UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
blog over re-integratie en een persoonlijkheidsstoornis
hersteld of toch niet
Mijn ziekte/beperking Blog

Hersteld!? Of toch niet?

Herstellen van een langdurige ziekte gaat stap voor stap. Allard leerde zichzelf op een andere manier kennen. Dat ging met ups en downs.

keer gelezen
1471

Allard (46, WAO) kreeg ruim 20 jaar geleden de diagnose schizofrenie. Ten onrechte. Hij begon een nieuw leven en heeft sinds een tijdje weer betaald werk. Maar voor hij zover was moest hij wel wat drempels nemen.

'Ik ben wel het type dat voorrang geeft aan het geluk'

Toen ik bijna 2 jaar geleden mijn leven opnieuw ging opbouwen, dacht ik dat ik hersteld was van alle ellende van de afgelopen jaren. Het geluk lachte me toe, de zon begon te schijnen en de herinneringen aan de zwarte periode in mijn leven vervaagden snel. 

Maar na enige maanden merkte ik dat de schaduwkant van de pijn niet zomaar verwerkt was. Als geluk en verdriet elkaar kruisen, ben ik wel het type dat voorrang geeft aan het geluk, maar waar gaan de boosheid en het onbegrip dan naartoe? Hoe sla ik dat in vredesnaam op een positieve manier in mijn langetermijngeheugen op? 

Geluk zit in mezelf

De herstelfase in mijn leven krijgt nu meer glans omdat ik al die negativiteit en onderwaardering kan plaatsen. Ervaringen verrijken mijn leven, waar pillen eerder mijn emoties afvlakten. Door te praten en te voelen wat er in mij speelt wordt mij iedere dag een spiegel voorgehouden waar ik mezelf aan kan meten, en waar ik mijn levenswijze op kan afstemmen. Ik ervaar dat geluk in mezelf zit. Hoe verdrietig, boos of gespannen ik ook ben, er is altijd een weg naar positieve gedachten. Die houden mij rechtop en sterken mij.

Af en toe sta ik versteld van mezelf

Maar ik ben de afgelopen 2 jaar echt niet alleen maar gelukkig geweest. Alle veranderingen in mijn leven hebben een grote impact gehad op mijn welzijn. Na 20 jaar leven in angst en onzekerheid vond ik geen herkenningspunten meer in mijn gedachten. Het was giga wennen om mezelf weer te leren kennen. Af en toe sta ik versteld van mezelf hoe ik kan reageren en omdenken, eigenschappen die mij lang geleden al verlaten hadden. Het enige positieve overblijfsel uit al die jaren van verdriet en zorgen om de toekomst is dat mijn hart warm is gebleven en dat het nu blijft kloppen voor mezelf.  

Hoelang duurt herstellen?

Het herstellen van een nare periode in je leven duurt soms lang, heel lang, maar door te leven bij de dag, door alle prachtige momenten bewust te beleven, door de gevoelens van ontroering die zich altijd blijven voordoen te koesteren, herstel je ... voor het leven!

Allard

Lees ook Allards eerdere blogs:

  1. Hoop terugvinden 
  2. ‘Mijn weg naar werk’ 
  3. Home is where the heart is 
  4. Drempel naar werk
Gepubliceerd op: 12-04-2017

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord