UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Kunstcongres tentoonstelling vaas
Kunstcongres tentoonstelling UWV
Terugblikken

Kunstcongres: Terugblik 2014

Op maandag 22 september is in het Cobra Museum in Amstelveen het Kunstcongres met perspectief 2014 gehouden.

keer gelezen
406

UWV organiseerde dit congres voor beeldend kunstenaars met een arbeidsbeperking voor de vijfde keer. In 2014 met het thema 'Exposeren en ondernemen'. 137 kunstenaars uit alle windstreken kwame naar het Amstelveense Cobra Museum. Het verslag van deze dag.

Cobramuseum

Om 10 uur begon het 5e UWV Kunstcongres voor beeldend kunstenaars met een Wajong-, WAO- of WIA-uitkering. Dagvoorzitter Chantal van Riel van UWV opende het congres met een warm welkom voor de kunstenaars en hun begeleiders. ‘Deze keer heeft het congres als thema ‘exposeren en ondernemen’, vertelde ze. ‘We gaan leren hoe je jezelf en je werk in de schijnwerpers kunt zetten. Daarvoor hebben we 3 workshops georganiseerd en een lezing over het voeren van je eigen pr.’ Fred Paling, (Raad van Bestuur UWV) bestempelt het congres als een steuntje in de rug voor de kunstenaars. ‘Ondernemen en exposeren betekent meedoen, actief zijn. Je plek vinden op de arbeidsmarkt is vaak een uitdaging als je een arbeidsbeperking hebt, dat weten we. Je drive en passie kunnen je helpen om maximaal je eigen kracht in te zetten en jezelf te laten zien. We hopen dat iedereen ‒ niet alleen de winnaars ‒ vandaag met méér perspectief naar huis gaat.’

Fred Paling van UWV

fred paling

Workshops

Na de opening vertrokken de deelnemers naar de 3 workshops over ‘exposeren en ondernemen’. ‘Kunstenaars leven vaak op een eilandje,’ aldus Hanneke van Soolingen, die in de workshop ‘CultureelOndernemen’ uitlegde hoe een kunstenaar ook eigen ondernemer is. Diane Frénay vertelde in de workshop ‘De Markt Op’ hoe je als kunstenaar succesvol je markt benadert. Inspiratie was er ook voor de bezoekers bij het podiumgesprek met de winnende kunstenaars van vorige edities. Zij gaven tips en vertelden wat er met hen is gebeurd. Tussendoor was er tijd om de informatie- en netwerkmarkt te bezoeken. ‘Tof dat UWV dit organiseert’, hoorden we in de wandelgangen. ‘Prettig om onder gelijkgestemden te zijn.’ Een andere deelnemer adviseerde: ‘Je moet je eigen waarom leven, je eigen verhaal volgen, zoals ze daarnet in de workshop vertelden.’

Workshop De Markt Op

workshop kunstcongres

De expositie

Ondertussen werd er hard gewerkt om alle schilderijen, beelden, foto’s en objecten professioneel tentoon te stellen voor de eenmalige expositie. Zodat iedereen, inclusief de juryleden, een goed beeld kreeg van de prestaties van alle deelnemers. Die tentoonstelling was op zichzelf al uniek, want hoeveel mensen kunnen deze kunstenaars nazeggen dat hun werk in het beroemde Cobra Museum voor de Moderne Kunst heeft gehangen? De belangstelling was groot toen Katja Weitering, artistiek directeur van het Cobra Museum, na de lunch de expositie opende.

Kunst kijken

kunst kijken kunst kijken kunst kijken

Kunstenaars en pr

Voordat het grote moment van de prijsuitreiking daar was, gaf Eric Wie, hoofd Communicatie van het Cobra Museum, een presentatie over hoe je als kunstenaar je pr doet. Hij vertelde over de wereldberoemde kunstenaars Joseph Beuys en Andy Warhol, die beiden hun beperkingen wisten om te zetten naar een bijzonder talent. ‘Voor kunstenaars zijn er geen grenzen, laat de angst vallen’, is een spreuk van Beuys. Terwijl kunstenaar zijn voor Andy Warhol juist ‘just another job’ was. ‘Voorbeelden om aan te tonen dat je geengodgegeven talent hoeft te hebben om perfect te zijn’, aldus Wie. ‘Je kunt toch je eigen bijdrage leveren.’ Hij drukte de deelnemers op het hart dat commercie geen vies woord is: ‘Als iemand je werk wil kopen, getuigt dat van respect voor jou.’ Als laatste concrete tip raadde hij de kunstenaars aan om een heldere website te maken en te zorgen dat daar regelmatig nieuw werk op staat.

De kunstcommissie

kunstcommissie

De uitslag

De spanning steeg toen de vakjury, bestaande uit Katja Weitering (Cobra), Erik Hermida (Stichting Onderneming en Kunst) en Lillian Bóza (programmamaker AVRO Kunst), op het podium verscheen en de winnaars bekendmaakte.

De prijzen gingen naar:

  • Sander du Floo (28) – ‘Back to communism’ (fotografie)
  • Corien de Witte (51) – ‘drieluik Portugal’ (fotografie)
  • Rik Reeders (28) -  ‘zonder titel’ (schilderkunst) 

De gelukkige winnaars mogen exposeren tijdens de Annual Dutch Art Fair (27-28 september 2014). Daarnaast mogen ze 125 exemplaren van een eigen brochure publiceren én een jaar lang exposeren bij UWV, Philips, KPN, ONVZ en Sogeti. 

De eervolle vermeldingen waren voor:

  • Marcello Pieter Stokhof (52) voor zijn keramiek zonder titel
  • Dan Dickhof (30) voor ‘Chair of Choice’. 

Winnaars 2014

winnaars kunstcongres 2014
Gepubliceerd op: 26-04-2018

Lees meer over

Kunstcongres

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord