UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Winnaars kunstcongres 2013
Winnaars Kunstcongres 2011
Eerdere winnaars

Winnaars Kunstcongres 2010-2015

Vanaf 2010 organiseert UWV het Kunstcongres met perspectief voor kunstenaars met een arbeidsbeperking. De 18 winnaars tot en met 2015 op een rij.

keer gelezen
2325

Al vanaf 2010 biedt UWV met het Kunstcongres een platform aan kunstenaars met een Wajong-, WIA- of WAO-uitkering. Later zijn daar ook de mensen bijgekomen die vallen onder de (gemeentelijke) doelgroep van de banenafspraak. Tot 2017 was er één landelijke Kunstcongres op een centrale plek in Nederland. De 18 winnaars van de landelijke edities vind je hieronder op een rij.

* Winnaars 2010 - De Fabrique in Utrecht

In 2010 organiseerde UWV voor de eerste keer het Wajong Kunstcongres. De winnaars waren Jannemiek Tukker met ‘Twee stoelen’, Judith Ockelien met ‘Station’ en Mim Molenaar met haar werk zonder titel. 

Winnaar 2010: Jannemiek Tukker – Twee stoelen (schilderij)

Jury-commentaar Twee stoelen:

Het portfolio van Jannemiek Tukker toonde vooral haar fascinatie voor de vorm, een onderwerp waar juryvoorzitter Klaaske de Vos van Special Arts over sprak in haar lezing voor de opening. “Het allerbelangrijkste voor mensen met ambitie is fascinatie en authenticiteit. Wat het onderwerp ook is - paarden, meisjes, mythologie – als je die fascinatie kunt vasthouden en volgen kom je tot iets heel bijzonders.”

Bekijk meer werken van Jannemiek Tukker

Kunstcongres 2010 kunstwerk Jannemiek

Winnaar 2010: Judith Ockeloen – Station (schilderij)

Jury-commentaar Station:

Het werk van Judith Ockeloen kenmerkt zich door een verstilling, waardoor het de jury 'enorm pakte'.

Bekijk meer werken van Judith Ockeloen

Kunstcongres winnaar 2010 Judith

Winnaar 2010: Mim Molenaar-Van der Knijff

Jury-commentaar werk Mim:

Mim Molenaar werd genoemd als ‘de grote verrassing’ omdat haar werk op foto slecht overkwam, maar in werkelijkheid fascineert door sober kleurgebruik, interessante titels en mooie gelaagdheid.

Bekijk meer werken van Mim Molenaar-Van der Knijff

Kunstcongres 2010 kunstwerk Mim

* Winnaars 2011 - Kröller-Müller Museum in Otterlo

Een deskundige jury koos Noortje van Kamer uit Amersfoort, Xenia Gottenkieny uit Rotterdam en Bernard Vink uit Arnhem tot de drie winnaars van het Wajong Kunstcongres. Deze Wajongers onderscheidden zich met hun bijzondere talent en originaliteit. Het werk van de winnaars werd o.a. bij UWV en Philips geëxposeerd.

 

Winnaar 2011: Noortje van Kamer – Bereleuk (Installatie)

Bekijk meer werken van Noortje van Kamer

 

winnend werk 2011 noortje van kamer
Kunstwerk winnaar 2011 Xenia

Winnaar 2011: Xenia Gottenkieny – IDX ZYGO (schilderij)

Bekijk meer werken van Xenia Gottenkieny

Winnaar 2011: Bernard Vink – Licht doordringbaar (schilderij)

Bekijk meer werken van Bernard Vink

Winnend werk 2010 Bernard Vink

* Winnaars 2012 - Kröller-Müller Museum in Otterlo

De 3 prijswinnaars van het 3e UWV Kunstcongres met Perspectief waren Xandra Cartens met 'Desolation', Frank ter Beek met 'Inside Out' en Bram de Krosse met 'Me pa en ik'. Een eervolle vermelding was er voor 'Path of life' van Bob van Nijen en 'Paul en bollen' van Moniek Gerrits. 

Winnaar 2012: Xandra Cartens – Desolation (schilderij)

Jury-commentaar Desolation:

De jury beoordeelde het kunstwerk als intrigerend, oog voor detail, meesterwerk, mooi van opbouw en mystiek.

Kunstwerk winnaar kunstcongres 2012

Reactie Xandra:

‘Overweldigend. Ik ben er ontroerd van. Ik ben er al zo lang mee bezig om mijn werk onder de aandacht te brengen. Dit is een echte opsteker.’

Bekijk meer werk van Xandra Cartens

Winnaar 2012: Bram de Krosse – Me pa en ik (schilderij)

Jury-commentaar Me pa en ik

De jury vertelde dat het werk van Bram direct opviel. Het is origineel, intrigerend, een geweldige beweging en goed geschilderd.

Reactie Bram:

‘Ik ben nog verbaasd, want ik had dit niet verwacht. Ik kan het nog niet geloven. Ik ben er erg blij mee.’

Bekijk meer werk van Bram de Krosse

Kunstcongres 2012 winnaar Bram

Winnaar 2012: Frank ter Beek – Inside Out (installatie)

Jury-commentaar Inside Out:

De jury vindt het videowerk sensueel, psychologisch en fascinerend.

Reactie Frank:

‘Innoverend. Nog onwerkelijk. Dit is waar je het voor doet, om erkend te worden.’

Bekijk meer werk van Frank ter Beek

 

Kunstcongres 2012 kunstwerk Frank ter beek

* Winnaars 2013 – Cobra Museum in Amstelveen

De winnaars van het UWV Kunstcongres met Perspectief 2013 waren Aafke Steenhuis (58) met het beeldhouwwerk ‘Vluchtelingen’, Anja de Mooij (58) met het schilderij ‘Nee’ en Ronald van Dijk (44) met het beeldhouwwerk ‘Boom in zaadje’. De jury omschreef de winnende kunstwerken als origineel, indringend en zeer gevarieerd in stijl en techniek.

Winnaar 2013: Aafke Steenhuis - Vluchtelingen (installatie)

Jury-commentaar Vluchtelingen: 

Heel erg mooi, zo’n groot en actueel thema als ‘vluchtelingen’ heel intiem verwoord. De figuren zijn anoniem, maar wel herkenbaar.

Winnares Aafke

Reactie Aafke:

‘Dit werk heb ik gemaakt naar aanleiding van het boek 'Dit zijn de namen' van Tommy Wieringa, foto's uit de krant en het zinnetje dat “vluchtelingen niets anders over hebben dan hun naam.” Het is gemaakt naar een model in 40 verschillende houdingen. De figuren zijn circa 10 centimeter hoog. Ik heb altijd in het onderwijs gezeten en wil nu graag verder als beeldhouwster. Dit is een mooie stap in de goede richting.’

Bekijk meer werk van Aafke Steenhuis

Winnaar 2013: Ronald van Dijk – Boom in zaadje (beeldhouwwerk)

Jury-commentaar Boom in zaadje:

Het is een opvallend mooi beeld, verrassend van materiaal en mooi gepresenteerd. Er zijn verschillende technieken door elkaar gebruikt. Op het eerste gezicht lijkt het van iets anders gemaakt dan het later blijkt te zijn. Het is experimenteel en het verhaal erachter maakt dit kunstwerk compleet.

Kunstcongres 2013 winnaar ronald

Reactie Ronald:

‘Jaren geleden zat ik te praten met een vriendin en opeens zag ik dit beeld. Ik heb mezelf heel lang beschouwd als een wijze oude boom, de bast grillig en verweerd. Tot ik ontdekte dat ik eigenlijk een kiempje ben dat net is ontsproten uit een zaadje.’

Winnaar 2013: Anja de Mooij – NEE (schilderij)

Jury-commentaar NEE:

Het schilderij laat een gezicht zien achter latten; menselijk, bijna dierlijk, een geïsoleerd wezen dat om hulp roept. Beheerst qua kleurgebruik. Zeer aangrijpend en indringend.

Kunstcongres 2013 winnaar anja

Reactie Anja:

'Ik weet niet wat me overkomt! Ik had nooit gedacht dat ik zou winnen. Ik hoop over 10 jaar zover te zijn dat dit de dagelijkse praktijk wordt, veel exposeren!'

Bekijk meer werk van Anja de Mooij

* Winnaars 2014 – Cobra Museum in Amstelveen

De winnaars van het UWV Kunstcongres met Perspectief 2014 waren Sander du Floo (28) met 'Back to communism', Corien de Witte - Oosse (51) met drieluik 'Portugal' en Rik Reeders (28) met zijn werk 'zonder titel'. De jury omschreef de winnende kunstwerken, 2 foto's en een schilderij, als intrigerend, intens en technisch heel goed. 

Winnaar 2014: Corien de Witte-Oosse – Portugal (fotografie)

Jury-commentaar drieluik Portugal:

De jury is zeer geraakt door het werk. Al is dit Portugal, het lijkt alsof de foto’s de dreigende sfeer van een komende orkaan in Florida weergeven. Spannend met die schaduw en weerspiegeling. Er zit steeds een draaiing in het werk, dat op een ander stuk weer terugkomt.

Kunstcongres 2014 winnaar corien

Reactie Corien:

'Ik had echt nooit verwacht dat ik zou winnen! Mijn zus heeft een huis in Portugal, daar heb ik de inspiratie op gedaan.'

Bekijk meer werk van Corien de Witte - Oosse

Winnaar 2014: Sander du Floo – Back to communisme (fotografie)

Jurycommentaar Back in communism:

Bewondering voor zowel de inhoud als de uitwerking ervan. De sfeer van het magisch realisme. Het lijkt wel een schilderwerk, maar het is een foto. Mooi werk.

Bekijk de werken van Sander du Floo

Kunstcongres 2014 winnaar Sander

Winnaar 2014: Rik Reeders - kunstwerk zonder titel (fotografie)

Jurycommentaar werk Rik:

De jury beschrijft het als een intens portret waarin het licht buitengewoon goed wordt gevangen en dat aan extra kracht wint door zijn kleine formaat.

 

Kunstcongres 2014 winnaar Sander

* Winnaars 2015 - Theater Orpheus in Apeldoorn

De jury, o.l.v. Berit van Dobbenburgh, jureerde 147 zeer diverse kunstwerken. Bij de prijsuitreiking vertelde Berit: 'Goede kunst schuurt en verwondert. Het is niet alleen een kwestie van materiaalbeheersing, je moet er naar kunnen blijven kijken. Het verbindt de kunstenaar met de beschouwer en dat is waar deze dag om draait. Het prachtige van kunst is dat je mensen die naar je werk kijken en in beweging kan krijgen door ze deelgenoot te maken van jouw passie.' Ellen Harsma (48), Inge Hoefnagel (49) en Sylvia Doeleman (55) wonnen het Kunstcongres met perspectief 2015. 

Winnaar 2015 – Sylvia Doeleman – From the train (fotowerk)

Jury-commentaar From the train

De jury heeft lang gekeken. Is het enkel fotografische techniek? De uitvoering op canvas en de presentatie laten de terloopse opname uitstijgen boven het moment.

Kunstcongres 2015 winnaar Sylvia

Reactie Sylvia:

'Hoewel ik er in de loop van de dag wel steeds aan liep te denken, had ik er niet echt op gerekend een prijs te winnen. Er is zoveel moois! Maar je stuurt natuurlijk geen werk in als je niet wilt winnen. Dus toen een workshopleider mij vroeg wat mijn doel van de dag was, zei ik: 'Netwerken, de prijs winnen en plezier hebben.''

Bekijk meer werk van Sylvia Doeleman

Winnaar 2015 – Ellen Harsma – Spine (beeldhouwwerk)

Jury-commentaar Spine

Er is een bijzondere winnaar, want zij is zowel door de jury gekozen als door het publiek. Een dubbele winnaar dus. ‘Dit beeldhouwwerk is knap gemaakt. Vorm die zich loszingt uit zijn context. Een tip voor deze kunstenaar: je moet de scheidslijn tussen kunst en ambacht blijven bewaken en in stand houden.’

Kunstcongres 2015 winnaar Ellen

Reactie Ellen:

'Veel reizen naar binnen leiden mij steeds weer naar het menselijk lichaam. Je kunt niet om je eigen lijf, lichaamstaal en gevoel heen. Je lichaam liegt nooit. Ik vind het waanzinnig mooi van architectuur. Hoe het beweegt, in elkaar grijpt, om elkaar heen draait. Ik ben volledig gepassioneerd door het lichaam!'

Bekijk meer werk van Ellen Harmsma

Winnaar 2015 – Inge Hoefnagel - Spelen met hoefblad

Jury-commentaar Spelen met hoefblad:

Het mooie van fotografie is dat het haar oorsprong in de werkelijkheid vindt. Dit werk maakt de werkelijkheid abstract en spannend in de uitvoering en uitsnede. De jury verwondert zich dat de kunstenaar aangeeft dat de foto onbewerkt is terwijl dit werk heel schilderkunstig is.

Kunstcongres 2015 winnaar Inge

Reactie Inge:

'Ik doe voor de eerste keer mee en dan win ik!'

Bekijk meer werken van Inge Hoefnagel

Lees meer over de winnaars Kunstcongres 2015

Gepubliceerd op: 23-04-2018

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord