UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
solliciteren als je blind of slechtziend bent
solliciteren als je blind of slechtziend bent
Werken Blog

Drempels nemen om ergens te komen

Joyce vond haar eerste sollicitaties doodeng. Nu is ze blij dat ze deze drempels heeft genomen.

keer gelezen
2453

Joyce Rinsampessy (33, Wajong) is vrijwel blind. Ze rondde begin 2016 een opleiding tot medisch secretaresse af. Daarna moest ze solliciteren. Doodeng! In haar blog schrijft ze over haar sollicitatieangst en hoe blij ze nu is dat ze de hindernis heeft genomen.

Op het moment dat ik op 22 februari 2016 eindelijk mijn diploma's mocht ophalen, wist ik dat ik daarmee een bepaalde periode afsloot. Een pittige en erg intensieve periode. Waar de ene periode zou eindigen, zou de andere natuurlijk starten. Iets nieuws, het zoeken naar een baan, solliciteren. Nog nooit van mijn leven had ik gesolliciteerd en ik vond het dan ook ontzettend eng. Jezelf moeten verkopen leek me helemaal niets. Al vrij snel waren er goede opties en voor ik het wist, lagen er twee uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken. De één bij de Provincie Drenthe, de ander bij een zorginstelling in Groningen.

Spanning voor het sollicitatiegesprek

Ik heb mezelf, en ja ook anderen, ontzettend gek gemaakt met mijn zenuwen voor die allereerste gesprekken. Ik haalde me van alles in mijn hoofd, had een beeld van een sollicitatiegesprek alsof het een slachtbank was. Alles heb ik gedaan om me voor te bereiden. Van het overdreven uitpluizen van informatie over de verschillende mogelijke plekken tot aan het tig keer verruilen van outfits. Het was niet alleen dat ik zenuwachtig was: ik durfde bijna niet. Was zo bang voor het onbekende.

Loslaten

Tot minuten voordat de gesprekken startten, ben ik in die zenuwachtige houding blijven hangen, kon ik kennelijk de drempel niet overstappen om er wat relaxter mee om te gaan. Pas op het moment dat ik goed en wel tegenover de verschillende mensen zat waarmee ik moest praten, kon ik het loslaten.

Iedereen moet drempels over

Van de gesprekken die ik vorig jaar heb moeten voeren, heb ik enorm veel geleerd. Ik ben nu rustiger tijdens gesprekken. Ook wanneer deze met voor mij onbekende personen zijn. Het zijn toch ook maar gewoon mensen en ook zij zijn ooit ergens begonnen en hebben hindernissen moeten nemen om ergens te kunnen komen. En al het geleerde komt nu goed van pas bij mijn baan bij de Provincie Drenthe.

Welke hindernissen vind jij moeilijk om te nemen? Laat je reactie hieronder achter.

Lees ook de eerdere blogs van Joyce:

Gepubliceerd op: 25-01-2017

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord