Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen delen over de veranderingen die de Participatiewet met zich meebrengt. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en wissel ervaringen uit.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Stella is moderator en begeleidt de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Werken en solliciteren > vertellen werkgever
Werken en solliciteren
vertellen werkgever
anoniem83
10469

Beste medewerker,

Ik ben aan het solliciteren. Ik vertel niet dat ik een Wajong heb en door de aard van mijn beperking kan ik het goed verbergen. Als een werkgever mij een aanbod doet, ben ik dan verplicht om te vertellen dat ik een Wajong heb en kan mijn werkgever daarna mijn inkomen nog omlaag bijstellen?

Groetjes en alvast bedankt voor het antwoord.

Je bent niet verplicht om het zelf bij een werkgever te melden.
De eerste twee maanden dat je werkt hoef je niet te antwoorden als de werkgever vraagt of je een wajong uitkering hebt. Na twee maanden moet je de vraag wel beantwoorden. Maar alleen als de werkgever jou ernaar vraagt.

Dan zul je waarschijnlijk ook je loonheffingskorting via de werkgever moeten laten lopen, als je niet wilt dat de werkgever weet dat je wajong hebt (via wijzigingsformulier UWV door te geven). En via de belastingaangifte de jonggehandicaptenkorting terug vragen.

Met een beoordeling “wel arbeidsvermogen” sta je in het doelgroep-register. Als je werkt moet je je bsn nummer doorgeven aan de salarisadministratie. Met het bsn nummer kan een werkgever in het doelgroepregister kijken.

Heb je geen aanpassingen op het werk nodig ?

Als je twijfelt of dat men misschien toch iets aan je zou kunnen merken, dan kun je er voor kiezen het toch te vertellen. Dat is een afweging die je zelf moet maken.

Laatst gewijzigd op: 01 mei 2017 08:10

De beoordeling wel of geen arbeidsvermogen wordt niet door het UWV gecommuniceerd naar werkgevers.
Het opvragen van informatie bij UWV kan de werkgever alleen met toestemming van de Wajonger zelf. Deze moet een machtiging afgeven dat de gegevens naar de werkgever worden gestuurd.

Het kan voor de werkgever voordelen opleveren om een Wajonger in dienst te nemen.

Als je in de Wajong weer gaat werken dan worden je inkomsten verrekend met je Wajong.

Als je gaat werken, verandert het arbeidsongeschiktheidspercentage niet meteen, ook al gaan je inkomsten omhoog. Na 5 jaar wordt je arbeidsgeschiktheid opnieuw beoordeel. Mocht dan je arbeidsongeschiktheidspercentage verlaagd worden dat gaat je uitkering definitief omlaag.

Of een werkgever na aannemen nog het loon naar omlaag kan bijstellen weet ik niet.

Veel succes bij je solliciteren toegewenst!

Bedankt voor de uitgebreide uitleg Jan!

De vraag of de werkgever het loon nog kan bijstellen als je vertelt dat je een Wajong-uitkering ontvangt, dat weet ik niet. Je kan hiervoor het beste even informeren bij een jurist zoals de vakbond, rechtsbijstand of het juridisch loket. Wat eventueel wel kan, is dat de werkgever loondispensatie voor jou aanvraagt bij UWV. Dit zal echter alleen worden toegekend als jouw productiviteit lager ligt dan bij iemand in dezelfde functie zonder beperking. 

Hoi Jan en Ellen,

Op dit moment loop ik al 3 maanden stage bij deze werkgever. Tellen die maanden dan ook mee? Loonheffingskorting via de werkgever en jongghandicaptenkorting via de belastingdienst krijg ik al.

quote:

Met een beoordeling “wel arbeidsvermogen” sta je in het doelgroep-register. Als je werkt moet je je bsn nummer doorgeven aan de salarisadministratie. Met het bsn nummer kan een werkgever in het doelgroepregister kijken.

Klopt dit? Ik heb een keer geprobeerd om zelf inzage te krijgen in mijn eigen gegevens in het doelgroepenregister, maar ik kon niet de juiste uwv medewerker vinden die me hiermee kon helpen. De tweede reactie van Jan zegt iets anders:

quote:

De beoordeling wel of geen arbeidsvermogen wordt niet door het UWV gecommuniceerd naar werkgevers.

Nee, ik heb geen aanpassingen op mijn werk nodig.

Kan een werkgever loondispensatie aanvragen als hij niet weet dat ik een Wajong heb?

Bedankt voor jullie antwoorden.

Laatst gewijzigd op: 01 mei 2017 09:58

quote:

Met een beoordeling “wel arbeidsvermogen” sta je in het doelgroep-register. Als je werkt moet je je bsn nummer doorgeven aan de salarisadministratie. Met het bsn nummer kan een werkgever in het doelgroepregister kijken.

Dit klopt helemaal. UWV informeert je werkgever niet actief, maar je werkgever kan met jouw burgerservicenummer wel zelf controleren of je in het doelgroepregister bent opgenomen. Als je de beoordeling arbeidsvermogen hebt gekregen, dan sta je inderdaad in het doelgroepregister. Loondispensatie aanvragen kan alleen als je een Wajong-uitkering hebt. Als de werkgever niet van jouw Wajong-uitkering op de hoogte is, dan zal er ook geen aanleiding zijn loondispensatie aan te vragen. 

Laatst gewijzigd op: 01 mei 2017 11:53

quote:

Op 1 mei 2017 schreef anoniem83 het volgende:

Op dit moment loop ik al 3 maanden stage bij deze werkgever. Tellen die maanden dan ook mee?

Ik dacht, maar weet het niet zeker, dat je de eerste twee maanden geen antwoord hoeft te geven als je werkgever vraagt of je een wajong hebt, omdat je dan nog in de proeftijd zit. Dus dan zou de stagetijd niet mee tellen.

We moeten het antwoord van UWV maar even afwachten.

Laatst gewijzigd op: 01 mei 2017 12:27

Goede vraag! Of de drie maanden stage meetellen voor de periode, waarin je de werkgever niet hoeft te vertellen dat je Wajong hebt, valt onder het arbeidsrecht. UWV is hierin geen partij. Het beste kun je dit even navragen bij het Juridisch Loket


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!