UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Lerrie blogt over zijn persoonlijkheidsstoornis
Lerrie blogt over zijn persoonlijkheidsstoornis
Mijn ziekte/beperking Blog

170 vriendelijke daden in 21 dagen

De hele maand augustus probeerde Lerrie zo veel mogelijk aardige dingen te doen voor een ander. Hij schreef er een blog over en maakte er een video bij.

keer gelezen
1300

Lerrie (28, Wajong) probeerde in de maand augustus zo veel mogelijk aardige dingen te doen voor een ander. In zijn blog en filmpje laat hij zien hoe hij dat deed. Met zijn verhaal hoopt hij veel mensen te inspireren om vriendelijker te worden en daardoor de wereld een stukje beter te maken. 

'Andere mensen werden erg blij van mijn attenties'

Interessant! Vijf keer per dag bewust vriendelijk zijn maakt gelukkig, zegt Shawn Achor in zijn boek De voorsprong van geluk. Bovendien worden andere mensen er ook erg blij van. Wat zou er gebeuren als ik dat in augustus 21 dagen achtereen zou doen? 

Bewust vriendelijk

Ik vond een website vol inspirerende ideeën over hoe je extra vriendelijk kunt zijn voor anderen zónder daar iets voor terug te hoeven. Dit idee voelde zo goed, dat ik een plan maakte om 170 vriendelijke handelingen te verrichten in 21 dagen. Als je iets 21 dagen achter elkaar doet, dan wordt het een gewoonte, had ik geleerd van Shawn. Het idee was om van vriendelijkheid een gewoonte te maken in mijn dagelijks leven. Al snel merkte ik dat andere mensen erg blij werden van mijn vriendelijke daden. Als ik ze uitvoerde of erover praatte, dan sloeg er een vonk van geluk over naar andere mensen. In de video bij deze blog krijg je een idee hoe zo'n dag eruitziet. Zo deed ik bijvoorbeeld vriendelijke kaartjes in de bus bij buren of liet ik ‘happy notes’ achter bij auto's in het winkelcentrum. Ik denk dat ik met mijn acties zo’n 3.000 tot 10.000 mensen een geluksmoment heb gegeven. Zelf was ik vaak aan het eind van de dag te gelukkig om te slapen en dan lag ik nog lang wakker van geluk.

Leukste actie

Het leukste vond ik om langs zo'n 25 organisaties in Nijmegen te gaan met een attentie en een ‘dankkaartje’. Het personeel van die organisaties, zoals de gemeente, politie en afvalbeheerder DAR, waren aangenaam verrast en konden het erg waarderen. ‘Heel erg bedankt voor de attentie, we zijn er erg blij mee’, kreeg ik bijvoorbeeld als reactie van de (loco)burgemeester van de gemeente Nijmegen per e-mail terug. 

Wat mij vervolgens overkwam 

Toevallig trad in augustus ook mijn favoriete artieste Julianna Barwick uit New York op in een voorprogramma in Amsterdam. Omdat ik haar enorm dankbaar ben voor haar mooie muziek en geweldige persoonlijkheid, wilde ik haar iets teruggeven. Ik gaf haar een cd van Amatorski met een danktekst, een doosje chocolade en een complimentenboekje cadeau. Ze was zo blij met mijn gebaar en de gegeven cadeaus, dat ze haar telefoon pakte en een foto van ons maakte tijdens ons gesprek. Het was zo leuk om haar daarna zo vrolijk te zien en samen het hoofdprogramma te bekijken, dat ik bijna niet geloofde wat mij overkwam. Je kunt je wel voorstellen dat ik ’s avonds nog lang wakker heb gelegen…

Ik ga door

Het was zo'n bijzondere ervaring om zo veel blije mensen te zien, dat ik het nog een keer wil doen! Door deze vriendelijke acties 21 dagen vol te houden, is het nu geïntegreerd in mijn dagelijkse bezigheden. En heb ik nu spontaan de neiging een stuk vriendelijker te doen. Ik heb al iets van 2.000 verschillende oefeningen gedaan op het gebied van mentale training, maar de random acts of kindness was het leukst en had het meest effect. Zowel op mijzelf, als mijn omgeving als de maatschappij.

Misschien vind jij het ook leuk om eens 5 keer bewust vriendelijk te doen op een dag?

Inspiratie voor vriendelijke activiteiten

Op de foto: Julianna Barwick en Lerrie

Meer blogs lezen van Lerrie?

Gepubliceerd op: 04-10-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Door Pepijn op zaterdag 15 oktober 2016, 22:18

Sorry, maar ik geloof niet dat jij hier gelukkig van wordt.. Ik geloof er helemaal niets van.. Eigenlijk alles wat jij doet heb ik het idee dat het niet werkt.. Weet je wat ik denk dat werkt.. Zelfstandig zijn.. Op jijzelf vertrouwen en niet zo veel van de buitenwereld aantrekken. Ik denk dat je dat is moet proberen.. Gewoon, wat solider worden van binnen.. Ik zou je kring klein houden met vertrouwde mensen en anders maar niet..

Door Lerrie Grooten op donderdag 20 oktober 2016, 13:29

Hoi Pepijn, Jammer dat je het niet gelooft, maar ik denk dat je het alleen kan geloven door het zelf te doen of de onderzoeken te lezen. Ik heb er zelf heel veel plezier van en heel veel andere mensen over heel de wereld ook. De onderzoeken waar het uitkomt zijn al 10 jaar oud en ze zijn al bij mensen, universiteiten, ziekenhuizen, bedrijven, overheidsinstellingen van over heel de wereld getest.

Ik inspireer er heel veel mensen mee en krijg geweldige reacties via e-mail, twitter, facebook en linkedin van mensen uit mijn omgeving en van heel de wereld. Zo stond ik zaterdag nog op de voorpagina van de Telegraaf met de kop: "Nijmeegse blijmaker verbetert de wereld met superaardig doen" en komt zaterdag de burgemeester van Nijmegen bij mij thuis om mij te bedanken voor mijn vriendelijke daden. En dat allemaal naar aanleiding van de blogs bij UWV perspectief.

Door Pepijn op vrijdag 21 oktober 2016, 23:10

Oké. Ja, ik ontdek alles graag zelf dus je zult mij niet zo snel zomaar iets doen wat een ander zegt en al helemaal niet als het op mijn persoonlijkheid aankomt.. Wat dat betreft wil ik toch helemaal mijzelf zijn en ik kan met een gerust hart zeggen dat er bijna niemand is zoals mij.. Ik heb ook leuk contact met mijn buren.. Ik maak zonder dat het moet een praatje en ik zeg altijd gedag.. The ten to five way is misschien iets voor mensen die dat niet uit zichzelf doen, maar ik ga er niet mijn hele leven op storten.. Want ik heb veel meer andere dingen aan mijn hoofd die ook met persoonlijk succes te maken hebben.. Ik ga mijzelf geen leider noemen, want ik heb niet echt volgers. Maar ik doe wel mijn eigen ding.. Een soort van omega dus.. Waar ik supertrots op ben.. Ik ben eigenlijk ook best gelukkig.. Ik geniet van mijn warme huisje en de dingen die ik doe. Maar sinds ik het contact met mijn familie heb verbroken heb ik veel meer rust in mijn hoofd. Misschien moet je dat maar eens doen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord