UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Blog lerrie over schizofrenie
Blog lerrie over schizofrenie
Mijn ziekte/beperking Blog

De 2 minutendank-e-mail

Lerrie stuurt dagelijks een dank-e-mail naar iemand met wie hij contact heeft gehad. ‘2 minuten lang typ ik waar ik die persoon dankbaar voor ben.’

keer gelezen
2317

Lerrie doet elke avond een geluksoefening voor de spiegel. Psycholoog Shawn Achor, die deze oefening bedacht, inspireerde Lerrie ook tot een andere geluksmethode: de 2 minutendank-e-mail.

Shawn Achor zegt dat als je 21 dagen lang een positief bericht verstuurt naar iemand, dit een positieve uitwerking heeft op hoe je je voelt. Hij noemt dit de ‘happiness advantage’. Je kijk op de wereld en jezelf verandert en er komt energie vrij die nu opgesloten zit in negatieve gedachtenspiralen. Achor deed zijn verhaal onder andere bij een Change your attitude, change your life in december 2015.

Dankmail

Ik raakte gefascineerd door de eenvoud en effectiviteit van zijn methode en begon dagelijks een ‘dankmail’ te sturen. Steeds naar iemand anders. Dit doe ik nu een halfjaar. In zo’n dankmail leg ik kort uit wat ik aan het doen ben en waarom. Vervolgens typ ik 2 minuten lang waar ik die persoon dankbaar voor ben. Ik heb zo’n e-mail al naar allerlei verschillende mensen verstuurd, zoals familie en vrienden, maar ook hulpverleners of zelfs de Albert Heijn in de buurt. Er zijn al veel mooie reacties van mensen teruggekomen. Onder aan mijn blog heb ik een voorbeeld toegevoegd.

Uit onderzoek blijkt…

Psychologen van de Harvard Universiteit hebben een onderzoek gedaan bij medewerkers van Facebook. Ze lieten deze 21 dagen lang een dank-e-mail sturen naar een persoon van hun keuze. Na die periode was hun gevoel van verbondenheid met anderen behoorlijk toegenomen. Onderzoek wijst uit dat de verbondenheid met anderen ervoor zorgt dat mensen zich gelukkiger voelen en zelfs gezonder door het leven gaan. Het gevoel van verbondenheid kan net zo goed de lange termijn van gezondheid voorspellen als roken of obesitas, maar dan op een positieve manier.

Probeer het ook!

Om deze redenen wil ik jullie uitnodigen om een experiment met mij aan te gaan, namelijk het zelf ondervinden van de positiviteit die deze oefening met zich mee brengt. Sluit je ogen en denk 1 minuut aan een persoon die je kent en bedenk waarom je hem of haar dankbaar bent. Neem vervolgens 2 minuten de tijd om die persoon te mailen. Als je het leuk vindt, kun je net als ik de extra stap zetten en de komende 21 dagen elke dag naar iemand anders een dankmail sturen. Kijk eens wat het jou opbrengt.

Voor meer informatie over de 2 minutendank-e-mail, andere oefeningen en onderzoek kun je het boek De voorsprong van geluk van Shawn Achor lezen. Of beluister de samenvatting van het boek op YouTube (Engels). Ook lees je meer over de dankmail in dit interview met Shawn Achor in de Independent (Engels).

Lerrie legt in een filmpje zelf uit waarom hij is begonnen met deze danke-mails en maakte ook een promotiefilmpje om nog meer mensen te inspireren.

 

Een voorbeeld van mijn dankmail:

Hoi Thomas,
Bij deze stuur ik je een 2 minutendank-e-mail. Dat komt uit de positieve psychologie. Ik stuur elke dag zo’n mail naar iemand en doe dit nu zo'n 3 maanden elke dag. Ik mail jou naar aanleiding van jouw optreden in september 2008 op de campus op de Radboud Universiteit waar ik bij was. Als je meer wilt leren over de positieve psychologie dan kun je dit interview beluisteren op YouTube.

Ik wil je heel erg bedanken voor je cabaretshow! Ik vond je heel erg grappig. Ook heb ik erg genoten van je alien-imitatie! Dat was iets met ‘pieh pieh’. Ik kon erg genieten van je non-verbale communicatie, de manier waarop je praatte en de manier waarop je je boodschap overbracht. Ik kan mij niet alles meer herinneren, omdat het 8 jaar geleden is, maar je maakte op mij heel veel indruk. Ik was met een groepje van mijn sportclub van de universiteit en we vonden het allemaal erg leuk en hebben een tijdje erna nog wel eens grappen herhaald uit jouw voorstelling. Ik hoop je nog een keer te zien in Nijmegen.

Groetjes,
Lerrie, 28 jaar, socioloog

Een voorbeeld van een mooie reactie op mijn dankmail

Hi Lerrie,
Van harte bedankt voor je zeer fijne e-mail. Een heel mooi geschenk! Zeer opwekkend en inspirerend om zo’n e-mail te ontvangen.
Wat ik bijzonder fijn vind is dat het over een optreden gaat van zo lang geleden en dat je er nog zoveel over weet en dat je het nog zo levendig beschrijft.
Het feit dat jullie erna nog zo goed hebben nagenoten geeft enorm veel voldoening.
Ik ben je zeer dankbaar voor deze mail en dank je nogmaals vanuit het diepste van mijn hart.
Ik bewonder je initiatief om elke dag iemand zo’n e-mail op te sturen, blijven doen zou ik zo zeggen.

Dikke knuffel,
Thomas

Op de radio

In september 2016 stuurde Lerrie een e-mail naar Coen en Sander van Radio 538. Vervolgens werd hij teruggebeld en kwam zo op de radio. Luister naar het fragment van Lerrie in gesprek met Coen en Sander

Ook Domien van 3FM kreeg in september een dank-e-mail van Lerrie. Lerrie is live te horen in zijn show. Beluister het hele fragment met Domien.

Gepubliceerd op: 10-06-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Door Lerrie Grooten op vrijdag 5 augustus 2016, 18:49

Ik heb sinds kort een website. Daar staat ook meer informatie over de twee minuten dank e-mail en komen ook komende interviews over de dank e-mail en een aantal video's over de dank e-mail te staan. www.findyourselfamomenttogrow.nl/dankmail.html

Door john op woensdag 23 november 2016, 07:57

Kettingbrief alarm. Leuk idee in de kern, maar laat de verwijzingen naar blogs en video's en 'positieve psychologie' er gewoon uit weg. En neem er echt even de tijd en probeer niets te knippen en plakken. Dit om irritatie om redenen die afdoen aan de intentie van je berichtje te voorkomen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord