UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Een dagboek over mijn ziekte
Boek over leven met een conversiestoornis
Mijn ziekte/beperking Boekentip

Boek: Mijn leven met een conversiestoornis

Door een conversiestoornis kwam Maaike in een verpleeghuis te liggen. Praten kon niet meer, dus begon ze met schrijven. Uiteindelijk werd het een dagboek over haar ziekte.

keer gelezen
1303

Hoe moeilijk het is om een conversiestoornis te hebben, kun je alleen weten als je het daadwerkelijk hebt. Maaike Baarslag (32, WIA) vertelt in haar biografie niet alleen de medische kant van haar stoornis, maar deelt vooral een verhaal voor lotgenoten en hun naasten.

‘Opgeven doe ik nooit, alleen die angst maakt het wel extra moeilijk om beter te worden’

Maaike: ‘Een conversiestoornis is een psychische stoornis die zich uit in lichamelijke klachten. Het begon bij mij met rugpijn, maar op mijn 28e lag ik in een verpleeghuis en kon ik niet eens meer praten! Verschrikkelijk was dat. Om toch te communiceren met de verpleegkundige en familie begon ik te schrijven. Ik merkte dat dat me goed deed. Ik kon mijn gevoel kwijt in die tekstjes. Ik uit sowieso niet snel mijn gevoelens, en ik merkte dat me dat schrijvend makkelijker afging. Ik hield ook een dagboek bij. Dat voelde veilig. Ik schaamde me voor bepaalde dingen, maar die kon ik in dat dagboek van me af schrijven, niemand die het las. Dat ik dat veilige dagboek later zou gebruiken voor mijn boek had ik toen niet kunnen bedenken. Zelf kon ik weinig verhalen vinden van andere mensen met een conversiestoornis. Ik miste herkenning. Dus toen ik na verschillende opnames thuiskwam, besloot ik dat ik lotgenoten wilde helpen, door herkenning te bieden. Inmiddels heb ik door mijn boek zelf ook meer contact met een aantal lotgenoten. Heel fijn.’

Informatie over het boek

Titel: Ooit zal ik hoog vliegen - Mijn leven met een conversiestoornis
Auteur: Maaike Baarslag
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789402235999
Prijs: € 22
Website: boekscout.nl

Een fragment uit Ooit zal ik hoog vliegen – Mijn leven met een conversiestoornis

Bang voor de opname: 15 juli 2015

Deze opname hier op de psychiatrisch medische unit van een psychiatrische instelling is alweer de zoveelste stap op mijn weg naar herstel. Kan ik het nog wel een weg van herstel noemen? Ik krijg steeds meer het gevoel dat het een weg van aftakeling is. 

Aan het begin van mijn ziek zijn zag ik elke behandeling en opname als een uitdaging, want ik wist dat het mij zou helpen weer beter te worden, zodat ik mijn eigen, oude, vertrouwde leven weer op zou kunnen pakken. Nu weet ik dat niet meer zo zeker.

Natuurlijk had ik altijd wel spanning voor weer een nieuwe behandeling, maar tegelijkertijd wilde ik het ook heel graag, want ik wil beter worden. Nu ben ik gewoon bang. De opname in het verpleeghuis op de revalidatieafdeling hiervoor vond ik ook niet leuk, maar op dat moment lag ik alleen op bed en ik wist eigenlijk dat het niet veel slechter kon. Eigenlijk alleen maar beter. Toch ben ik er niet echt verder mee gekomen. Nu lig ik hier. Bang voor alles, voor de hulp die ik nodig heb van de verpleging, bang voor de behandeling, maar vooral bang dat het altijd zo blijft.

Waar je vroeger die angst niet zag bij mij, iemand die meestal vrolijk was en de dingen het liefst allemaal zelf voor elkaar probeerde te krijgen en hier ook hard voor werkte. Nu is het alleen maar angst, onzekerheid en geen vertrouwen wat je ziet. Volledig afhankelijk zijn, wat ik absoluut niet prettig vind.

Ik weet niet of deze opname mij wel kan helpen, ik durf er niet meer op te hopen. 

Nu lijkt het net of ik het opgeef, maar dat is het niet. Opgeven doe ik nooit, alleen die angst maakt het wel extra moeilijk om beter te worden.

Op het internet vond ik de volgende quote die mij kracht geeft, wie het geschreven heeft is niet bekend:
“When you start doubting yourself, remember how far you have come.
Remember everything you have faced, all the battles you have won, and all the fears you overcome.”
 

 

Portretbeeld boven: Fotografe Inge Muller 

Gepubliceerd op: 19-10-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord