UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Anne van Beek-eigen bedrijf-zelfstandig ondernemer-chronisch ziek
Eigen bedrijf-kaarten-chronisch ziek-steun
Werken Blog

Eigen baas zijn met een beperking

Werken als zzp’er heeft veel voordelen als je een beperking hebt of chronisch ziek bent. Maar de nadelen moet je ook dragen. Hoe doet Anne dat?

keer gelezen
3025

Ik ben Anne (28), ik ben Wajonger en heb mijn eigen bedrijf A-typist. Ik schrijf en redigeer teksten over leven met een beperking of chronische ziekte. Onder andere voor mijn blog. Daarnaast fotografeer ik, voornamelijk de natuur. Met die foto’s heb ik de ‘Steuntje in de rug’-kaarten ontwikkeld, waarmee je iemand die ziek is kunt laten weten dat je aan hem of haar denkt.

Het is niet altijd makkelijk

Vaak hoor ik van anderen met een beperking of chronische ziekte: ‘Ik heb er ook weleens over gedacht om een onderneming te starten, maar het lijkt me zo moeilijk.’ Ik zal er geen doekjes om winden: dat is het ook. Gelukkig heb ik naast mijn bedrijf nog de Wajong als vangnet. Daardoor krijg ik de kans om in mijn eigen tempo uit te breiden. Mijn beperking zit hem voornamelijk in het aantal uur dat ik kan werken. Ik werk nu 8 uur per week, maar dat zijn niet allemaal betaalde uren. Na aftrek van kosten kan ik mezelf soms iets uitbetalen als aanvulling op mijn uitkering. Maar zeker niet elke maand. Maar laten we eerst eens kijken naar de positieve punten van het eigen ondernemerschap.

'Gelukkig heb ik naast mijn bedrijf nog de Wajong als vangnet'

De voordelen van het eigen baas zijn

  • Je hebt geen baas die boven je staat. Je kunt je bedrijf dus helemaal inrichten zoals jij dat wil. Er zijn dus minder verwachtingen waar je aan moet voldoen en er is minder druk om binnen deadlines te presteren.
  • Je bepaalt je eigen werktijden. Als je chronisch ziek bent, weet je nooit wanneer je je goed genoeg voelt om te kunnen werken. Als ondernemer kun je die tijden zelf bepalen.
  • Het geeft veel voldoening. Als je eigen baas bent, ben je verantwoordelijk voor álles. Je hebt het dus ook aan jezelf te danken als er dingen goed gaan. Je bouwt je bedrijf helemaal zelf op en terugkijkend kun je dus zien wat je allemaal bereikt hebt. Ook doe je vaak korte opdrachten, die steeds voldoening kunnen geven als je ze met succes afrondt.

De nadelen van het eigen baas zijn

  • Je moet soms op ongeregelde tijden bereikbaar zijn. Afhankelijk van het werk dat je doet moeten er soms snel problemen opgelost worden en jij bent vaak de enige die dat kan. Je moet dan soms andere plannen aanpassen, omdat je moet werken.
  • Je bent nooit vrij, vakantie nemen is lastig. Als ondernemer moet je erg goed zijn in timemanagement. Vrije tijd moet je echt inplannen.
  • Je moet alles zelf uitzoeken en regelen. Als je daar niemand voor inhuurt moet je zelf je boekhouding en marketing doen. Je moet veel initiatief kunnen nemen als ondernemer.
  • Je bent overal verantwoordelijk voor. Als je een fout maakt, is dat jouw fout. Of als een klant niet tevreden is, is het jouw probleem.

Als je erover denkt om ook te gaan ondernemen, raad ik je aan om je sterke en zwakke punten goed te analyseren. Jezelf goed kennen kan een groot voordeel zijn als je wilt gaan ondernemen. Werken als zzp’er heeft veel voordelen als je een beperking hebt of chronisch ziek bent, maar je moet de nadelen ook kunnen dragen.

Meer lezen over voor jezelf beginnen?

Kijk ook op uwv.nl voor informatie over het starten van een bedrijf met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Hier vind je o.a. informatie over het opgeven van je verdiensten of ondersteuning van UWV.

Gepubliceerd op: 07-02-2017

Reacties

Door Patrick AKA Ho… op donderdag 16 februari 2017, 20:21

Goed verhaal! Ik twijfel om dezelfde stap te maken maar eigenlijk helpt dit mij wel.

Door Femke op zaterdag 18 februari 2017, 16:47

Eens!! Ik ervaar hetzelfde Anne! Goed stuk!

Door Rob op dinsdag 28 februari 2017, 14:01

Anne heeft duidelijk arbeidsvermogen en kan hartstikke veel. Waarom zij een Wajong uitkering ontvangt is mij een raadsel. Het UWV mag wel wat beter (her)keuren.

Door joost123 op zaterdag 4 maart 2017, 21:03

Klopt het dat je voor de belastingdienst op dit moment niet als ondernemer geldt (omdat je te weinig uren maakt)?

Door Zore op maandag 5 februari 2018, 14:49

Ik vind de reactie van Rob ongefundeerd, hoe kan hij daar nou over oordelen. Dat je veel kan hoeft toch niet te zeggen dat je niet arbeidsbeperkt bent. Misschien kan Anne bijvoorbeeld niet meer dan 8uur per week werken, dan kan ze dus zonder uitkering niet rondkomen.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord