UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
lerrie blogt over schizofrenie
lerrie blogt over schizofrenie
Mijn ziekte/beperking Blog

Het hele jaar de zomer in mijn bol

Lerrie volgt de Wim Hof Methode om zich beter te voelen. Een uur onder een koude douche staan, in de winter met zijn korte broek over straat. Het werkt!

keer gelezen
3802

Een paar jaar geleden werd bij Lerrie (27, Wajong) schizofrenie vastgesteld. Yoga, schrijven en humor helpen hem om zijn ziekte te accepteren. Maar Lerrie doet meer om zich beter te voelen. Hij heeft zich verdiept in de Wim Hof Methode. En hij merkt dat het voor hem werkt.

'Kou is nu mijn beste vriend'

Kent u Wim Hof, ofwel de Iceman? Hij kan een uur in een ijsbad zitten. Hij heeft ongetraind bij zeer koude temperaturen een marathon gelopen rond de poolcirkel (zie filmpje), slechts gehuld in een sportbroekje. Er staan 21 wereldrecords in het Guinness Book of Records op zijn naam. Wim Hof gebruikt hier een speciale techniek voor. Hij kan zijn eigen immuunsysteem, hormoonstelstel en autonome zenuwstelsel beïnvloeden met zijn geest. Ik heb op televisie gezien dat zijn methode goed werkt bij mensen met ziektes, en dat dat wetenschappelijk ook is aangetoond. Mensen krijgen veel energie, meer controle over hun lichaam en zijn weinig ziek. (Zie de video van het Radboud UMC.) 

Koude douche

Ik kende niemand die hiermee bezig was, kwam zelf niet tot actie. Tot in de zomer van 2015. Ik kreeg ineens sterk het gevoel dat ik in een boekwinkel een boek zou vinden dat mijn leven zou veranderen. Ik zag het boek Koud Kunstje van Wim Hof en Koen de Jong en besloot 1 pagina te lezen. Ik was meteen enthousiast. Ik ben langzaam begonnen met koud douchen, steeds iets langer en kouder. Tot ik na 6 weken de warme kraan helemaal uitdeed. Ook deed ik elke dag de ademhalingsoefening, soms 1 keer, soms vaker. Het was in het begin wel hard werken. 

Grenzen verleggen

Ik ben mezelf steeds blijven uitdagen. Daardoor ben ik vooruitgegaan met de koude training. Het lukte elke keer en dat voelde goed. Ik loop nu meestal in sandalen, korte broek en hawaïbloesje over straat, draag alleen een zomerjas als het regent. Sommige mensen lachen mij uit, anderen zijn heel belangstellend. Soms zingen ze: ‘Hij heeft de zomer in zijn bol’. De kou werkt voor mij heel ontspannend, ik kom dan in een heel gelukkig bewustzijn. Volgens mij kan ik nu ook met mijn geest mijn hormoonstelsel, autonome zenuwstelsel en immuunsysteem beïnvloeden op vrijwillige basis. Zo hoop ik een nieuwe psychose uit te kunnen sluiten. Al weet ik nog niet helemaal hoe ik hier het beste mee om moet gaan.

Iedereen kan het leren

Om de Wim Hof Methode te leren heb je alleen motivatie en inzet nodig. De methode bestaat uit koudetraining, ademhalingsoefeningen en meditatie. Als je weinig tijd hebt is 5 minuten per dag al voldoende. Er zijn, naast het boek Koud Kunstje, allerlei verschillende manieren om het te leren. Kijk hier voor meer informatie:

Ik hoop dat u ook de stap durft te zetten en in actie komt! 

Reageer hieronder op Lerries blog, gelooft u dat u zoiets zou kunnen

Meer lezen van Lerrie?

Lees ook Lerries eerdere blog over waarom hij grappen maakt over zijn schizofrenie.

Gepubliceerd op: 10-02-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Door Heleen Leg op donderdag 11 februari 2016, 15:47

Gelooft u dat u zoiets zou kunnen?

Hoi,

Wat goed van Lerrie om zijn ziekte te accepteren en wat knap van Lerrie dat hij zich kan meten aan iemand zoals Wim Hof. De Iceman is een zeer bewonderingswaardig mens. Het is heel knap van Lerrie om mee te doen met de Wim Hof Methode.

Zelf kan ik niet zo goed met koude winter mij meten.
Helaas ikzelf doe niet mee met de Wim Hof Methode , brrr te koud voor mij.

Wel doe ik al 10 jaar mee met een boek van Herbert Steffny hij is een looptainer en van hem is het boek Wandeltraining. Ik ben via zijn methode gaan wandelen.
Wandelen dat geneest mij al jaren van vele kwalen zoals rugpijn en hoofdpijn.
Een boek lezen kan je ziekte goed doen.

groeten van Heleen

Door Meike op vrijdag 12 februari 2016, 15:19

Wat een mooi artikel. Ik doe zelf ook aan Wim Hof Methode en ja heerlijk om met koude temperatuur in korte broek te lopen of buiten in natuurwater zwemmen. De opmerkingen van die heeft de zomer in de bol. Erg herkenbaar. Maar dat heb ik ook. Binnen in me is het ook zomer dan ;) daarom vind ik het zo heerlijk!

Door Lucas op zaterdag 13 februari 2016, 12:22

Klinkt erg interessant! Knap Lerrie dat je er zo consequent mee oefenent. Ik ben er ook mee aan de slag gegaan en merk direct een verbetering in mijn weerstand en energie niveau. Een aanrader voor iedereen, al is het soms wel even doorzetten ;)

Door Lerrie op vrijdag 5 augustus 2016, 18:57

Bedankt voor jullie reacties allemaal! Ja, het is inderdaad een mooie training in doorzettingsvermogen. Door de kou wordt je mentaal heel erg sterk. Ik heb sinds kort een eigen website en een facebook pagina waar mijn andere publicaties en interviews ook staan en mijn contact gegevens.

www.findyourselfamomenttogrow.nl

Door Pepijn op dinsdag 1 november 2016, 17:55

Ik geloof zelf juist in warmte therapie..

Door alex gerpot op zondag 15 januari 2017, 17:27

hallo, de wim hof methode werkt voor mij ook goed, alleen zodra ik succes merk wordt ik op 1 of andere manier afgeremt.
en zodra ik weinig motivatie merk ben ik ook weg. ik heb de online cursus gedaan en het werkt echt met schizofrenie. ik heb dus ook schizofrenie.

veel succes toegewenst

met vriendelijke groeten alex gerpot

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord