UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Kunstcongres met perspectief midden in ontvangst nemen kunstwerken
Kunstcongres met perspectief midden, UWV, winnaars en de kunstcommissie
Kunstcongres Midden

Kunstcongres Midden: terugblik 2017

In 2017 is gekozen voor 5 regionale Kunstcongressen in plaats van één landelijk event. Regio Midden kwam 27 maart 2017 bij elkaar. 

keer gelezen
1344

27 maart 2017: de dag van Kunstcongres Midden, de vierde en tevens een na laatste editie.

Verbinding op Kunstcongres Midden

Dit jaar is gekozen voor 5 regionale Kunstcongressen in plaats van één landelijk event. Met een intiemere en laagdrempelige sfeer als resultaat. Lees het uitgebreide verslag van deze dag en bekijk de foto’s onderaan het artikel. Bekijk ook de video 'Kunst kijken en ervaren op Kunstcongres met perspectief'  waarin 4 mensen vertellen wat kunst voor hen betekent.

Het Kunstcongres Midden vond plaats in de Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). Een prachtige locatie aan het water, die bekendstaat om haar bijzondere architectuur. Het Kunstcongres met perspectief biedt creatieven met een arbeidsbeperking een podium. Het congres is een stimulans om deze creatieven te activeren en een bijdrage te leveren in de samenleving. De dag stond in het teken van participatie, talentontwikkeling en expositie. 

Wees welkom op het Kunstcongres

Om 9 uur druppelen de eerste deelnemers binnen met hun kunstwerken. Alles uiterst precies ingepakt. Er komt van alles voorbij: grote, kleine, ronde, platte werken ... Bij de ontvangstbalie worden de deelnemers gastvrij ontvangen. Tegelijkertijd worden de kunstwerken zorgvuldig ingenomen zodat zij een mooi plekje in de expositie kunnen krijgen. Iedereen wacht licht gespannen tot de dag van start gaat. ‘Ik vind het stiekem best spannend maar ik laat het gewoon op mij afkomen. Ik ga vandaag proberen te genieten.’

Verbinding zoeken

Dagvoorzitter Sven Romkes opent de vierde editie. Froukje de Jonge (wethouder Werk & Inkomen en Participatie gemeente Almere) neemt na de openingswoorden van Sven het stokje over: ‘Ik vind de essentie van de Participatiewet prachtig. Namelijk dat wij ons realiseren dat meedoen voor iedereen een opdracht én een aanbod is. Wij moeten groeien naar een samenleving en arbeidsmarkt waarin voor iedereen plek is. Dat maakt ons allemaal rijker. Dat vergt dat wij creatief worden, op een andere manier naar de werkelijkheid en naar mensen kijken. Dat we niet kijken naar wat er niet is, maar naar wat er wel is. Dat we kijken naar nieuwe mogelijkheden en talenten die mensen hebben.’ Tot slot nemen de buddy’s het woord. Buddy’s zijn professionals in de beeldende kunst zoals kunstenaars, docenten en kunstcoaches. ‘Het kunstenaarschap kan een eenzame bezigheid zijn, soms is dat zelfs nodig. Maar blijf de verbinding met elkaar, andere kunstenaars en de buitenwereld opzoeken.’ 

Kunstcongres Midden-gesprek-kunstbuddy

Gesprek met buddy’s en creatieven

Na de plenaire aftrap gaan de professionals in kleine groepen in gesprek met de deelnemers. ‘Ik was ook buddy in Rotterdam, het geeft me veel energie en inspiratie. Het is mij zo goed bevallen dat ik vandaag weer van waarde wil zijn.’ De buddy’s geven zelfvertrouwen, denken mee in talentontwikkeling en delen kennis met de deelnemers. Geen vraag of onderwerp is te gek: Hoe bepaal ik mijn prijs? Wie is mijn doelgroep? Waar kan ik mijn kunst verkopen en/of tentoonstellen? Hoe kan ik meer bekendheid krijgen voor mijn werk? Is het verstandig om mij te specialiseren of juist niet? Oftewel genoeg hulpvragen om met elkaar in gesprek te gaan. De steun van de buddy houdt niet op na vandaag. Vervolgcontact in de toekomst is mogelijk.

Terwijl de 45 deelnemers en de buddy’s met elkaar in gesprek zijn, hoeven de introducés zich niet te vervelen. Zo is er een rondleiding over de expositie House of Arts, kunnen zij terecht bij diverse andere exposities van jonge talenten en de LEGO-architectuur bekijken.

Netwerken en informeren

Na al het praten en luisteren is het tijd voor een hapje en een drankje. Tijdens de lunch zoekt iedereen elkaar op en is er ruimte om praktische vragen te stellen op de informatiemarkt. Zo is UWV aanwezig om vragen te beatwoorden rondom de uitkering. Hoeveel mag ik naast mijn uitkering bijverdienen? Wat zijn de mogelijkheden en hoe zit het met de regelgeving? Ook de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK), Special Arts, Pictoright en Kennis van Kunst en Zaken zijn aanwezig voor advies en praktische ondersteuning. 

Opening expositie

Kunstcongres midden-directeur KAF-inrichter tentoonstelling-expositie

Kunstwerken tonen trots en passie

Eindelijk is het zover, iedereen mag de expositie bewonderen. De tentoonstellingsinrichter Marjolein Triesscheijn en de kunstcommissie zijn er ook bij. ‘Je bent al een winnaar als je hier hangt.’ Jeroen van de Wiel (directeur KAF) opent de expositie: ‘Wij willen álle mensen betrekken bij kunst. Ik ben er trots op om jullie te mogen ontvangen.’ Allerlei kunstvormen zijn aanwezig, van schilderen tot fotografie en van tekenkunst tot beeldhouwwerk. Een uiteenlopende tentoonstelling waar de kwaliteit van afspat. Alle kunstwerken hebben 2 dingen gemeen: trots en passie. 

Leren jezelf te presenteren

In de middag is het mogelijk om deel te nemen aan de workshop Elevator Pitch. Tips over het opbouwen van een netwerk en hoe je jezelf presenteert. Een eerste indruk kun je immers maar één keer afgeven. En is die eerste indruk wel dat wat je daadwerkelijk wilt afgeven? 

Marleen Hartjes (projectleider inclusie Van Abbemuseum) geeft een inspirerende lezing over het innoverende ‘Special Guests’. Of je nu blind, doof of prikkelgevoelig bent, afasie of alzheimer hebt, sinds de lancering van het project is het Van Abbemuseum toegankelijk voor iedereen. Zelfs als je niet in staat bent om zelf naar het museum te komen, komt het museum naar de mensen toe. Prachtige initiatieven die je inspireren en waar iedereen een voorbeeld aan kan nemen. Marleen: ‘Een beperking is een mogelijkheid en brengt nieuwe perspectieven met zich mee.’ 

Tegen het einde van haar lezing voel je de spanning in de zaal toenemen: … wie o wie zijn de winnaars? Na een kritische beoordeling en een unaniem besluit verbreekt de kunstcommissie de spanning. 

Winnaars Kunstcongres Midden 2017 

Naast de eer en de publiciteit mogen de winnaars exposeren bij 2 gastbedrijven in de regio. De winnaars zijn:

Lees verder onder de foto >>

Kunstcongres midden-winnaars-jury-2017

V.l.n.r. Margareth de Oliveira Lima, Sven Romkes, Mandy Molina, Ineke van Os, Joachim Plas, Berit van Dobbenburgh, Liesbeth Water, Elvira van Eijl en Alice Kerckhaert.

Een van de winnaars zegt na afloop: ‘Ik ben helemaal niet zo zeker van mijzelf en van mijn werk, maar deze erkenning maakt mij reuzeblij en supertrots.’ 

Alle deelnemers krijgen binnen een week na het Kunstcongres feedback van de kunstcommissie om zich verder te ontwikkelen in de toekomst. 

Kijk voor meer informatie over het Kunstcongres op perspectief.uwv.nl/kunstcongres

Terugblik met foto's

Gepubliceerd op: 20-10-2017

Lees meer over

Kunstcongres Midden

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord