Naar hoofdinhoud

Hoe ik van schizofrenie een kans heb gemaakt

‘Ik dacht: 'Schizofrenie is een kans', en ik ervoer een prettig gevoel’

In 2012 kreeg Lerrie (28) de diagnose schizofrenie, na 2 psychoses en een halfjaar psychotisch leven. Humor en schrijven helpen hem om te gaan met zijn ziekte: ‘Ik heb veel plezier in het bloggen: het overdenken, het reflecteren en het schrijven. Zelf heb ik er ook weer veel van geleerd!’

In het Handboek Helende meditatie van Tulku Thondup* las ik in mei 2015 tips over de helende kracht van de geest. In het boek stond een verhaal van een praatgroep met patiënten met allerlei ziektes, zoals kanker of parkinson. Deze mensen hielpen elkaar met tips en wisselden ervaringen uit om een beter leven te hebben. Een vrouw kwam met het idee om voortaan het woord ‘kans’ te gebruiken in plaats van het woord ‘ziekte’ als ze samen praatten. Dat had effect. De blik op hun leven veranderde op een positieve manier bij die praatgroep.

Positieve gedachtes

Toen ik het las vond ik het eerst wat vreemd, maar ik besloot het ook te proberen. In mijn stille studentenkamer dacht ik ‘schizofrenie is een ziekte’ en ik voelde een vervelend gevoel in mijn lichaam. Vervolgens dacht ik ‘schizofrenie is een kans’ en toen ervoer ik een prettig gevoel. Ik was meteen enthousiast en besloot elke dag tijdens mijn meditatieuurtje 5 minuten te denken ‘schizofrenie is een kans’. Het beviel erg goed, dus soms als ik over straat liep of in de trein zat trainde ik mezelf met positieve gedachtes over schizofrenie. Verder pakte ik er ook andere dingen bij, zoals arbeidsongeschiktheid en psychoses.

In november 2015 realiseerde ik mij dat ik positiever was gaan kijken naar schizofrenie en de dingen die erbij horen, zoals een Wajong-uitkering hebben. Ik heb er eigenlijk geen last meer van en heel vaak vergeet ik dat ik het heb. Ik neem het wel serieus, dus ik neem elke dag gewoon mijn medicijnen. Verder luister ik goed naar advies van mijn psychiater en let op mijn belastbaarheid.

Mijn beperking is een kans

Mede doordat ik schizofrenie ook ben gaan uitlachen is schizofrenie in mijn beleving een kans geworden. Ik hing laatst zelfs met een foto op billboards in Nijmegen, waarop ik te zien ben met verschillende T-shirts met schizofreniegrappen. Ook heb ik mijn eerste cabaretoptreden gegeven over schizofrenie, op een comedyavond. Superspannend, maar mede mogelijk gemaakt door mijn schizofrenie.

* een Tibetaanse boeddhist

Lerrie op een billboard

Meer blogs lezen van Lerrie?

Reacties

Vind het jammer dat de ernst van het ziektebeeld niet serieus wordt genomen door het UWV, dit soort zaken dragen niet bij aan een beter begrip van het ziektebeeld.

Zelf ook gediagnosticeerd met het ziektebeeld, en alhoewel ik weet wat er mogelijk is met het hebben van schizofrenie staat de gehele wetenschappelijke ontwikkeling in Nederland stil.

Ben al sinds maart 2013 medicatie vrij. Heb een uitvoerige mening en persoonlijke onderzoek gedaan naar het ziektebeeld. Van mogelijke ontstaans redenen tot medicatie vrij herstel.

Dan alsnog dient er in Nederland het UWV gedwongen worden om te erkennen dat het geen ziektebeeld is dat voor het 18e levensjaar kan worden gediagnosticeerd en hoe ruim het verloop is tussen onstaan en uiting van ziektebeeld.

Hopelijk kunnen mensen die het zwaarder hebben alsnog hun WaJong krijgen. Daar waar ze gewoon recht op hebben, en voor de gevallen die het minder hebben niet platgedrogeerd worden in de Psychiatrie.
Doe breder onderzoek.

Geweldig!

Reactie toevoegen