UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Pieter en zijn vriendin
Mijn ziekte/beperking Blog

Autisme en de romantiek

Kunnen mensen met autisme ook een relatie aangaan? Pieter vertelt erover in zijn blog. 

keer gelezen
631

Van 31 maart tot 7 april is het Autismeweek. Vorig jaar vertelde Pieter (32, Wajong) op UWV Perspectief over zijn leven met autisme. Het werd voor hem een keerpunt: openheid over zijn autisme deed hem goed. En hij werd vaste blogger voor deze site. Dit keer schrijft hij over zijn autisme en een relatie.

‘Mijn leven is enorm veranderd en verbeterd’

Een aanname die mensen hebben over autisten is dat ze op sociaal gebied zo ongemakkelijk zijn, dat ze de grootste moeite hebben om een partner te vinden.

Ik ontmoette mijn vriendin in het najaar van 2013 en ik kan niet anders zeggen dan dat mijn leven sindsdien enorm is veranderd én verbeterd. Een gemeenschappelijke vriend had op een avond een optreden met zijn zangkoor en daarbij waren wij allebei van de partij. Van het een kwam het ander.

Stripliefhebber

Eindelijk eens een meisje dat van strips houdt, dacht ik gedurende onze eerste date, een week of twee later. Toen het stripfestival in Breda ten einde liep, heb ik haar dan ook het laatste stripalbum van Dirkjan cadeau gedaan, gesigneerd door Mark Retera, de maker van deze bekende komische reeks. Is er een betere manier denkbaar om een vrouwelijke Dirkjan-fan te versieren?

Samen verder

Zomer 2015 zijn we gaan samenwonen. Ik verhuisde vanuit Den Haag naar haar woonplaats, Utrecht, en daar wonen we nog.

Hoewel Chrissy zelf geen autisme heeft, hebben we toch een aantal eigenschappen gemeen. We zijn allebei grote lezers en we hebben allebei zeer uiteenlopende interesses. We houden van tekenen en kletsen, vooral als het gaat om het analyseren van relaties tussen mensen. 

Van elkaar leren

Ik ben iets rustiger en afwachtend van aard, terwijl Chrissy de aanpakker is. Zo leren we van elkaar. Chrissy heeft me assertiever gemaakt, door haar adviezen heb ik geleerd om bedrog sneller te herkennen. Zij leert van mij juist dat kalmte een optie is en dat een ander je niet altijd opzettelijk in het nadeel stelt. Toch gaat het nog wel eens mis: zo heb ik het niet altijd door als iemand iets van mij wil, wat zij allang gezien heeft. 

Met zo’n goede raadgeefster aan mijn zijde wordt de wereld steeds begrijpelijker voor me. Het is niet dat ik ooit van mijn autisme afkom. Maar door de steeds begrijpelijker wereld is het soms alsof ik helemaal geen autisme heb.

Of we nu wel of niet gemakkelijk aan een partner kunnen komen, autisten hebben net zo goed als andere mensen behoefte aan een gelukkige relatie.

Gepubliceerd op: 02-04-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord