UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Verruim je blik met kunst en ontdek verborgen talenten
Kunstexpositie Noord
Kunstcongres Noord

Kunstcongres Noord: terugblik 2019

Het Kunstcongres met perspectief van regio Noord was op 18 januari in Assen. Zo’n 25 creatieven toonden hun kunstwerken in het Drents Museum. 

keer gelezen
919

Vrijdag 18 januari 2019 was het Kunstcongres met perspectief regio Noord in het Drents Museum in Assen. Proef de sfeer van de dag door middel van het verslag en de foto's.

Kunstcongres met perspectief regio Noord is de derde bijeenkomst van de 8e editie met nieuwe Kunstcongressen. Het is de tweede keer dat UWV samen met publieke en private samenwerkingspartners 5 regionale Kunstcongressen organiseert, in plaats van 1 landelijke dag. In februari en maart 2019 zijn er nog 2 Kunstcongressen met perspectief: in Amstelveen en Den Haag. 

Winnaars van Kunstcongres Noord 2019

Quincy Knippers uit Eibergen en Herman Westerdijk uit Haren zijn de winnaars van het Kunstcongres met perspectief, dat vrijdag 18 januari plaatsvond in het Drents Museum in Assen. De jury selecteerde de werken ‘Merelnest’ en ‘Houtsnede’ van respectievelijk Quincy en Herman als winnende kunstwerken. Pieter Bouwkamp uit Groningen mocht zich publiekswinnaar noemen met zijn kunstzinnige fotowerk ‘Inner Reflection’. Ruim 25 creatieven hadden zich aangemeld voor het congres.

Winnaars kunstcongres Noord 2019

V.l.n.r. op de foto: Pieter Bouwkamp, Quincy Knippers en Herman Westerdijk

De 3 winnaars mogen deelnemen aan de rondreizende tentoonstelling. Zij gaan in maart exposeren in het Centrum Beeldende Kunst in Emmen.

Talent uiten

‘Dit is de tweede keer dat ik meedoe’, zegt een enthousiaste deelnemer wanneer zijn kunstwerk voor expositie naar de Abdijkerk van het museum wordt gebracht. ‘De eerste keer was in Leeuwarden. Het Kunstcongres is voor mij een ideale gelegenheid om mijn talent te uiten en te delen met publiek.’ Tijdens het welkom in de prachtige Statenzaal zegt een deelnemer: ‘Het is leuk om mensen op het Kunstcongres te laten zien wat je maakt.’ Op de vraag wat iedereen zoal voor kunstzinnigs produceert, antwoordt een van hen: ‘Ik schilder natuur, landschappen en portretten van mensen met het syndroom van Down.’

Kunstenaars arriveren Afmetingen meten van een kunstwerk

Kunstbuddy's

Het Kunstcongres met perspectief biedt creatieven een podium voor beeldend kunstenaars met een arbeidsbeperking uit Drenthe, Groningen en Friesland. Kunstbuddy’s helpen de creatieven met netwerken en geven tips over wat je voor elkaar kunt betekenen. ‘Eigenlijk is het een feestje’, zegt kunstbuddy Kitty Boon. ‘Het Kunstcongres is een prachtig initiatief van UWV op een hele mooie locatie.’ Alette de Groot, ook kunstbuddy, geeft de maatschappelijke essentie aan van het congres. ‘Het is belangrijk dat kunst gebruikt wordt om mensen met elkaar in verbinding te brengen en “op te tillen”. Kunst is een karretje met emoties en ontwikkelingen waarmee je goede dingen bereikt.’ Tine Veldhuizen van organisatie Special Arts is ook heel blij dat ze als buddy mag fungeren. ‘Ik ben altijd heel nieuwsgierig wat de verborgen talenten onder ons meebrengen. Je hoeft geen diploma te hebben om kunst te maken. We zijn hier met een groep creatieven die hun kennis en ervaring uitwisselen en samen groeien’, aldus Tine.

IN gesprek met kunstbuddy's IN gesprek met kunstbuddy's IN gesprek met kunstbuddy's
Verborgen talent ontdekken en verbinding zoeken op Kunstcongres

Alle kunstenaars en bezoekers mochten ook deelnemen aan het podium gesprek ‘Verruim je blik met kunst en ontdek verborgen talenten’. Kunstenaar Gijs Ambrosius, kunstbuddy en kunstenaar Kitty Boon, en regionale werkgever DSM, Carl Blankenaauw, hebben hun passie voor kunst en werkgeluk met het publiek gedeeld. 

Diversiteit in mensen voorwaarde voor bedrijven

José Lazeroms, lid van de raad van bestuur van UWV, heeft tijdens het congres een duidelijke boodschap voor bedrijven. ‘Diversiteit in mensen is een voorwaarde voor elke goedlopende organisatie. Zorg dat ieders talent de ruimte krijgt, zodat je bedrijf zich kan blijven ontwikkelen. Bewonderenswaardig om vandaag zoveel talent te zien. Ik heb mooie werken gezien en ook kunst die echt iets met je doet.’

Jose Lazeroms in gesprek op het podium

Nog wat reacties van deelnemers aan het Kunstcongres

  • ‘Super initiatief. Het is niet prettig om afhankelijk van een uitkering te zijn. Deze dag geeft je het gevoel dat je er mag zijn.’
  • ‘Fantastisch om met gelijkgestemden deze dag te ervaren en in het Drents Museum te mogen hangen!

Tot slot, een kleine foto-impressie van deze dag:

Gepubliceerd op: 24-01-2019

Lees meer over

Kunstcongres Noord

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord