UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
blog over persoonlijkheidsstoornis en reintegratie
Blog over reintegratie na persoonlijkheidsstoornis
Mijn ziekte/beperking Blog

Hoop terugvinden

20 jaar lang denkt Allard dat hij schizofreen is. Ten onrechte, bleek kort geleden. Dat zet zijn leven op z’n kop, maar biedt vooral veel nieuwe kansen. Lees in zijn blog waar hij op hoopt.

keer gelezen
1900

Allard (46, WAO) leeft 20 jaar lang met het idee dat hij schizofreen is. Uiteindelijk blijkt dat helemaal niet waar te zijn. Dat zet zijn leven op zijn kop, maar biedt vooral veel nieuwe kansen. Hij werkt weer en geniet volop van het leven. Lees in zijn blog waar hij nog meer op hoopt. 

Een mens hoopt van alles!

Ik heb ondervonden dat het hopen op iets wat totaal onbereikbaar lijkt, werkelijkheid kan worden. Jarenlang wenste ik te kunnen stoppen met de medicijnen die mij meer kwaad dan goed deden. Versuft en doelloos was ik, en zo verstreken mijn dagen, levend met een ziektebeeld waar ik me totaal niet in kon vinden. De kalmerende werking van de medicijnen legde mij totaal lam. Maar vorig jaar kwam mijn intense hoop na 20 jaar uit! 

Herstellen van schizofrenie

Mijn psychiater was erg duidelijk: ‘Allard, we gooien de schizofrenie uit het raam, je kunt stoppen met de antipsychotica. Je mag na al die jaren herstellen en weer puur jezelf worden.’ En dat is gelukt! Ik probeer dagelijks iets waar ik op hoop om te zetten in een doel. Soms lukt het me om het doel te bereiken, soms duurt het wat langer, maar het gevoel dat ik er actief mee bezig ben stelt me al tevreden.

Vernieuwde hoop

Ik hoopte heel lang op heel veel, wat frustraties meebracht. Dit werkte op de lange termijn in mijn nadeel. Ik begon de hoop op te geven omdat ik geen vooruitzichten meer had. Ook het vooruitzicht op een intieme relatie werd met het jaar minder. De diagnose begon zo zwaar aan mij te tillen dat ik echt dacht dat iedereen aan mij kon zien dat ik ziek was! Mijn zelfvertrouwen slonk, iedere keer als ik een leuke vrouw ontmoette zonk de moed mij in mijn schoenen. Na 20 jaar van minderwaardigheid en zelfstigma heb ik mezelf teruggevonden en wordt het tijd om mijn eeuwige hoop op een relatie, of iets wat mijn eenzaamheid tegengaat, nieuw leven in te blazen. 

Tijd voor de liefde

Ieder persoon op aarde biedt meerwaarde, vooral voor zichzelf, maar ook voor anderen. En daarbij maakt het niet uit hoe je eruitziet of welk gedrag je vertoont. Iedere vezel in mij voelt dat ik nu open kan staan voor wat er echt toe doet: mezelf verwezenlijken en liefde gaan voelen voor mezelf en van diegenen die het aanreiken. Ik ervaar hierbij een oneindig prettig gevoel omdat ik eindelijk alle maskers en schillen van me mocht afwerpen die mijn verdriet, mijn persoonlijkheid en hoop te gronde hebben gericht.

Het gaat me lukken

Met een positieve kijk op mezelf, trots op de doelen die ooit alleen hoop waren, vervolg ik mijn weg. Mijn levenslust zal bij anderen gaan opvallen en er komt een tijd dat ik mijn hervonden leven kan gaan delen. En dát zal zeker alle wonden gaan helen.

Hoop doet leven!

Allard

 

In het nieuwe magazine Perspectief van oktober leest u meer over Allard. 

Foto: Maurits Giesen

Gepubliceerd op: 12-10-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Door Yvonne op zaterdag 15 oktober 2016, 13:39

Mooi! Ben blij voor je Allard!

Door Pepijn op zaterdag 15 oktober 2016, 22:06

Jeetje, ik wist niet dat dat legaal was iemand met schizofrenie gezond verklaren.. Mij is altijd verteld door behandelaren dat schizofrenie een ongeneeslijke ziekte is en dat ik mijn hele leven medicatie zou moeten nemen.. Ach ja, ik ga voor de laagste dosis.. Dat is mijn uiteindelijke doel.. Bij ieder beetje wat ik wil minderen wordt er heel onzeker over gedaan alsof ik zo in een terugval zit.. Er wordt heel zielig gedaan.. De laatste keer dat ik was opgenomen is vijf jaar terug.. Wie weet, wat ik betwijfel, word ik ook nog gezond..

Door Jannie Plakmei… op zondag 16 oktober 2016, 04:42

Allard was onze collega, een fijne collega! ook prive gingen we met elkaar om, maar op eens was dat over,het werd te moeilijk voor hem.
we hebben hem weg zien zakken hij was een zombie,wilde geen contact meer, af en toe een praatje als we hem tegenkwamen op straat, niet meer dan een paar woorden en je merkte dat hij het niet opnam en ging dan snel weer verder. en opeens! na 20 jaar stond Allard bij de supermarkt voor ons bij de kassa, hij zei dat hij iets te vertellen had, wij zagen een paar stralende ogen waar je weer leven en hoop in zag.
wij hebben het hele verhaal gelezen en gehoord , echt triest,
Nu is het contact weer terug en is het weer gezellig,
We gunnen Allard alle goeds

Door Robert op zaterdag 22 oktober 2016, 23:11

@Pepijn, ik ben na 20 jaar ook genezen verklaart van Schizofrenie, komt er meer op neer dat ze 20 jaar geleden een verkeerde diagnose gesteld hebben.

Door allard op maandag 24 oktober 2016, 15:51

Hoi Robert,

Ongelofelijk, wat fijn voor je !

Een diagnosefout is op z,n zachts gezegd niet prettig om mee te leven.
Herstellen er van, je beperkingen onder ogen zien, maar vooral weer
jezelf worden is een verademing. Daar kun jij over meepraten.

De GGZ had er 20 jaar geleden beter aan gedaan om haar patienten
betere nazorg te bieden. Een voorbeeld daarvan is de connectie tussen
de instelling en de huisarts, want die neemt vaak het stokje over.

Als er niemand meer de moed heeft om de patient na verloop van tijd
terug te roepen voor een herbeoordeling om te bezien of de ontstane klachten nog bestaan, dan val je echt tussen het wal en het schip. Het was zelfs een idee geweest om na 5 jaar de antipsychotica dratisch af te bouwen zodra er stabiliteit ontstaat. Helaas Robert.. wij moesten er maar liefst 20 jaar op wachten !

Mijn ervaringen met de nieuwe GGZ zijn een stuk positiever.
Er wordt nu zorgvuldiger met je omgegaan.

allard

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord