UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Een nieuwe zorgverzekering kiezen is een lastige klus maar kan veel geld opleveren
Geld Tips

Zorgverzekering kiezen in 3 stappen

Overstappen naar een andere zorgverzekering kan je geld besparen. Zeker in 2020: de hoogte van de basisverzekering verschilt soms tot € 492 per jaar.

keer gelezen
4135

Voor de meesten niet de leukste klus, maar het loont echt om je te verdiepen in je zorgverzekering. Wat verandert er in 2020 in het basispakket en de aanvullende verzekeringen? Welke verzekering past het beste bij jou? Lees de tips, volg onderstaande stappen en maak je keuze.

Belangrijk: je kunt je oude verzekering opzeggen tot en met 31 december 2019. Sluit uiterlijk wel voor 31 januari 2020 je nieuwe basispolis af, anders kun je een boete krijgen.

Voor 2020 loont het extra om je zorgverzekering te vergelijken. Dat komt onder andere doordat de zorgpremies per verzekeraar sterk verschillen en door de verlaging van de collectiviteitsverzekering (waar ook de gemeentepolis onder valt).

Wat verandert er in de zorgverzekeringen in 2020?

Het basispakket

Ook dit jaar zijn er wijzigingen in het basispakket. Zo kun je vanaf 2020 kiezen voor een logeervergoeding in plaats van een vergoeding voor vervoerskosten naar een behandeling. Voorwaarde is dat er minstens 3 aaneengesloten behandeldagen zijn. Ook komt er een vergoeding voor apotheekbereidingen van medicijnen. Stoppen met roken? Vanaf 2020 betaal je geen verplicht eigen risico meer voor cursussen en medicijnen gericht op stoppen met roken. Ook zijn er nieuwe medicijnen tegen kanker (abemaciclib en durvalumab) en multiple sclerose (fampyra) opgenomen in de basisverzekering. Zorg door artsen voor verstandelijk gehandicapten en zorg door specialisten in ouderengeneeskunde wordt vergoed.
Meer weten over de wijzigingen van het basispakket in 2020? Kijk op de website van de Rijksoverheid: Wat verandert er in het basispakket van de zorgverzekering 2020.

* Weetje: Sommige verzekeraars vergoeden het lidmaatschap van een patiëntenvereniging.

Eigen risico en premies

De hoogte van het verplicht eigen risico blijft gelijk aan dat van 2019: € 385. De premies van de zorgverzekeraars gaan wel omhoog. De gemiddelde stijging van de basisverzekering is € 2,34 per maand. Er zijn echter ook verzekeringen waarbij de premie veel meer stijgt, wel tot € 9,65 per maand.  

Daarbij komt dat de onderlinge verschillen tussen zorgverzekeraars in 2020 groot zijn. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering is in 2020 € 41 per maand (€ 492 per jaar). En dat voor min of meer eenzelfde dekking, aangezien het basispakket voor iedereen hetzelfde is. Daarom extra belangrijk om voor 2020 zorgverzekeringen te vergelijken.

Minder korting collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering kun je via verschillende organisaties afsluiten. Bijvoorbeeld via je werkgever, patiëntenvereniging of sportvereniging, maar ook via de gemeente. In 2020 gaat er het een en ander veranderen aan de collectieve zorgverzekeringen. Waar verzekeraars nu nog tot 10% korting geven op een collectieve zorgverzekering, mag dat vanaf 2020 nog maar maximaal 5% zijn. Daarnaast zijn er steeds meer gemeenten die stoppen met de collectieve zorgverzekering. De maximale korting van 5% geldt overigens alleen voor de basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars het kortingspercentage nog steeds zelf bepalen. Dat kan oplopen tot meer dan 20%.
Onderaan dit artikel (stap 3) lees je meer over de voor- en nadelen van de collectieve zorgverzekering en de gemeentepolis.

Zorgtoeslag omhoog

Omdat de premie voor het basispakket stijgt, gaat ook de zorgtoeslag voor mensen met een laag inkomen omhoog. Alleenstaanden krijgen er in 2020 maximaal € 5 per maand bij. Voor gezinnen (met toeslagpartner) is dat € 7 per maand extra. Ook het grensinkomen waarmee de Belastingdienst rekent gaat omhoog, en wel met ongeveer € 1.000. 

Meer informatie over zorgtoeslag vind je op de website Zorgwijzer of bij de Belastingdienst.

Welke verzekering past bij jou?

Wat er wordt vergoed vanuit het basispakket is bij alle zorgverzekeraars gelijk. De verschillen zitten ’m in de aanvullende pakketten en de hoogte van de maandelijkse premie die daar tegenover staat. Wil je weten welke verzekering het beste bij jou past? Volg onderstaande 3 stappen en maak je keuze.

STAP 1: WELKE ZORG EN WELKE POLIS?

Een goede zorgverzekering is belangrijk, zodat je de zorg krijgt die je nodig hebt. Let bij je keuze niet alleen op de hoogte van je premie, maar vooral op de vergoedingen. Een lage premie betekent vaak minder vergoeding of minder keuze.

Breng in kaart welke zorg/vergoedingen je nodig denkt te hebben in 2020. Heb je aanvullende verzekeringen nodig, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen? Of verwacht je weinig zorg nodig te hebben en wil je een vrijwillig hoger eigen risico? Dit zijn allemaal zaken die de keuze voor je polis bepalen. Op de website van Ieder(in) zie je waar je rekening mee moet houden. Je kunt ook kijken op de website van de Zorgverzekeringslijn. De Patiëntenfederatie Nederland (NPCF) heeft ook een aantal hulpmiddelen op de website staan die je verder kunnen helpen. Een heel overzichtelijke en complete gids is de Informatiegids Zorgverzekering.

STAP 2: VERGELIJK ZORGVERZEKERINGEN

Als je de verschillende verzekeringen met elkaar vergelijkt, kun je zien of je geld kunt besparen. De uitkomsten kunnen per site verschillen. Kijk daarom altijd op verschillende vergelijkingssites. Handige websites die je daarbij helpen:

Is het voor jou voordelig om over te stappen naar een andere zorgverzekering?

STAP 3: KAN HET GOEDKOPER?

Met de volgende tips kun je misschien ook geld besparen op je zorgverzekering.

* Sluit je polis online af

Je verzekeraar biedt misschien via internet een goedkopere polis aan. Online afgesloten verzekeringen zijn minder duur omdat de communicatie en declaraties vaak alleen via internet of e-mail lopen.

* Check of je met een collectief goedkoper of duurder uit bent

Met een collectieve verzekering kun je soms korting op de premie krijgen. Werkgevers, patiëntenorganisaties, (vak)bonden en verenigingen bieden deze vaak aan. Door je te verenigen in een bepaalde groep die bij jouw situatie/gezondheid past, kun je een speciaal verzekeringspakket afsluiten dat voldoet aan jouw eisen. 

Het is een misverstand dat je als collectief verzekerde áltijd goedkoper uit bent. Je kunt je zomaar onder- of oververzekeren, waardoor je (uiteindelijk) meer geld kwijt bent dan wanneer je een individuele polis zou afsluiten die beter bij je past. Nog een reden om je zorgwensen goed in kaart te brengen (zie stap 1).

* Check de gemeentepolis

Heb je een laag inkomen en hoge zorgkosten, dan kan een gemeentepolis een optie zijn. De dekking van zorgkosten is vaak erg goed. De gemeentepolis heeft ook nadelen. Meestal ben je verplicht tot een bepaalde pakketcombinatie. Dit kan betekenen dat je een hogere premie moet betalen voor zorg die je niet nodig hebt. Daarom stappen enkele gemeenten nu over op de Zorgverzekering op Maat als alternatief voor de gemeentepolis.
Je leest er meer over via Zorg verzekerd via een gemeentepolis, Zorgverzekering op Maat of collectievezorgverzekering.nl. Je kunt checken of je gemeente een gemeentepolis heeft op de website GezondVerzekerd. Staat je gemeente er niet tussen? Vraag het dan toch na bij je gemeente. Niet alle gemeentes doen mee aan de website.

* Let goed op ‘budgetpolissen’

Let goed op bij de zogeheten budgetpolissen. Deze bieden vaak geen vrije keuze uit ziekenhuizen en andere behandelaars. Kijk op de Zorgkaart Nederland voor het meest complete en onafhankelijke overzicht van zorgaanbieders in Nederland.

* Maak bewuste keuzes rondom zorg

Je gezondheid is niet iets waarop je wilt bezuinigen. Als je een bepaalde behandeling nodig hebt, dan moet je dit gewoon doen, ook al kost het je soms wat meer. Wel kun je door op een bewuste manier met zorg om te gaan, soms wat geld besparen.

  • Bekijk bij een naturapolis altijd van tevoren bij welke zorgverlener je terechtkan, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
  • Heb je een kleine verwonding opgelopen waarvoor je bijvoorbeeld hechtingen nodig hebt? Als je naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gaat, betaal je hiervoor het eigen risico. Ga je naar de huisartsenpost? Dan wordt dit volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Dat scheelt weer!
  • Wil je zeker weten of je niet te veel betaalt voor een medische ingreep? Je kunt altijd een second opinion aanvragen bij een andere zorgverlener. 
  • Heb je kinderen onder de 18 jaar? Verzeker ze op de polis van de ouder met de hoogste dekking. Zo profiteren je kinderen hier ook van. ​
  • Let op dat je niet dubbel bent verzekerd, bijvoorbeeld als je ook een doorlopende reisverzekering hebt.

* Maak je eigen risico van dit jaar nog op

Heb je de laatste maanden van het jaar zorg nodig? Denk hierbij aan je eigen risico. Heb je je eigen risico opgemaakt dit jaar? Laat de behandeling dan nog voor 31 december doen. Op 1 januari begin je namelijk weer met een nieuw eigen risico en moet je de behandeling waarschijnlijk zelf betalen.

Update artikel: 4 december 2019

 

Heb jij nog handige tips die we vergeten zijn? Laat ze hieronder achter.

Gepubliceerd op: 14-11-2018

Lees meer over

Tips Verzekering Vergoeding

Reacties

Door Bart op vrijdag 23 augustus 2019, 10:10

Ik mis de zorgverzekering collectieven als opties zoals
https://www.unitedconsumers.com/zorgverzekering/

Bij zo'n collectief heb je mogelijk recht op extra korting. Controleer goed of je niet bij een vereniging zit waar je daar gebruik van kan maken. ANBO biedt dat ook al jaren aan met veel succes en elk euro voordeel is meegenomen.

Door Elise Smit op zaterdag 9 november 2019, 17:27

Wat mij opvalt is dat de gemeentepolis, of eigenlijk gewoon een collectieve zorgverzekering, steeds minder voordeel heeft. Als ik zelf vergelijk dan merk ik dat het echt veel goedkoper kan. Denk daarom goed na voor je weer (al dan niet automatisch!!) voor de collectieve verzekering gaat waar je al jaren zit.

Zie ook dat vooral de grote vergelijkers worden genoemd maar er zijn er nog een aantal die voor mij nog beter werken. Zoals www.vergelijkdezorgverzekeringen.nl waar je veel pagina's voor verschillende situaties hebt (bijv. de beste met onbeperkt fysio, beste tandarts vergoedingen etcetera). Of www.goedkoopstezorgverzekering.nl die de goedkoopste polissen geeft... zeker handig denk ik om ook de vergelijkingssites eens goed te vergelijken ;)

Door Arjan van Meere op woensdag 13 november 2019, 14:25

Hebben jullie ook een artikel over de zorgverzekeringen van 2020? Op https://www.totaalbesparen.com/zorgverzekering/vergelijken staan namelijk al de nieuwe premies die gisteren bekend gemaakt zijn en volgens mij is er weer veel veranderd. Alleen zie ik als consument door de bomen het bos niet meer mbt de zorgverzekering. Hopelijk kunnen jullie weer een duidelijk artikel hierover schrijven

Door Guido op woensdag 13 november 2019, 15:56

Staar je dit jaar ook zeker niet (weer) blind op de collectieve zorgverzekering. Veel mensen hebben die, maar de collectiviteitskorting wordt gehalveerd. Zo'n collectief is al niet altijd voordeliger, met minder korting zal het zeker niet voordeliger uitpakken.
Bekijk daarom vooral eens zo'n vergelijkingssite als https://www.vergelijkjezorgverzekering.nl/zorgvergelijker/ of de al eerder genoemde sites in het artikel. Vergelijk die goed met bv je collectieve verzekering, om te kijken wat er nou echt voordeliger is.

Door UWV Perspectief op vrijdag 15 november 2019, 17:21

We zien dat dit onderwerp alweer begint te leven nu alle verzekeraars hun premies bekend hebben gemaakt. Er komt zeker weer een update op dit artikel, wordt aan gewerkt!
Blijf vooral ook jullie tips geven om zo anderen te helpen.
Redactie UWV Perspectief

Door Tim op zondag 1 december 2019, 22:41

Een collectieve zorgverzekering lijkt voordeliger, maar dat is het zeker niet. De premie waarover de korting gaat is hoger, waardoor je uiteindelijk nog steeds te veel betaalt. Het vergelijken van een zorgverzekering via https://www.zum.nl/zorgverzekering/ is sowieso goedkoper.

Door hans op donderdag 19 december 2019, 16:05

Een hulpmiddel of prothese kan je eigendom worden of in bruikleen worden gegeven. Bij bruikleen gaat dit niet ten koste van je eigen risico. Vraag daarnaar bij de zorgverzekeringen. Het scheelt je 385 euro eigen risico als je verder gezond bent!
Ik kijk voor de beste prijs daarna altijd op https://www.poliswijzer.nl/zorgverzekering van gaslicht.com, zij zijn onafhankelijk en betrouwbaar.

Door Mark den Akker op maandag 27 januari 2020, 16:39

Ik heb vergeleken op https://zeker.com/verzekeringen/zorgverzekering/. Daar heb je allemaal reviews over zorgverzekeringen

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord