UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Kunstcongres zuid-atelier van Aafke Steenhuizen
Kunstcongres met perspectief zuid, UWV, winnaars en de kunstcommissie
Kunstcongres Zuid

Kunstcongres Zuid: terugblik 2017

In 2017 is gekozen voor 5 regionale Kunstcongressen in plaats van één landelijk event. Regio Zuid kwam 7 maart 2017 in Veghel bij elkaar. 

keer gelezen
3143

7 maart 2017: de dag van Kunstcongres Zuid. De derde regionale editie van een nieuwe vorm van het Kunstcongres. Lees het uitgebreide verslag van deze dag en bekijk de foto's onderaan het artikel.

Inspiratie en creativiteit in Veghel

‘Dit was een prima dag, ik heb er echt iets aan gehad.’ ‘Keigezellig!’ Quotes van deelnemers na het Kunstcongres Zuid. Deze derde bijeenkomst van 5 vond plaats in CHV Noordkade te Veghel. UWV organiseert met samenwerkingspartners uit de regio dit jaar voor het eerst 5 regionale congressen in plaats van één groot landelijk congres. Rotterdam en Arnhem gingen voor. De volgende bijeenkomsten voor creatieven met een arbeidsbeperking zijn in Almere en Leeuwarden.

De ontvangst

kunstcongres zuid-2017-kunstwerken-inleveren

Europa’s grootste mengvoederfabriek

Het Kunstcongres Zuid speelt zich af in de industriële locatie CHV Noordkade in Veghel. Deze voormalige mengvoederfabriek is omgebouwd tot Cultuur en Food-hotspot van de regio. Hier staat de organisatie al vroeg klaar om 34 deelnemers met hun introducés te verwelkomen. Ook de 6 buddy’s hebben er zin in. Buddy Genoveef Lukassen vertelt verwachtingsvol: ‘Niet alleen de deelnemers leren van ons, wij leren ook van hen.’ Deelnemer Vlindertje is naar Veghel gekomen ‘om te netwerken’. Zowel deelnemers als buddy’s zijn het erover eens: vandaag gaat het om connectie met elkaar maken.

Dagvoorzitter Wouter Neerings

kunstcongres zuid-2017-dagvoorzitter-neerings

Van start

Om 10 uur start het programma. Dagvoorzitter Wouter Neerings heet iedereen van harte welkom en gebruikt de gelegenheid om de gedachten van de kunstcommissie te peilen. Berit van Dobbenburgh: ‘Het is een enorme verrassing wat je gaat zien.’ Voor Jan van Hoof moet een werk ‘je raken in je hart’. 

Wethouder Huib van Olden heeft tijdens de inloop deze ochtend al een aantal werken bekeken en met een aantal deelnemers gesproken. Hij is ontzettend enthousiast over wat hij heeft gezien en gehoord. Hij spreekt over ‘nieuwe creativiteit’ en ziet ook dat dit Kunstcongres de mogelijkheden biedt om connectie met elkaar te maken. ‘Jullie en ik.’ En allemaal een inclusieve samenleving. 

In gesprek met de buddy

Nadat de deelnemers en buddy’s elkaar hebben gevonden zoeken ze een rustig plekje om met het serieuze werk te beginnen: praten over ‘kunst’. De onderwerpen lopen per tafel uiteen, van ‘wie is mijn klant’, ‘mag je commercieel zijn’, tot ‘ga je naar een opening van een expositie om te netwerken’. Je kunt de dynamiek voelen. Zo vragen deelnemers naar elkaars werkzaamheden en geven buddy’s feedback op de portfolio’s. Over de veelvoorkomende vraag ‘Hoe doe je dat, professioneel kunstenaar worden/zijn?’ worden veel tips en ervaringen gedeeld. De buddy’s, en zeker ook de deelnemers onderling, kunnen een goede bijdrage leveren over het reilen en zeilen in de kunstsector.

In gesprek met buddy's

kunstcongres zuid-2017-gesprek-buddys

‘Kunst is geen luxe, geen kunst is armoede!’

Na de lunch gaan de deelnemers op de informatiemarkt in gesprek met de andere kunstkenners die aanwezig zijn, zoals Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars, Special Arts en Huis voor de Kunsten Limburg. Om 13.15 uur is het tijd voor de officiële opening van de expositie. Marianne van Campen, bestuurder CHV Noordkade en Kunstgroep De Compagnie, houdt een openingstoespraak met de inspirerende woorden: ‘Kunst is geen luxe, geen kunst is armoede!

Lees verder onder de foto >>

Kunstcommissie in beraad

Kunstcongres zuid-kunstcommissie-kijken-oordelen

Tentoonstellingsinrichter Marjolein Triesscheijn heeft alle werken weer prachtig laten uitkomen in de tentoonstelling. Dat was wel even puzzelen, aangezien schilderijen, foto’s en collages in de vrije ruimte moesten worden opgehangen. Het publiek heeft opdracht gekregen hun stem uit te brengen voor hun favoriete kunstwerk.

Om 3 uur verzamelen alle bezoekers zich weer in de plenaire zaal. Marleen Hartjes, projectleider inclusie bij het Van Abbemuseum, houdt een inspiratielezing over de meerwaarde van inclusie en toegankelijkheid. Een betoog om het museum en eigenlijk onze hele samenleving inclusiever te maken wordt enthousiast door het publiek ontvangen.

De prijsuitreiking

Dan is het tijd voor de kunstcommissie op het podium. Ze zijn onder de indruk van de tentoongestelde werken. De commissie bestaat uit Berit van Dobbenburgh (Kunst.nl), Jan van Hoof (Kunstgroep de Compagnie) en Anno Fekkes (docent en projectleider bij kunstacademie AKV|St. Joost). Alle drie hebben ze het als prettig ervaren om met elkaar in discussie te gaan over de werken. Jan van Hoof biedt aan om na afloop van de uitslag nog een aantal creatieven nadere toelichting en tips te geven over de kunstwerken. De kunstcommissie heeft voorafgaand aan het Kunstcongres de werken al digitaal kunnen bekijken. Toch heeft de expositie hen nog eens extra verrast. De commissie ziet ‘kleurenexplosies’, ‘werk dat blijft boeien’ en ‘werk waar je niet zomaar langs kunt lopen’. 

Winnaars Kunstcongres Zuid 2017

En de winnaars zijn:

Lees verder onder de foto >>

kunstcongres zuid-2017-winnaars-kunstcommissie

V.l.n.r. Vlindertje (winnaar 2D), Jan van Hoof en Berit van Dobbenburgh (kunstcommissie), Krishna Joeloemsingh (publiekswinnaar), Moniek Gerrits (winnaar 3D) en Anno Fekkes (kunstcommissie). Fotograaf Erik Kottier

De winnaars mogen exposeren bij minimaal 2 gastlocaties in de regio, waaronder Royal Philips in Eindhoven.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het Kunstcongres op: perspectief.uwv.nl/kunstcongres.

Terugblik met foto's

Gepubliceerd op: 20-10-2017

Lees meer over

Kunstcongres Zuid

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord