UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Kunst Kunstcongres 2015
Kunstcongres terugblik 2015 begin
Terugblikken

Kunstcongres: Terugblik 2015

Op maandag 16 november is in theater & congres Orpheus in Apeldoorn het Kunstcongres met perspectief 2015 gehouden.

keer gelezen
162

UWV organiseerde dit congres voor beeldend kunstenaars met een arbeidsbeperking voor de zesde keer. In 2015 met het thema ‘Samenwerking’.

Het is nog vroeg op een grijze novemberdag als een groep UWV-medewerkers en medewerkers van de gemeente zich verzamelt in de expeditieruimte van theater Orpheus. Ze staan klaar voor de kunstenaars die zich met hun werk komen melden. Dit jaar wordt een recordaantal van 147 kandidaten verwacht op het Kunstcongres. Drie van hen zullen aan het eind van de dag met een prijs naar huis gaan. Nieuw dit jaar is dat er naast een juryprijs ook een publieksprijs zal worden uitgereikt.

Kunstcongres 2015 terugblik start

Meer doen met kunst

Tegen 9 uur druppelen de eerste deelnemers binnen en al snel is het een gezellige drukte. Mensen staan in rijen voor de inschrijftafels om hun werk te laten registreren en af te geven. Een van hen is Marieke Klok uit Renkum. Zij maakt portretten, kaarten en pentekeningen. De voormalige verpleegkundige ontdekte haar talent 5 jaar geleden en wil deze dag aangrijpen om te leren hoe ze hier haar werk van kan maken. Lachend: ‘En ik wil graag in contact komen met Kunst.nl want ik weet niet meer waar ik al mijn spullen moet laten.’

Terwijl de medewerkers af en aan lopen met ingeleverde kunstwerken, nodigt Edwin Grovell van Kunsten-makers.nl iedereen uit om op zijn eigen manier een gekleurd stukje klei op een wit bord te plakken. Het is een verwijzing naar het thema van het Kunstcongres, legt hij uit, samen maken we op die manier een mooi, kleurrijk kunstwerk.

Op weg naar participatie

In de expositieruimte wordt in hoog tempo gewerkt om de kunstwerken zo voordelig mogelijk te plaatsen, onder leiding van tentoonstellingsinrichter Brenda Zwart (Zwart Projects). Intussen verzamelen de congresgangers zich voor de start van de dag. Dagvoorzitter Mariël Voogel en Fred Paling, lid van de raad van bestuur van UWV, heten iedereen welkom. Bijzonder dit jaar is, aldus Paling, dat er voor het eerst is samengewerkt met de gemeente. In 2015 is de Participatiewet van kracht geworden, wat inhoudt dat mensen met een arbeidshandicap die weer aan het werk willen een beroep op de gemeente moeten doen. De gemeente Apeldoorn heeft dit jaar dan ook een actieve bijdrage geleverd aan het organiseren van het Kunstcongres. Paling: ‘Dit jaarlijkse evenement moet een symbool worden. Samenwerking helpt mensen op weg naar participatie.’

Stap eens buiten je kader

Tijdens het ochtendprogramma kunnen de deelnemers diverse workshops volgen.

Dit jaar bevat het workshopprogramma aanbod voor kunstenaars die al ondernemen met hun kunst. ‘Samenwerking, stap eens buiten je kader’ is er een van. Workshopleider Hanneke vanSoolingen roept de aanwezigen op na te denken over wat hem of haar als kunstenaar uniek maakt. Een deelnemer meent dat dit haar creativiteit is. Creativiteit mag je echter van elke kunstenaar verwachten. Een ander noemt de afwerking van haar snijwerk. Hier heeft ze volgens Van Soolingen een punt te pakken waarmee ze zichzelf kan profileren. Daarna wordt in groepjes gewerkt aan een concrete opdracht. 

In een andere zaal zijn er gesprekken met 6 oud-winnaars van voorgaande Kunstcongressen. Iedere winnaar deelt zijn ervaringen en tips over het werken als kunstenaar. Zo vertelt Judith Ockeloen (winnares 2010): ‘Het mooiste wat er ooit gebeurd is, is het winnen van het Kunstcongres. Anders was ik nooit zover gekomen. Zorg dat mensen naar je werken komen kijken. En netwerken is heel belangrijk.’ 

Tijdens de tweede ronde workshops geeft Maaike van Steenis praktische tips hoe je met je kunst geld kunt verdienen. Maar ook is er informatie van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst over het opzetten van een eigen bedrijf.

‘Kunst biedt schoonheid en troost’

Tijd voor de netwerklunch. Op de netwerk- en informatiemarkt staan diverse standjes waar kunstenaars zich kunnen laten inspireren en informeren. Na de lunch vertrekt iedereen naarde expositieruimte voor de opening van de expositie. De kunstenaars worden door de opbouwers van de expositie met applaus verwelkomd. De Apeldoornse wethouder Johan Kruithof heeft de eer de expositie te openen. Kruithof: ‘Ik ben er trots op hier zo veel getalenteerde mensen te zien. Jullie hebben niet alleen ontdekt waar jullie talent zit, maar durven ermee naar buiten te treden. Kunst biedt schoonheid en troost, aan iedereen die het creëert maar ook aan degenen die het bekijken.’ Met die woorden knipt hij het lint door om de expositie te openen.

Expositie

Het is opvallend dat er dit jaar veel meer werken zijn aangeleverd dan in voorgaande jaren. Ook bestaat een groter deel ervan uit 3D-werken. Vol verwondering loopt iedereen tussen al die verschillende kunstwerken door. Het stemmen op een favoriet kunstwerk voor de publieksprijs is nog een hele uitdaging. 

Presentatie ‘Anders kijken’

Tijdens het wachten op de prijsuitreiking vertelt Mariël Voogel over ontwikkelingen die een enorme impact op ons leven zullen krijgen. Dat zijn: digitalisering, 3D-printen, sensoren en big data, robotica en internet of things. 

Verwonderen en schuren

Om half 4 komt de jury op het podium om de 3 winnaars en de winnaar van de publieksprijs bekend te maken. 

De jury bestaat uit voorzitter Berit van Dobbenburgh (Kunst.nl). Daarnaast uit Paola van der Velde (De Telegraaf), Cécile van den Harten (Rijksmuseum) en Carina Reinders (CODA). Van Dobbenburgh geeft uitleg over de criteria: ‘We hebben gekeken naar authenticiteit. Daarnaast moet een kunstwerk spannend zijn, het moet verwonderen en ook een beetje schuren.’ 

Bij het beoordelen van de werken heeft de jury gemerkt dat iedereen de kunstgeschiedenis goed heeft bestudeerd, maar het is belangrijk daar nog meer van los te komen. Het hebben van een eigen stijl is essentieel. Daarnaast is het beheersen van het ambacht belangrijk, maar de beeldende kwaliteit gaat daar bovenuit. De originaliteit laat mensen verwonderd staan. Met die woorden van de jury is de spanning ten top gestegen. Wie zijn de prijswinnaars 2015? 

Winnaars 2015

 • Ellen Harmsma met ‘Spine’ (ruggengraat). Zij wint hiermee ook de publieksprijs! De jury vindt dit werk knap gemaakt, een vorm die zich loszingt uit zijn context. 
   
 • Inge Hoefnagel met ‘Spelen met hoefblad’. Een foto die volgens de jury de werkelijkheid abstract en spannend maakt in vorm en uitsnede.
   
 • Sylvia Doeleman met ‘From the train’. Is het een foto of toch een schilderij? De terloopse opname van het Noorse landschap stijgt volgens de jury uit boven het moment. 
   

Kansen voor de toekomst

De gewonnen prijzen zijn:

 1. Een eigen brochure (in samenwerking met UWV).
 2. Een jaar lang exposeren bij toonaangevende mvo-bedrijven met de bijbehorende publiciteit. 
 3. De training ‘Effectieve communicatie toepassen voor je Kunst! Hoe doe je dat?’ (Kennis van Kunst en Zaken).
 4. Een online Ondernemerstest en toegang tot het online ontwikkelplatform (van CreativeScan). 

Winnaar van 2014 Sander du Floo vertelde eerder op de middag over zijn eigen ervaringen: ‘Het winnen van de prijs heeft mij veel goeds gebracht. Maar niets komt vanzelf, je moet er zelf op afstappen.’ Ellen, Inge en Sylvia hebben de eerste stap vandaag gezet. 

Gepubliceerd op: 25-04-2018

Lees meer over

Kunstcongres

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord