UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
zelfportret-corien-kunstcongres
Kunstcongres met perspectief-deelnemer Marjanne
Algemeen

‘Kunst maakt een mens uniek’

3 deelnemers aan het Kunstcongres met perspectief vertellen waarom ze voorgaande jaren meededen en wat kunst voor hen betekent.

keer gelezen
1310

3 oud-deelnemers aan het Kunstcongres met perspectief vertellen waarom ze meededen, wat deelname hen heeft gebracht en wat kunst voor hen betekent. 

Marjanne – deelnemer Kunstcongres 2014, 2015 en 2017 regio West

Marjanne Geurtsen (57) maakt tekeningen en glaswerk met een verrassend perspectief. Niemand kan zo tekenen als zij. Bezoekers van het Kunstcongres werden door haar werk geraakt. 

‘Ik wil altijd meer zien dan ik kan’

‘Dankzij het Kunstcongres ben ik in contact gekomen met de galerie waar ik nu exposeer. Ook hangt mijn werk in een paar musea. Ik maak tekeningen, fresco’s en glaswerk. Het is heel tof om mijn werk te zien hangen. Je komt erover in gesprek, mensen worden erdoor geraakt. Dat geeft zelfvertrouwen. 

Ik heb vanaf mijn vijfde een steeds erger wordende beperking aan mijn ogen. Toen ik arbeidsongeschikt werd, ging ik nadenken over mijn mogelijkheden. Van tekenen heb ik altijd gehouden, maar dat ik geen diepte kan zien, vond ik lastig. Een docent moedigde me aan om gewoon te tekenen wat ik zag. Daar kwam iets verrassend moois uit. Ook in het glaswerk dat ik maak, zie je dat andere perspectief. Het is uniek. Ik zou anderen willen aanmoedigen om mee te doen aan het Kunstcongres. Laat de wereld kennismaken met jouw kunst. Als je doet waar je hart ligt, ga je stralen. En dan komt die baan of die opdracht vanzelf.’  

www.marj.biz

Glaswerk Vincent van Gogh - Marjanne Geurtsen

glaswerk Vincent van Gogh

Adri – deelnemer Kunstcongres 2015 en 2017 regio zuid

Adri (46) gaat dit jaar voor de tweede keer naar het Kunstcongres. Ondanks zijn beperking plukt hij de dag. Zijn energie legt hij in zijn kunst.

‘Kunst maakt een mens uniek’

‘Op het Kunstcongres zie je wat er mogelijk is voor mensen met een beperking. Het is vermoeiend en tegelijk ontspannend. Je krijgt veel informatie en spreekt interessante mensen. Ik maak minimalistisch 3D-werk en schilder abstract. Ik kan niet meer alles doen wat ik wil. Toch geniet ik van elke dag. Die energie leg ik in mijn kunst. Ik geef mijn materialen graag een tweede leven dat mooier is dan het eerste. 

Op het Kunstcongres zie je wat iemand uniek maakt. Ik kan het iedereen aanraden mee te doen. Het is alleen al leuk dat anderen zien wat jij maakt. Dankzij het Kunstcongres ben ik verder gaan kijken en kwam ik in contact met de kunstbeurs Eindhoven Art. Daar was ik een van de lievelingen van de jury. Daarna ging ik door naar de Nationale Kunstdagen in Rotterdam. Dat anderen mijn werk waarderen, betekent veel voor me. Dat is echt genieten.’ 

The worm of steal - Adri

kunstwerk worm
'Met een beperking word je vanzelf creatief'

Corien – deelnemer en winnaar Kunstcongres 2014

Corien de Witte (53) dacht even dat ze ‘niets meer had om voor te leven’ toen ze moest stoppen met werken en toneelspelen. Ze ontdekte de fotografie, deed mee aan het Kunstcongres en won nog ook.

‘Met een beperking word je vanzelf creatief’ 

'Door de beperking aan mijn rug moest ik mijn baan in de zorg opgeven. Ook mijn hobby toneelspelen zat er niet meer in. Maar in de fotografie heb ik echt weer iets van mezelf gevonden. In 2014 deed ik voor het eerst mee aan het Kunstcongres. Ik won nog ook, dat had ik totaal niet verwacht! 

Het levert je contacten op waar je veel aan hebt. Maar wat ik het leukst vond, was dat ik zulke positieve dingen over mijn werk hoorde. Ik ben niet iemand die snel vooraan staat. En het is inspirerend om op het Kunstcongres het werk van anderen te zien. 

Als je een beperking hebt, word je vanzelf creatief. Is het niet in de kunst, dan wel in het omgaan met je beperking. Kunst is voor mij een uitlaatklep. Als ik fotografeer, vergeet ik alles om me heen. Dat gun ik iedereen. Ga dus lekker doen waar je passie ligt, maar houd wel je grenzen in de gaten.’ 

coriendewitte.viewbook.com

Zelfportret van Corien - Corien de Witte

zelfportret-corien-kunstcongres

 

Op perspectief.uwv.nl/kunstcongres vind je meer informatie over het Kunstcongres.

Gepubliceerd op: 03-01-2017

Lees meer over

Kunstcongres

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord