UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

Kunstcongres Midden

Kunstcongres Midden: terugblik 2019

Het Kunstcongres met perspectief regio Midden was op 11 februari in het Museum Jan van der Togt. Bijna 50 creatieven kwamen met hun favoriete kunstwerk naar Amstelveen. 

keer gelezen
865

Maandag 11 februari 2019 was het Kunstcongres met perspectief regio Midden in Amstelveen. Uit 48 beeldend kunstenaars met een arbeidsbeperking uit Noord-Holland, Utrecht en Flevoland werden 4 prijswinnaars gekozen. 

Winnaars van Kunstcongres Midden 2019

Kitty Korver (50) uit Nagele, Michiel Knol (33) uit Amersfoort en Jaqueline Storm (51) uit Badhoevedorp zijn de winnaars van dit Kunstcongres in Amstelveen. Daarnaast is Corrado Calderaro (48) uit Amsterdam gekozen als publiekswinnaar, met zijn werk Yesterday, today, tomorrow. 

De vier prijswinnaars van Kunstcongres midden 2019

V.l.n.r.: Corrado Calderaro, Jaqueline Storm, Kitty Korver en Michiel Knol

Bekijk het Kunstcongres met perspectief in Amstelveen

11 februari stond in het teken van netwerken, talentontwikkeling en exposeren. UWV wil met dit initiatief in samenwerking met publieke en private samenwerkingspartners creatief talent zichtbaar maken. In de video hieronder het Kunstcongres in vogelvlucht.

Kunst is inspirerend

Bij de opening van de dag gebruikt museumdirecteur Marieke Uildriks een citaat van Van Gogh: ‘Als een stem zegt: je kunt niet schilderen, schilder dan en de stem zal tot zwijgen gebracht worden.’ En ze voegt nog toe: ‘Kunst is inspirerend en laat je kwetsbare en talentvolle kant zien.’ 

’s Middags zijn de kunstwerken van de beeldend kunstenaars te bezichtigen in de pop-up expositie in het museum. Wethouder Marijn van Ballegooijen (gemeente Amstelveen) opent deze expositie. ‘Het is belangrijk dat deze groep kunstenaars met een arbeidsbeperking hun creatieve talenten laat zien. We moeten anderen, zoals bijvoorbeeld werkgevers, stimuleren om niet te focussen op de beperking, maar op de mogelijkheden en het creatieve talent. Zo kan iedereen meedoen.'

Conservator Tomas Hillebrand heeft de werken al bekeken en licht toe dat ieder met zijn kunstwerk een eigen verhaal vertelt, dat soms heel emotioneel is. 

Wethouder van Ballegooijen van gemeente Amsterdam Kunstwerk van 2 zussen met een diepere laag

Werk aan je eigen signatuur

De kunstcommissie bestaande uit Elvira van Eijl (kunsthistorica en docent ArteZ), Tomas Hillebrand (Museum Jan van der Togt) en Peter Jonkers (Business Art Service) geeft de tip om werk te maken van een goede portfolio, waarin je als kunstenaar laat zien wat je signatuur is. Met een website erbij kun je een duidelijk overzicht geven van je werken. 

De Kunstcommissie

Expositie

Dan is het tijd voor de expositie. De kunstenaars, maar ook bezoekers van buiten, staan te popelen om elkaars werk te bekijken. Als publiek mag je één favoriet werk kiezen. Dat is best een lastige klus. De diversiteit van de werken is groot, ieder werk staat voor zich. De kunstenaars leggen graag uit aan de bezoekers wat het achterliggende verhaal van hun werk is. Zoals John, die veel onderwerpen uit de natuur gebruikt: ‘Moeten we dit nou straks missen?’ Of Mariska: ‘Ik gebruik foto’s om na te krijten. Ik begin met de ogen. Die moeten goed zijn en die moeten je raken. Anders kun je beter stoppen met het werk.’ 

Prijs

Aan het eind van de middag worden de winnaars bekend gemaakt door de kunstcommissie. De 4 winnaars zullen deelnemen aan een rondreizende tentoonstelling door Nederland. Zij gaan met een selectie van hun werk exposeren bij o.a. Van Lanschot in Amsterdam en Concern voor Werk in Lelystad. 

John bij zijn schilderij met hert in bos Krijttekening hond

Nog wat reacties van deelnemers aan het Kunstcongres

  • ‘Kunst werkt beter dan enig medicijn, kunst werkt helend’
  • ‘Ik ben hier voor het eerst, ik had nog niet eerder van het Kunstcongres gehoord. Mijn coach heeft me erop gewezen. Blij dat ik erbij ben.’ 
  • ‘Het Kunstcongres is echt een dagje voor mezelf. Het is leuk om hier te zijn en heel leerzaam.’

Over het Kunstcongres Midden

Kunstcongres met perspectief regio Midden is de vierde bijeenkomst van de 8e editie met nieuwe Kunstcongressen. Het is de tweede keer dat UWV samen met publieke en private samenwerkingspartners 5 regionale Kunstcongressen organiseert, in plaats van 1 landelijke dag. In maart 2019 is het laatste Kunstcongres met perspectief, waarbij staatssecretaris Van Ark de expositie zal openen. 

Kunstcongres Midden in het nieuws

Amstelveenweb: Kunstcongres met perspectief voor mensen met arbeidsbeperking in Amstelveen.

Hieronder een kleine foto-impressie van deze dag:

Gepubliceerd op: 18-02-2019

Lees meer over

Kunstcongres Midden

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord