezen van een verzekering die bij jou past.

keer gelezen
87

Voor de meesten niet de leukste klus, maar het loont echt om je te verdiepen in je zorgverzekering. Wat verandert er in 2019 in het basispakket en de aanvullende verzekeringen? Welke verzekering past het beste bij jou? Lees de tips, volg onderstaande stappen en maak je keuze.

Belangrijk: je kunt je oude verzekering opzeggen tot en met 31 december 2018. Sluit uiterlijk wel voor 31 januari 2019 je nieuwe basispolis af, anders kun je een boete krijgen.

Wat verandert er in de zorgverzekeringen in 2019?

Ook dit jaar zijn er wijzigingen in het basispakket. Zo wordt bijvoorbeeld het basispakket uitgebreid met een vergoeding van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Deze interventie helpt mensen bij het ontwikkelen van goede eetgewoontes en een gezond beweegpatroon. De vergoedingen van het zittend ziekenvervoer worden ruimer. En de oefentherapie voor mensen met COPD wordt vergoed vanaf de eerste behandeling. De vergoedingen van paracetamol, voedingssupplementen en mineralen verdwijnen uit het basispakket.
Meer weten over de wijzigingen in 2019? Kijk op de website van de Rijksoverheid: wat verandert er in het basispakket van de zorgverzekering 2019.

Eigen risico en premies

De hoogte van het verplicht eigen risico blijft gelijk aan dat van dit jaar: € 385. De premies van de zorgverzekeraars gaan wel omhoog, de stijging varieert tussen de ongeveer € 3 en € 11 per maand.

Zorgtoeslag omhoog

Omdat de premie voor het basispakket van de zorgverzekering 2019 zal stijgen, gaat ook de zorgtoeslag voor mensen met een laag inkomen omhoog. Eenpersoonshuishoudens gaan er maximaal € 94 op vooruit en meerpersoonshuishoudens € 281. Meer informatie over zorgtoeslag vind je op de website van de Belastingdienst.

Welke verzekering past bij jou?

Wat er wordt vergoed vanuit het basispakket is bij alle zorgverzekeraars gelijk. De verschillen zitten ’m in de aanvullende pakketten en de hoogte van de maandelijkse premie die daar tegenover staat. Wil je weten welke verzekering het beste bij jou past? Volg onderstaande 3 stappen en maak je keuze.

Stap 1: Welke zorg en welke polis?

Breng in kaart welke zorg je nodig denkt te hebben in 2019. Heb je aanvullende verzekeringen nodig, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen? Of verwacht je weinig zorg nodig te hebben en wil je een vrijwillig hoger eigen risico? Dit zijn allemaal zaken die de keuze voor je polis bepalen. Op de website van Ieder(in) zie je waar je rekening mee moet houden. Je kunt ook kijken op de website van de Zorgverzekeringslijn. De Patiëntenfederatie Nederland (NPCF) heeft ook een aantal hulpmiddelen op de website staan die je verder kunnen helpen. Een heel overzichtelijke en complete gids is de Informatiegids Zorgverzekering 2019.

Stap 2: Vergelijk zorgverzekeringen

Als je de verschillende verzekeringen met elkaar vergelijkt, kun je zien of je geld kunt besparen. De uitkomsten kunnen per site verschillen. Kijk daarom altijd op verschillende vergelijkingssites. Handige websites die je daarbij helpen:

Is het voor jou voordelig om over te stappen naar een andere zorgverzekering?

Stap 3: Het kan goedkoper

Op de volgende manieren kun je misschien ook nog geld besparen op je zorgverzekering:

  • Je verzekeraar biedt misschien een goedkopere polis aan via internet. Online afgesloten verzekeringen zijn minder duur omdat de communicatie daarbij vaak alleen via internet of e-mail loopt.
  • Heb je een laag inkomen en hoge zorgkosten, dan kan een gemeentepolis een optie zijn. De dekking is vaak erg goed. Op de website GezondVerzekerd zie je of dit ook kan in jouw gemeente. Staat je gemeente niet op deze site vermeld, vraag het dan toch even na bij je gemeente. Niet alle gemeentes werken mee aan de website van GezondVerzekerd, terwijl sommige wel een goedkope verzekering bieden. Het afsluiten van een zorgverzekering via de gemeente heeft een aantal voordelen. Je leest er meer over op collectievezorgverzekering.nl.
  • Een gemeentepolis kan ook nadelen hebben. Meestal ben je verplicht tot een bepaalde pakketcombinatie. Dit kan betekenen dat je een hogere premie moet betalen voor zorg die je niet nodig hebt. Daarom stappen enkele gemeenten nu over op de Zorgverzekering op Maat als alternatief voor de gemeentepolis. Lees meer over:
  1. Zorg verzekerd via een gemeentepolis
  2. Zorgverzekering op Maat
  • Met een collectieve verzekering kun je ook korting op de premie krijgen. Werkgevers, patiëntenorganisaties, (vak)bonden en verenigingen bieden deze vaak aan. Door je te verenigen in een bepaalde groep die bij jouw situatie/gezondheid past, kun je een speciaal verzekeringspakket afsluiten dat voldoet aan jouw eisen.
  • Let wel goed op bij de zogeheten budgetpolissen. Deze bieden vaak geen vrije keuze uit ziekenhuizen en andere behandelaars. Kijk op de Zorgkaart Nederland voor het meest complete en onafhankelijke overzicht van zorgaanbieders in Nederland.

 

Heb jij nog handige tips? Laat je reactie hieronder achter.

Gepubliceerd op: 14-11-2018

Lees meer over

Tips Verzekering

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord