UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Kunstcongres West-kunst kijken-expositie
Kunstcongres met perspectief west-UWV-winnaars-kunstcommissie
Kunstcongres West

Kunstcongres West: terugblik 2017

In 2017 is gekozen voor 5 regionale Kunstcongressen in plaats van één landelijk event. Regio West kwam als eerste regio op 23 januari bij elkaar in Rotterdam. 

keer gelezen
494

23 januari 2017: de dag van Kunstcongres West, de allereerste editie in een nieuwe opzet. 

Diversiteit en talent op Kunstcongres West 2017

23 januari 2017: de dag van Kunstcongres West. De eerste regionale editie van een nieuwe vorm van het Kunstcongres. Lees het uitgebreide verslag van deze dag en bekijk de foto’s onderaan het artikel.

‘Verrassend.’ ‘Een feestje om mee te doen.’ En ‘Ik wandel slimmer de deur weer uit.’ Een aantal quotes van deelnemers na het Kunstcongres West. De zevende editie van het Kunstcongres vond plaats in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Om het congres letterlijk en figuurlijk dichterbij de deelnemers, gemeenten en samenwerkingspartners te brengen, is dit jaar gekozen voor een nieuwe opzet. UWV organiseert met samenwerkingspartners voor het eerst vijf regionale edities in plaats van één groot landelijk congres. De komende maanden volgen nog congressen voor de creatieven met een arbeidsbeperking in ArnhemVeghelAlmere en Leeuwarden

Regionaal Kunstcongres 

In alle vroegte zijn medewerkers bezig met de voorbereidingen voor een mooie dag met 41 creatieven. Rond de klok van 9 uur arriveren de eerste deelnemers. Zo ook Ad van der Aa, die voor de vierde keer meedoet aan het Kunstcongres. Hij is er altijd graag bij omdat ‘het interessant is om te zien wat er gemaakt wordt. En ook het competitieve element maakt het erg leuk.’ Het nieuwe regionale aspect van het congres valt in de smaak. Vanuit zijn woonplaats in Zeeland is de bijeenkomst in Rotterdam een stuk minder ver reizen dan voorgaande edities.

Een podium voor talent

Om 10.00 uur start het programma. Mandy Molina, organisator van de congressen vanuit UWV, opent de dag en licht het programma toe. ‘Een dag voor jullie. Waar we jullie een podium geven.’

Daarna neemt Marlin Huygens, directeur Uitvoering Werk & Inkomen van de gemeente Rotterdam, het woord. Het Kunstcongres gaat over 2 zaken die zij erg belangrijk vindt: talentontwikkeling en kunst. ‘Ik geloof dat iedereen talent heeft. En ik geloof ook dat het voor de ontwikkeling van een stad als Rotterdam, maar ook voor de ontwikkeling van de hele maatschappij, ongelooflijk belangrijk is dat iedereen zijn of haar talent kan benutten. Dat niemand langs de kant hoeft te staan.’ Daarom krijgen alle deelnemers deze dag de kans om zichzelf en hun talenten zichtbaar te maken.   

Ervaringen delen met elkaar

Nieuw dit jaar is een workshop met ‘kunstbuddy’s’. Deze professionals uit de kunstsector inspireren de deelnemers en wisselengedurende anderhalf uur in een klein groepje tips en ervaringen uit. Na een kort voorstelrondje in het groepje van jonge kunstenaar Janina Schipper, vliegen de tips al over tafel.De deelnemers Liedia, Margot, Bert en Corrie delen hun ervaringen over technieken, netwerken, websites bouwen en exposeren. Terwijl de één al hard timmert aan een eigen onderneming, blijft de ander de voorkeur geven aan kunst als hobby. 

Tijdens de netwerklunch staan ook diverse organisaties klaar om de deelnemers te inspireren en te informeren. 

Moeilijk kiezen op de expositie

Een team heeft ’s ochtends alle meegebrachte kunstwerken op hun plek gezet, onder leiding van Marjolein Triesscheijn, kunstcurator. De lege zaal is omgetoverd tot een ware tentoonstelling, inclusief belichting, sokkels en bijbehorende portfolio’s. Als alles klaar staat opent Flora van Gaalen, programmamanager bij Het Nieuwe Instituut, de expositie. Al snel begeeft iedereen zich op de expositievloer en worden de diverse kunstwerken bewonderd. Een bonte mix van materialen en technieken komt voorbij. Potlood, acrylverf, hout, natuursteen en viltstift komen allemaal terug in de beelden, schilderijen, installaties en collages die de ruimte versieren.

Mandy opent de expositie

Naast een juryprijs mogen deelnemers en bezoekers ook stemmen op hun favoriete werk, voor de publieksprijs. Een lastige klus blijkt. ‘Wat is het moeilijk kiezen’, klinkt het over en weer. 

De normale bezoeker in een museum bestaat niet  

Later in de middag geeft Marleen Hartjes, projectleider Inclusie van het ‘Special Guests’ programma bij het Van Abbemuseum een inspiratiecollege. Op een zeer enthousiaste wijze neemt ze iedereen mee in de wereld van het inclusieve museum. Hoe creëer je een museum dat toegankelijk en inclusief is voor iedereen?

Veelzijdigheid en kwaliteit

Om half 4 is het zover: dat spannende moment waar alle deelnemers naar uitkijken. De kunstcommissie komt het podium op om de winnaars bekend te maken. Deze commissie bestaat uit Berit van Dobbenburgh (directeur Kunst.nl), Anno Fekkes (coördinator duurzaamheid en projectleider Kunst&Werk AKV|St. Joost) en Josine Sibum Siderius (Marketing en communicatie Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.

‘We waren onder de indruk van de veelzijdigheid, afwisseling, en vooral ook de kwaliteit’ vertelt Berit. Ook de kunstcommissie vond het een moeilijke opgave om de zeer diverse kunstwerken met elkaar te vergelijken. Om enigszins een verdeling te maken is gekozen voor één winnaar bij de driedimensionale kunstwerken en twee winnaars voor de tweedimensionale kunstwerken. De spanning stijgt en uiteindelijk volgt het verlossende woord. 

Winnaars Kunstcongres West 2017

En de winnaars zijn:

Lees verder onder de foto>

Kunstcongres West-winnaars-kunstcommissie-2017

V.l.n.r. Bianca van Londen, Jasper Windhorst, Petra Rouwendal, Carmen Posno, Anno Fekkes, Berit van Dobbenburgh en Josine Sibum Siberius

De winnaar van de publieksprijs is Petra Rouwendal (52, Middelburg) met Captured. Volgens de kunstcommissie zeker ook eenstemmig werk met een goede compositie en techniek. Alle deelnemers, ook degenen die niet in de prijzen zijn gevallen, krijgen feedback van de kunstcommissie via de e-mail. 

Op naar een groter podium

De winnaars krijgen naast de eer en publiciteit nog een prijs. Zij mogen exposeren bij twee gastbedrijven in de regio en deelnemen aan een ondernemerstest.

Winnares Bianca van London liet eerder op de dag al weten dat ze Kunstcongres ziet als ‘een leuk podium om haar werk te laten zien en gelijkgestemden te ontmoeten.’ En daar waren alle deelnemers het over uit: met of zonder prijs ging iedereen als winnaar naar huis. 

Kijk voor meer informatie over het Kunstcongres op perspectief.uwv.nl/kunstcongres.

Terugblik met foto's

Gepubliceerd op: 23-10-2017

Lees meer over

Kunstcongres West

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord