UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
muziek helpt bij acceptatie
Lerrie blogt over zijn persoonlijkheidsstoornis
Mijn ziekte/beperking Blog

Hoe punkrock mij hielp bij mijn acceptatie

Lerrie lijdt aan schizofrenie. Het nummer ‘Always being followed’ gaf hem veel steun. Het verwoordde precies zijn gevoelens.

keer gelezen
3177

Bij Lerrie (27, Wajong) is in 2012 de diagnose schizofrenie gesteld. Om dit te accepteren en om beter om te gaan met zijn psychische aandoening heeft hij zelf veel ondernomen. Hij las er veel over en besprak zijn ziekte met zijn omgeving. Ook muziek gaf hem veel steun, de punkrockband Traumahelikopter in het bijzonder.

'Het liedje drukte precies uit wat ik voelde'

Ik ga al jaren naar veel concerten toe. In april 2014 ben ik met een vriend naar de Nederlandse band Traumahelikopter in Nijmegen geweest. Ik kende eigenlijk maar 1 nummer van ze en ging er een beetje op de gok naar toe. Het bleek een heel goed optreden te zijn. Vol energie! Ik was erg enthousiast en kocht na afloop hun album ‘I don't understand them at all’. Ik ben dat veel gaan luisteren en het werd een van mijn favoriete albums van dat jaar. 

Geraakt en begrepen

Het nummer wat mij het meest boeide was ‘Always being followed’. Dat ging over iemand in een psychose, die net zoals ik paranoia was tijdens zijn psychose. Ik werd er heel erg door geraakt en voelde me begrepen. Ik liet het nummer ook aan andere mensen horen, zodat ze mijn psychose beter zouden begrijpen. Ik heb hieronder een aantal fragmenten uitgekozen die mij erg aanspreken. Onder het fragment schrijf ik waarom het mij zo raakt.

‘My brother says it's paranoia, but I am not sure if he's my brother’

Deze regel geeft eigenlijk heel goed weer dat ik echt in een andere realiteit zat tijdens mijn psychose. Zo zag ik niet altijd mijn familie en vrienden als familie en vrienden, maar als acteurs of iets anders.

‘Everybody's staring at me
When I'm walking down the street’
 
Ik was tijdens mijn psychose vaak bang om alleen naar buiten te gaan als er veel mensen op straat waren. Ik had het gevoel dat iedereen mij aankeek en had veel eigenaardige ideeën bij de natuur, mensen en voorwerpen. Ik was er allemaal erg bang voor.
 
‘I think I need some medication
All I wanna do is sleep’
 
Ik had echt het gevoel dat ik iets nodig had om weer beter te worden. Uiteindelijk waren dat de antipsychotica die mij uit de psychose haalden. Ik wilde eigenlijk zo lang mogelijk uitslapen en zo vroeg mogelijk naar bed, omdat mijn dag een nachtmerrie was. Als ik sliep, dan had ik tenminste even rust. 
 
‘They know who you are
They know where you are’
 

Tijdens de psychose had ik het gevoel dat ik nergens veilig was. Alleen op de wc misschien. Ik weet niet waar dat onveilige gevoel precies vandaan kwam. Het voelde alsof ik steeds werd opgejaagd. Ik kon niet even op bed liggen of rustig een boek lezen op een stoel. Dan sloegen de angst en onrust meteen weer toe.

Het heeft me verder geholpen

Uiteindelijk heeft dit nummer een grote rol in mijn acceptatieproces gespeeld. Het drukte precies uit wat ik tijdens mijn psychoses voelde. Inmiddels ben ik een paar jaar verder en zie ik mijn schizofrenie als grote leraar en beste vriend. Ik heb er zoveel van geleerd en ik ontwikkel mij er nog elke dag door. 

Beluister hier het nummer ‘Always being followed’ van Traumahelikopter.

Meer lezen van Lerrie? 

Eerder schreef Lerrie andere blogs over zijn schizofrenie voor UWV Perspectief:

Welk nummer heeft voor u een speciale betekenis? Laat uw reactie hieronder achter.

Songtekst:

I don't feel so good now
I think I'm followed by the FBI
I'm followed by the CIA
I'm gonna die die die
Should I call a doctor?
Someone should get a hold of me
My brother says it's paranoia
But I'm not sure if he's my brother
People following me
Following me around
All across town
Everybody's staring at me
When I'm walking down the street
It's the Russian secret service
They're gonna beat beat beat me
Where the hell's my doctor?
He should get a hold of me
I think I need some medication
All I wanna do is sleep
They know who you are
They know where you are
You got nothing to fear
You got nothing to hide
Gepubliceerd op: 04-04-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Door Lerrie op vrijdag 5 augustus 2016, 18:55

Ik heb sinds kort een website en een facebook pagina. Hierbij staan mijn interviews en publicaties op en ook meer informatie over de twee minuten dank e-mail. en de random acts of kindness die ik doe.

http://findyourselfamomenttogrow.nl/

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord