UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Blog lerrie over schizofrenie
Lerrie blogt over acceptatie
Mijn ziekte/beperking Blog

Hoe ik vrienden werd met al mijn diagnoses, blessures en ziektes

Grappen maken over zijn ziekte doet Lerrie al een tijdje. Hij vond nog een originele manier om met zijn ziekte om te gaan.

keer gelezen
3716

In 2012 kreeg Lerrie na 2 psychoses de diagnose schizofrenie. Met humor gaat hij zijn aandoening te lijf. Zijn laatste vondst is het maken van een eigen kwartetspel.

In 2015 zag ik de documentaire ‘Angst: Van vijand naar vriend’. In die documentaire zegt een man die veel meer ziektes heeft gehad dan ik, dat je je angst moet uitlachen. Een goede grap is sterker dan de ergste angst. Dat ben ik toen meteen gaan proberen. De eerste grap werkte meteen helend. Binnen 2 dagen had ik samen met mijn omgeving 15 grappen verzameld over schizofrenie. En ik had meer lol gehad tot dan toe in mijn leven. Inmiddels heb ik er al meer dan 100 verzameld.

Grappenmaker

Sinds die tijd ben ik met mijn hele omgeving schizofrenie gaan uitlachen. Mensen maken ook grappen over mij en dat vind ik inmiddels erg leuk. Eerst maakte ik vooral grappen over het beeld rondom schizofrenie, maar vanaf december 2015 maak ik ook grappen naar aanleiding van ervaringen uit mijn eigen psychose. Dat maakt van trauma iets positiefs en leuks. Als ik tegenwoordig bij mijn verpleegkundige bij de GGZ kom, dan bedenken we meestal ook een paar grappen over mijn eigen psychotische ervaringen. Dat is een leuke en effectieve vorm van therapie.

Kwartet over mezelf

In april 2016 kreeg ik na meditatieles het idee om een kwartetspel te maken van al mijn diagnoses, blessures en ziektes. Ik heb eerst een overzicht gemaakt wat ik had gehad per lichaamsdeel en heb 8 groepen gemaakt. Bijvoorbeeld de groep voeten of de groep wanen. En dan per groep 4 diagnoses opgeschreven. Ik ben er 2-3 uur mee bezig geweest. Het was echt een uitdaging voor mezelf om zo de confrontatie aan te gaan met al die dingen uit het verleden. Toen ik de dag erna over straat liep, voelde ik mij prettig en had ik het gevoel dat ik vrienden was geworden met alle diagnoses, ziektes en blessures uit mijn leven. Er was echt iets structureel veranderd in mijzelf door het maken van het kwartetspel. Ik denk dat de humor mijn kijk op dingen heeft veranderd en dat het erg relativerend heeft gewerkt.

Zelf aan de slag

Misschien wil je zelf ook wel een kwartetspel maken van al je eigen diagnoses, ziektes en blessures. Wat je nodig hebt is een pen en papier, een schaar en een flink portie lef en de instelling dat een goede grap sterker is dan de ergste angst. En dan gaat het wel lukken! Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties. Laat je een bericht achter?

Meer blogs lezen van Lerrie?

Ik denk dat de humor mijn kijk op dingen heeft veranderd
Gepubliceerd op: 20-06-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord