UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
op weg naar werk
op weg naar werk
Mijn ziekte/beperking Blog

‘Mijn weg naar werk’

Na 20 jaar blijkt Allard geen schizofrenie te hebben en ligt de wereld weer voor hem open.

keer gelezen
3371

Allard (46, WAO) kreeg 20 jaar geleden de diagnose schizofrenie. Ten onrechte, bleek vorig jaar. Hij stopte – onder begeleiding – met de medicatie en begon een nieuw leven.  

'Ik kon weer ervaren hoe enorm prettig het is om weer tussen de mensen te leven'

'Vorig jaar augustus, na de stopzetting van de medicijnen, kwam mijn energie weer terug. Heel voorzichtig begon ik weer na te denken over werken. Dagbesteding vind ik prettig, het geeft structuur aan mijn leven en ik kom weer onder de mensen. Mijn nieuw verworven wens was om te gaan werken in de detailhandel. In december kon ik aan de slag in een winkel waar ik als vrijwilliger allerlei hand- en spandiensten verrichtte. Zo kon ik oefenen in het dragen van verantwoordelijkheid en het opbouwen van zelfvertrouwen. Onder begeleiding van mijn re-integratiecoach van ‘PS dat werkt’ kon ik mijn kwaliteiten en beperkingen onder de loep nemen. Onze samenkomsten leren mij nog effectiever te worden, zowel in het verkopen van goederen als het onderkennen van problemen die ik ondervind op de werkvloer. 

Iets anders

Mijn vroeger gevolgde opleiding tot activiteitenbegeleider en werken in de zorgsector heb ik voorgoed vaarwel gezegd. In mijn huidige werkomgeving voel ik me prettiger. Het was destijds geen verkeerde keuze om in de zorgsector aan de slag te gaan. Alles komt op je pad, je leert overal van, maar het is ook geen schande om na een periode van 20 jaar van je standpunt af te wijken en voor iets totaal anders te kiezen. 

Weer praten

De 4 maanden vrijwilligerswerk in de winkel van ‘Om te’ (Huren om te verkopen) waren geweldig leuk. Vergeet niet dat ik de 5 voorafgaande jaren nog in een isolement leefde, waarin de schaamte over het mij toebedachte ziektebeeld mij afzonderde van alles en iedereen. In deze winkel kon ik weer ervaren hoe enorm prettig het is om weer tussen de mensen te leven, en vooral weer te praten! 

Positieve energie

Mijn minderwaardigheidsgevoelens werden geminimaliseerd door het terugvinden van mijn persoonlijkheid en het succes van het verkopen. Ik kon mijn horizon gaan verbreden. Mijn weg naar betaald werk heb ik gevonden bij tuincentrum Groenrijk Malkenschoten. In 2001 moest ik mijn vrijwillige werkzaamheden bij dit tuincentrum helaas stopzetten, onder andere door de versuffende werking van de medicijnen. 

Mijn werkgever heeft toegezegd dat hij mij binnenkort een contract aanbiedt. Dat heb ik te danken aan mijn interesse voor planten en tuinen, en de combinatie van inzet, opgewektheid en een aantal maanden doelgericht oefenen in de verkoop van planten, heesters en bomen. Maar bovenal aan een gezonde portie positieve energie. 

De komende 20 jaar, tot mijn pensioen, zal ik dit werk met liefde uitoefenen!'

Lees ook Allards eerste blog over hoop terugvinden.

Gepubliceerd op: 08-11-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Door Wings op woensdag 9 november 2016, 07:53

Dank je voor het delen Allard! Heel mooi dat jij die kracht gevonden hebt, na al die jaren te leven met de gevolgen van jouw medicatie. Denk dat jouw verhaal heel veel hoop geeft aan veel mensen! Je bent een Topper!

Door Wendy Schuchmann op zaterdag 19 november 2016, 13:18

Echt enorm inspirerend hoe jij na al die tijd je leven weer hebt opgepakt en vol positieve energie aan de slag bent gegaan! Jouw verhaal toont aan dat het mogelijk is om opnieuw te beginnen, zelfs na heel veel moeilijke jaren, en zulke verhalen zijn hard nodig.

Succes met je nieuwe baan!

Door allard op zondag 27 november 2016, 20:14

hallo Wendy en Wings,

bedankt voor jullie reactie..

Ik ben al weer 7 maanden aan het werk op het tuincentrum, de tijd vliegt ineens ! Het werk is super leuk en het blijft mij iedere dag
motiveren om het beste van mijn dag te maken. Natuurlijk was het wennen in het begin.. veel spierpijn, goed moeten concentreren op mijn taken, en het overzicht bewaren. Maand na maand leerde ik hiermee om te gaan en het succes in de verkoop steeg. Het contact
met de klanten met wie ik een gezamenlijke interesse deel, planten verzorgen en tuinieren, is voor mij een pure combinatie tussen hobby en werk. Als je je afvraagt is er nog onderscheid tussen werk en prive ?
Jazeker, er is na al die eenzame jaren thuis een sociaal leven op gang gekomen waar ik nooit op had durven hopen.

De psychiatrie ligt nu ver achter mij.. ik kijk alleen nog maar vooruit !

allard.

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord