Naar hoofdinhoud

Wat doet een arbeidsdeskundige?

‘Als arbeids­deskundige onderzoek je de mogelijkheden en beperkingen op de werkplek­’

Ik ben Alice van Zalk en ik werk als arbeidsdeskundige bij UWV in de regio Twente. Hier begeleid ik Wajongers naar werk en help ik met voorzieningen die werk en onderwijs mogelijk maken. Ik wil een idee geven hoe het is als UWV’er om Wajongers te ondersteunen.

Ik regel werkvoorzieningen en onderwijsvoorzieningen

Een bijzonder onderdeel van mijn werk zijn de werk- en onderwijsvoorzieningen. Wat zijn dat nu precies? Als mensen problemen hebben met hun gezondheid, is het vaak lastig voor ze om hun werk te doen of een opleiding te volgen. UWV kan dan helpen, zodat je toch zonder problemen mee kunt doen. Je kunt daarvoor een aanvraag doen bij UWV. Het is mijn werk om te onderzoeken wat er nodig is. Er is veel mogelijk, maar er moet wel een ziekte zijn én het moet een bijzondere situatie zijn. Dat noemen we ‘niet algemeen gebruikelijk’. 

Voorbeeld van een voorziening

Een voorbeeld. Stel, je zit in een rolstoel en je hebt moeite met op school komen. Openbaar vervoer is heel erg lastig. Je kunt dan bij UWV een vervoersvoorziening aanvragen. De arbeidsdeskundige onderzoekt dan of je in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een rolstoeltaxi of een ander vervoermiddel. Nog een voorbeeld: als je slechtziend bent, kun je op je werk niet goed de informatie op je computerscherm lezen. Vergrotingssoftware helpt dan om je werk te kunnen doen. Dit is een voorbeeld van een werkvoorziening.

Voorzieningen voor thuiswerken

Als arbeidsdeskundige onderzoek ik de mogelijkheden en beperkingen op de werk- of onderwijsplek. Ik streef ernaar om een totaaloplossing te vinden, waarmee je je werk of opleiding de komende jaren kunt blijven doen met zo min mogelijk gezondheidsklachten. Het geeft mij veel energie als ik mensen met een beperking kan helpen, zodat ze mee kunnen blijven doen op het werk of op school. Zo was ik pasgeleden bij iemand op huisbezoek die een voorziening had aangevraagd. Er waren zó weinig mogelijkheden dat hij eigenlijk alleen nog maar thuis kon werken. Nou, dan wordt het heel erg moeilijk om een baan te vinden! Maar door zijn positieve instelling en doorzettingsvermogen vond hij via een vriend toch een baan die hij thuis kon uitvoeren. Daarvoor waren wel voorzieningen nodig, zoals een bijzondere stoel en aanpassingen aan zijn computer. Hierdoor kan hij zijn werk veel beter volhouden. En hij heeft ook nog eens zijn droombaan in de ICT. Fijn dat ik hieraan kan en mag bijdragen!

Lees ook Alice’s eerdere blog: 

'Veel voldoening, soms een tegenvaller'

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een voorziening?

Kijk op uwv.nl voor meer informatie over voorzieningen voor werk, onderwijs of het starten van een eigen bedrijf

Arbeidsdeskundigen over hun werk

7 arbeidsdeskundigen van UWV vertellen over hun ervaringen met het helpen van Wajongers. Lees ook deze ervaringsverhalen.

Reacties

Reactie toevoegen