UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Jostiband ideale plek om mensen te ontmoeten
Jostiband ideale plek om mensen te ontmoeten
Actief blijven Reportage

50 jaar vrolijkheid en muziek bij het Jostiband Orkest

In september bestaat het Jostiband Orkest 50 jaar. Wij waren bij de repetitie voor hun optreden in Ziggo Dome.

keer gelezen
2770

5 september bestaat het Jostiband Orkest 50 jaar. Om dat te vieren treden ze samen met bekende artiesten op in de Ziggo Dome. Een droom die uitkomt.

'Muziek luisteren of spelen, daar word je weer echt mens van'

15 juni. Een gewone doordeweekse avond. Maar in Zwammerdam barst een feest los tijdens de wekelijkse repetitie van het Jostiband Orkest. ‘De Jostiband’ heten ze allang niet meer. Van ‘band’ zijn ze uitgegroeid tot ‘s werelds grootste orkest met mensen met een verstandelijke handicap.

Muziek en humor

Het repertoire is uiteenlopend. Het gaat van liedjes van Jan Smit tot aan Adele. Nooit eerder zag ik zo veel vrolijkheid in één ruimte. Met humor houdt orkestleidster Lyan Verburg de aandacht vast. Als ze iets vertelt over de examenstress van haar zoon, grapt een orkestlid: ‘Ach, hij kan altijd nog bij de Jostiband terecht!’

Je kunt meer dan je denkt

Het idee achter het orkest is dat je meer kunt dan je denkt. Daarom regelen de bandleden zo veel mogelijk zelf. Zo vertelt Evelien Biemond (46, keyboard) hoe zij afgelopen week geld ophaalde voor het droomconcert. Ze sloot een weddenschap met een radiopresentator waarin hij beloofde te stoppen met roken. ‘Niet gelukt. Hij heeft € 180 langsgebracht!’ Onder luid gejoel wordt Evelien bedankt voor haar knappe werk. De drummer kan zich maar moeilijk inhouden. Dat blijkt die avond een terugkerend fenomeen: in elke spannende mededeling of gewaardeerde grap ziet hij een reden voor een kleine drumsolo.

Muziek als therapie

Orkestlid Evelien vindt dat muziek de wereld beter maakt: ‘Zit je in de put? Maak of luister muziek. Daar word je weer echt mens van. Er is zoveel narigheid in de wereld, ik wou dat meer mensen naar een muziekinstrument zouden grijpen in plaats agressief te reageren.’ Orkestlid Theo (37, keyboard en pauken) is trots op de band. ‘Voor publiek spelen is een soort therapie die je mensen geeft. Tijdens gevoelige nummers zie ik wat onze muziek met mensen doet. Te gek.’ Evelien en Theo hopen dat Koning Willem-Alexander naar het concert in Ziggo Dome komt. Ook droomt Evelien ervan om ooit in het buitenland te spelen. ‘In een land waar mensen met een beperking nog worden weggestopt en geen kansen krijgen. Daar wil ik dan laten zien hoe het ook kan.’

De Meebelevers

Publiek is zeer welkom. Dat merk ik aan het warme onthaal én aan ‘de Meebelevers’: aan de zijkant van de zaal zit een groepje dat niet kan meespelen (bijvoorbeeld door meervoudige handicaps). Maar genieten, dát kunnen ze wel. Sommigen luisterend, anderen met sambaballen in de hand. Als aan het eind van de avond een jarige wordt toegezongen, krijg ook ik sambaballen in m’n hand gedrukt. Ik heb meegespeeld met het Jostiband Orkest. En het was geweldig.

Beeld: op de foto link staat orkestlid Evelien. Op de foto rechts in de tekst staat orkestlid Theo.

Het orkest is onderdeel van Ipse de Bruggen, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap. Lees meer over het Jostiband Orkest op www.jostiband.nl.

Gepubliceerd op: 27-06-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord