UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Kunstcongres Noord-ontvangt-kunstwerken-kunstenaars
Kunstcongres met perspectief noord-groepsfoto-winnaars
Kunstcongres Noord

Kunstcongres Noord: terugblik 2017

In 2017 is gekozen voor 5 regionale Kunstcongressen in plaats van één landelijk event. Regio Noord kwam 10 april 2017 bij elkaar. 

keer gelezen
3158

10 april 2017: de dag van Kunstcongres Noord, de laatste van in totaal 5 regionale edities.

Spannende kunst van winnaars Kunstcongres Noord

26 talenten deelden hun kunsten met elkaar en andere kunstliefhebbers. Kunst is er om te laten zien, of beter gezegd: te laten ervaren. Het daadwerkelijk meedoen en je werk door anderen te laten beoordelen is niet voor iedereen even makkelijk. Eenmaal over die drempel volgt voor de deelnemers een dag van trots en verwondering. Lees het verslag van deze dag in Leeuwarden en bekijk de foto’s onderaan het artikel. 

Lees verder onder de foto >>

Kunstcongres Noord-2017-ontvangst-UWV

‘Kunst is een middel om iets te bereiken’

Het Kunstcongres vond plaats in het Fries Museum in Leeuwarden en werd geopend door wethouder Andries Ekhart. Hij heeft zelf ook wel wat met kunst vertelt hij. Zo heeft hij geschiedenis gestudeerd en geleerd dat het bij kunst vooral draait om het ‘kijken’, dat je niet kunt leren. Na zijn welkomstwoord waren er voor de kunstenaars workshops met speciale ‘kunstbuddy’s’. Zoals Geurt Busser, ook wel bekend als de ‘Waddenschilder’. Geurt schildert namelijk vooral vanaf zijn schip op de Waddenzee. Hij raadde de deelnemers aan veel onder de mensen te komen, te werken aan naamsbekendheid en ‘gewoon’ door te gaan. Andere tips: gebruik social media om je kunst te tonen, deel je netwerk en denk goed na over wie je publiek is. Maar ook nog dat het belangrijk is een goede netwerk van contacten op te bouwen en ook voldoende werken te hebben waar je uit kunt putten. 

Opening tijdelijke expositie in het museum

Directeur van het Fries Museum Kris Callens opende ’s middags de bijzondere pop-up tentoonstelling in het museum. Alle gasten hadden ruim de tijd om de werken te bekijken en een publiekswinnaar te kiezen. Een deelnemer vertelde dat zij kunst maakt ‘om haar onrust van zich af te schilderen’. Andere deelnemers hebben de wens dat zij willen ‘leven’ van de kunst en geen uitkering meer willen ontvangen. De bezoekers van de expositie genoten zichtbaar van de zeer uiteenlopende kunstwerken. Ook de media waren goed vertegenwoordigd: het Friesch Dagblad interviewde een aantal deelnemers en ook Omrop Fryslân kwam langs.

Lees verder onder de foto >>

Kunstcongres Noord-2017-kunst-kijken-expositie

Special Guests

Als opmaat voor de bekendmaking van de winnaars was er een inspirerende lezing van Marleen Hartjes over het innoverende ‘Special Guests’-programma van het Eindhovense Van Abbe Museum. Dit project maakt het Van Abbe Museum voor iedereen toegankelijk, en zelfs als men fysiek niet in staat is naar het museum te komen, komt het museum naar de mensen toe. Marleen: ‘Een beperking is een mogelijkheid en brengt nieuwe perspectieven met zich mee.’

Winnaars Kunstcongres Noord 2017

De kunstcommissie, bestaande uit Henk van Beek, Ellen-Claire Boomsma en Berit van Dobbenburgh, sprak ten slotte het ‘verlossende woord’. Zij toonde zich onder de indruk van de diversiteit van de kunstwerken, 26 inzendingen in totaal. De werken van Marion Roelink en JeanPaul Apcar vond de kunstcommissie eruit springen.

  • Over ‘Ik heb geen zin’ van Marion Roelink (21, Groningen) zei de jury: ‘Het beeld riep meteen de titel op. Het klopt. Vlakverdeling en kleurgebruik zijn helemaal top. Qua perspectief klopt het beeld niet, maar dat maakt het juist een spannende compositie. De uitstraling van het gezicht drukt het gevoel prachtig uit.’
  • Over ‘Europe after rain’ van JeanPaul Apcar (52, Elp) luidde het oordeel: ‘Het werk is spannend en roept vragen op. Het brengt ons als kunstcommissie in verwarring. De functionaliteit van de stoeptegels wordt uit z’n context gehaald en gecombineerd met zachte materialen (siliconen), daardoor ontstaat iets nieuws.’
  • Publiekswinnaar werd Karwan Abdulla (49, Stadskanaal met zijn werk ‘Verborgen liefde’.

Lees verder onder de foto >>

Kunstcongres Noord-2017-winnaars-jury

V.l.n.r. Karwan Abdulla (winnaar), Ellen-Claire Boomsma (kunstcommissie), Marion Roelink (winnaar), Berit van Dobbenburgh (kunstcommissie), Henk van Beek (kunstcommissie), Fred van Dijk (dagvoorzitter), JeanPaul Apcar (winnaar).

Op naar een groter podium

De winnaars van Kunstcongres Noord mogen meedoen aan een ondernemerstest voor creatieven van CreativeScan en exposeren bij minimaal 2 gastlocaties in de regio. 

Kijk voor meer informatie over het Kunstcongres op perspectief.uwv.nl/kunstcongres

Terugblik met foto's

Gepubliceerd op: 20-10-2017

Lees meer over

Kunstcongres Noord

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord