UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Winnares Petra Rouwendal Kunstcongres West 2017
Winnaars Kunstcongres Zuid 2017
Algemeen

Je wint het Kunstcongres. En dan?

Het Kunstcongres met perspectief is dé plek voor creatieven met een arbeidsbeperking die beeldende kunst maken. Wat maak je mee als je gewonnen hebt?

keer gelezen
1290

Het Kunstcongres met perspectief is dé plek voor creatieven met een arbeidsbeperking die beeldende kunst maken. Deelnemers vinden hier een podium om hun werk te exposeren, te netwerken en te werken aan talentontwikkeling. Voor de winnaars ligt er nog meer in het verschiet. Zij exposeren hun werk bij bedrijven in de regio.

Voor het eerst organiseerde UWV dit jaar 5 regionale edities in plaats van één groot landelijk Kunstcongres. Tientallen creatieven die vallen onder de (gemeentelijke) doelgroep van de banenafspraak namen deel aan de inspirerende kunstverkiezing. Hierbij stonden niet de winst maar deelname en netwerken centraal. De uiteindelijke winnaars krijgen naast een gratis ondernemerstest de kans om hun werk te exposeren bij 2 gastbedrijven in de regio. En een gezamenlijke tentoonstelling tijdens de UWV Inspiratiedag Amsterdam in de ArenA in november.  

Kunstcongres Noord

De werken van de winnaars van Kunstcongres Noord, Marion Roelink, JeanPaul Apcar en Karwan Abdulla, waren van 18 juli tot en met 29 augustus te zien in het gemeentehuis van Tynaarlo aan het Kornoeljeplein 1 in Vries. Publiekswinnaar Abdulla ontvluchtte in 1993 Noord-Irak en kwam terecht in Stadskanaal. Zijn missie: de wereld een beetje mooier maken met kunst. Op 1 september heeft René Paas, de commissaris van de koning, de expositie officieel geopend in het Provinciehuis Groningen.  

René Paas opent expositie Kunstcongres in Groningen

Kunstcongres Oost

Voor de winnaars van Kunstcongres Oost, Patricia Frens, Merel Schothorst, Sandra Vissers en Bram de Krosse, zit de eerste expositie er al weer op. Vanaf eind mei stond hun werk 6 weken lang centraal in een mooie expositie op het Stadhuis van Almelo. Bram de Krosse: ‘Ik had nooit het plan om te gaan schilderen, maar door een hersentumor is mijn leven drastisch veranderd. Ik kan me nu heel goed uiten op het doek.’ 

Op 10 juli opende de directeur van DROOM!, een vergader- en flexlocatie van Wmo-centrum Driestroom in Elst, de tweede expositie van de winnaars. Gasten kunnen hier vergaderen tussen de winnende werken. De expositie is voor iedereen toegankelijk.

Kunstcongres Zuid

‘Werk dat blijft boeien’ en ‘Werk waar je niet zomaar langs kunt lopen’. Die veelbelovende woorden sprak de kunstcommissie uit over de inzendingen van de winnaars van Kunstcongres Zuid: Moniek Gerrits, Vlindertje Smit en Krishna Joeloemsingh. Zij mochten tussen 20 april en 14 juli hun werk tentoonstellen bij Royal Philips in Eindhoven. Vlindertje Smit geeft in haar werk dode dieren een tweede leven. ‘Met mijn kunst wil ik het dier alsnog het respect teruggeven dat het verdient.’ Haar winnende werk – rauw en meedogenloos – is een opgezet speenvarkentje.

Van 5 oktober tot en met 3 november was de tentoonstelling te zien bij infocentrum Belvédère in Maastricht.

Expositie Kunstcongres bij Philips Expositie Kunstcongres bij kunstcentrum Belvédère in Maastricht

Kunstcongres Midden

Op 9 mei openden wethouder Janneke Sparrenboom en Onno Vermooten, directeur Concern voor Werk, een expositie van de winnaars van Kunstcongres Midden bij Concern voor Werk in Lelystad. De wethouder onderstreepte het belang van kunst. ‘Kunst is meer dan alleen mooie dingen maken. Het vertelt iets over jezelf, wat je doet en wie je bent. Het heeft tevens een verbindende functie in de samenleving. De waarde van cultuur is groot.’

Op 20 juli is de expositie van de winnaars Ineke van Os, Joachim Plas, Alice Kerckhaert en Margareth de Oliveira Lima officieel geopend bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in Amstelveen. De hele zomer bewonderden alle bezoekers hier de expositie. 

Kunstcongres West

De winnaars van Kunstcongres West hebben tussen eind april en begin juli geëxposeerd in de ontvangsthal van De MaliToren in Den Haag. Op 29 juni vond in de tentoonstellingsruimte een Meet&Greet plaats met Wajongers uit de regio, Stichting Studeren en Werken op maat en WerkgeversServicepunt Haaglanden. De commissaris van 100.000 banen, Aart van der Gaag, trapte dezegezamenlijke middag in de tentoonstellingsruimte van VNO-NCW/MKB –Nederland af. Hierbij kregen de winnaars van Kunstcongres West ook een podium. Hagenaar Jasper Windhorst vertelt in de regionale pers over zijn werk: ‘Ik teken zo veel mogelijk op de automatische piloot, het liefst op zo’n manier dat ik het geheel van de tekening uit het oog verlies.’

Op woensdag 16 augustus opende de expositie met werk van Bianca van London, Jasper Windhorst, Carmen Posno en Petra Rouwendal, in het CAK in Den Haag. 

Gezamenlijke expositie alle winnaars

De rondreizende tentoonstelling van alle winnaars is gezamenlijk afgesloten tijdens een eendaagse pop-up tentoonstelling in de Amsterdam ArenA. De 18 winnende werken van het Kunstcongres 2017 waren te zien tijdens de UWV Inspiratiedag Amsterdam op 16 november. Alle bezoekers konden elkaar inspireren.

De winnaars van het Kunstcongres, 550 werkzoekenden en 250 werkgevers uit de regio Groot Amsterdam werden daarnaast getrakteerd op boeiende presentaties en praktische workshops. Passie, netwerken en motivatie stonden centraal.

Popup tentoonstelling-kunstcongres-winnaars

Nieuwsflits

Kijk voor meer informatie over het Kunstcongres 2017 op perspectief.uwv.nl/kunstcongres.

Gepubliceerd op: 23-10-2017

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord