UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Lerrie blogt over zijn persoonlijkheidsstoornis
Lerrie blogt over zijn persoonlijkheidsstoornis
Mijn ziekte/beperking Blog

Waarom ik grappen maak over schizofrenie

Accepteren dat je schizofreen bent is één ding. Maar er grappen over maken gaat nog een stap verder. Hoe doet Lerrie dat?

keer gelezen
5031

In 2012 kreeg Lerrie (27) de diagnose schizofrenie na 2 psychoses en nadat hij in totaal meer dan een halfjaar psychotisch was geweest. Dit had gevolgen voor hoe hij functioneert. Humor en schrijven helpen hem om te gaan met zijn ziekte. Hieronder een verkorte versie van een blog die hij schreef voor PsychoseNet.  

'Een schizofreen die een eenmanszaak wil beginnen is nooit grappig'

Ik schrok me rot van de diagnose! Gelukkig nam mijn psychiater ruim de tijd om hierover met mij te praten, daarna ging het beter. Op advies van een kennis ben ik informatie gaan zoeken over schizofrenie. Ik las boeken en bekeek filmpjes op de site van patiëntenvereniging Anoiksis. Dat hielp mij begrijpen wat schizofrenie inhoudt en wat de perspectieven zijn. Ik leerde dat er veel verschillen zijn tussen mensen met schizofrenie en dat je wel een stapje terug moet doen, maar dat er nog best wel wat mogelijk is.

Studie afmaken

Ik werd 100% arbeidsongeschikt verklaard en kreeg een Wajong-uitkering. Daardoor hoefde ik mij minder druk te maken over mijn financiën en kon ik in aangepast tempo mijn studie sociologie afmaken. Begin 2016 hoop ik mijn master sociologie te behalen. Daarna ga ik een paar dagdelen in de week vrijwilligerswerk doen; daar heb ik heel veel zin in.

Begripvol

Ik ben met mijn familie, vrienden en mensen van mijn sportclubs in gesprek gegaan over schizofrenie. Ik ontdekte al snel dat mensen heel begripvol en tolerant waren over mijn schizofrenie en arbeidsongeschiktheid. Ik kreeg van hen geen stempel opgedrukt. Maar zelf deed ik het wel. Toch is ook dat langzaam verdwenen, onder andere door yoga. Ik kreeg een goede behandeling bij de GGZ en ik deed een bepaalde visualisatiemeditatie om negatieve ervaringen uit het verleden te verwerken. Deze vorm van meditatie lijkt op een techniek die wordt gebruikt in de psychologie om trauma’s te verwerken: EMDR.

Het ging niet altijd makkelijk 

Maar ik heb ook met onbegrip te maken gehad en ooit ben ik niet aangenomen voor vrijwilligerswerk vanwege mijn diagnose. Dit waren slechts incidenten. Mensen reageerden vooral prettig en dat maakte het voor mij makkelijker om het te accepteren.

'Hoe heet een Chinese schizofreen? Wa Jong!'

Sinds juni 2015 maak ik grappen over schizofrenie

In de documentaire Angst, van vijand naar vriend zag ik dat het goed is als je om je angst kunt lachen. Eigenlijk zou je je angst moeten uitlachen. Tulku Thondup schrijft in het boek Helende Meditatie dat je je ziekte moet zien als een kans. Psychiater en filosoof Damiaan Denys zei in het tv-programma Zomergasten ook dat je moet lachen om je angst omdat dit helpt je ziekte beter te accepteren en er positiever naar te kijken. Deze dingen vormden voor mij de aanleiding om grappen te verzamelen over schizofrenie. Inmiddels heb ik zo’n 51 grappen verzameld en lach ik er samen met heel veel mensen in mijn omgeving om. Ik verzin er regelmatig nieuwe bij.

‘Waarom kan een schizofreen altijd blijven praten? Hij raakt nooit zijn stemmen kwijt.’

Samen lachen we schizofrenie uit

Schizofrenie is een inspiratiebron voor grappen geworden voor mij, ik ben er positiever door gaan denken. Als ik nu aan het woord ‘schizofrenie’ denk, dan komt het woord ‘ziekte’ pas als 80ste woord in me op. Eerst komen er positieve woorden naar boven, zoals: ‘kans’, ‘gaaf’ of ‘humor’. Ik wil volgend jaar zelfs een cursus cabaretteksten schrijven gaan volgen en dan grappen gaan maken over mijn psychoses, arbeidsongeschiktheid en schizofrenie, zodat ik daar positiever naar kan leren kijken. Ik heb van schizofrenie een kans gemaakt. Als dát niet grappig is!

‘Komt een schizofreen bij de psychiater. Vraagt ie: betaal ik voor allebei of ieder de helft?’

 

Bron: PsychoseNet.nl

Aanvulling van de redactie: 

In november 2016 trad Lerrie op voor een zaal met 100 mensen. 3 minuten lang mocht hij grappen maken over schizofrenie tijdens een comedyavond. Bekijk in deze video op YouTube hoe hij dat deed. Hij zegt hier zelf over: 'Ik was heel angstig van te voren. Dat voelde ik in mijn hele lichaam, maar geestelijk zat ik in een grote extase door meditatie en goede ademhaling. De angst komt vanuit mijn confrontatie met psychoses, dat zit diep van binnen nog in mij. Ik had het gevoel toen ik weer thuis was dat ik als patiënt het onmogelijke had gedaan. Het is best wel belastend en confronterend voor mij, dus ik ga het niet elke week doen. Maar af en toe wil ik er best voor gaan!' 

Gepubliceerd op: 15-12-2015

Je kunt niet reageren op dit artikel

Door mlobelle op zondag 27 december 2015, 12:14

Schizofrenie is een ziekte waar men niet mee moet gaan spotten. Er zijn ook patiënten die het heel radicaal op kunnen vatten. Het gaat om een stof die in de hersenen werken waarvan er tekort is en aangemaakt moet worden. Ik heb Borderline en ook dat is de ziekte waar mee je niet moet spotten. Schizofrenie kan erfelijk zijn. Ik lach nooit om andermans ziekte,s. Een vriend van jou leeftijd heeft schizofrenie en daar had ik nooit ruzie mee gehad. Die man was elke keer van het kastje naar het muurtje gestuurd. Iedereen verdiend een goeie kans, maar toon ook eens respect voor mensen die er niet om lachen!

Door Diana op zondag 27 december 2015, 14:46

Beste Lerry,
Enerzijds goed om te lezen dat JIJ in je omgeving niet wordt veroordeelt vanwege je diagnose. Voor mij is dit weleens anders geweest. Anderzijds werd ik nogal eng van je grappen. Ik vind het stereotyperend maar vooral smakeloos om te grappen over stemmen horen en wajong of Chinezen met schizofrenie. Zelf heb ik Chinese/Nederlandse roots en ja ik heb ook schizofrenie. Noem me echter geen 'schizofreen'. Want ik ben een volwaardig mens en ik ben trots op alles wat ik ben en bereikt heb in mijn leven. Ik ben meer dan mijn ziekte. Veel mensen weten niet wat schizofrenie is. Jouw rare grappen zijn discriminerend, racistisch en simpel. De enige grap die ik kon vinden in je verhaal,was dat je sociologie studeert.

Door lerrie op woensdag 6 januari 2016, 14:30

Hoi, ik snap dat jullie het misschien raar vinden wat ik doe, maar ik lach niet om andermans ziekte, ik lach mijn eigen ziekte uit. Het is ook niet mijn bedoeling om andere te kwetsen. Het is een vorm van zelfspot. en ik speel juist met stereotypes rondom schizofrenie Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu schizofrenie zie als mijn grootste leraar en beste vriend en mijn perceptie op schizofrenie ontzettend anders is. Ook neem ik mij zelf een stuk minder serieus. Een Amerikaanse professor Michael Shermer werd een jaar geleden gevraagd wat zijn meest twee waardevolle adviezen waren die hij had gekregen in zijn leven. Hij zij als je iets echt wilt, ga er dan ook voor en don't take life to serious, have some fun! En dat laatste heb ik ook gedaan.

Door Pepijn op donderdag 18 februari 2016, 19:48

Heej, ik heb ook schizofrenie. Ik vind het knap dat je zo'n zware studie probeert te halen. Respect. Zelf wil ik mijn weg gaan vinden op de arbeidsmarkt. Ben 70% afgekeurd maar zou dat ook wel 100% willen hebben zodat ik altijd iets heb om op terug te vallen wat ook weer een extra steuntje in de rug geeft. Hoe heb jij dat voor elkaar gekregen de volle 100 %? Veel succes verder en ik hoop dat je het gaat maken.

Door Lerrie op maandag 21 maart 2016, 13:52

@pepijn, Ik heb inmiddels mijn studie behaald. Ik ben in 2012 gekeurd voor de nieuwe wa-jong. Toen hebben ze mij onderzocht en daaruit kwam dat ik 100 % arbeidsongschikt ben. Nu met de herkeuring van de wa-jong blijf ik dat waarschijnlijk ook, omdat ik geen arbeidsvermogen heb. Ik kan niet 4 uur op een dag werken en een 1 uur achter elkaar. ik kan wel bijvoorbeeld 2-3 vrijwilligerswerk doen op een dag met een pauze er tussen en op een wat lager tempo. Dat wil ik gaan doen. Ik heb nu een soort van schrijvers bestaan. Ik schrijf stukjes in mijn eigen tempo en volg nu ook een cursus bij Michael Pilarczyk Your roadmap to succes and happinness. Leer er veel van. Verder train ik 30-40 uur in de week met de wim hof methode en yoga en de positieve psychologie. Over anderhalf jaar wil ik vrijwiligerswerk gaan doen. En ik wil nog proberen om een theater voorstelling met een cabaretier te gaan maken over schizofrenie. Dat zou erg tof zijn! Ik heb al een plan, ik ga er vandaag mee beginnen.

Door Pepijn op zaterdag 2 april 2016, 10:59

Veel succes daarmee. Op zich kan ik mijzelf daar ook wel in vinden, dat vier uur op een dag en één uur achter elkaar. Dat maakt mij helemaal gek. Maar goed, trainen begin ik niet meer aan, ik ga lekker ontspannen zijn en relaxed doen.. Verder let ik gewoon op m'n dieet. Zo'n theater voorstelling is inderdaad wel heel leuk ja.. Ik heb er de energie in ieder geval niet voor om al die mensen onder ogen te zien.. Najah, veel succes ermee allemaal.. groetjes!

Door gerrit op maandag 18 april 2016, 19:08

je komt niet schizofreen over snap niet dat ze jou af keuren en dat je een studie mocht volgen met uitkering behoud mijn situatie is veel zwaarder en word streng aangepakt door uwv :(

Door Lerrie op vrijdag 22 april 2016, 15:54

Bedankt voor je reactie. Ik snap dat ik niet als schizofreen overkom, maar ik heb de diagnose echt wel. mensen met schizofrenie zijn ook een hele diverse groep. Er zijn ook hoogleraren met schizofrenie. Ik zie het alleen meer als een cognitieve hersenziekte waardoor ik beperkt wordt in mijn functioneren en een kwetsbaarheid waardoor ik een psychose kan krijgen. Ik denk dat ik niet overkom als schizofreen, omdat ik er anders mee om ga dan andere en het zie als een kans en een goede vriend of leraar in plaats van een beperking of een erge ziekte. Dat is een kwestie van perceptie. Ik heb een vrij actieve coping en heb een sterke drive om steeds nieuwe innovaties te ontdekken en toe te passen om mijn gezondheid te verbeteren. Het UWV is voor mij altijd erg vriendelijk en begripvol en eerlijk geweest. Ik ben hun ook erg dankbaar voor dat ze mij hebben geholpen en kansen bieden om stukjes te schrijven die mij weer vooruit helpen en hopelijk andere ook inspireren om hun leven te verbeteren.

Door Lerrie op vrijdag 5 augustus 2016, 18:52

Ik heb sinds kort een eigen website waarop het grootste deel van mijn schizofrenie grappen staan voor degene die dat leuk vinden.

www.findyourselfamomenttogrow.nl/humor.html

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord