UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
boeken, films en series over psychiatrie
Mijn ziekte/beperking Tips

Boeken, apps, films en documentaires over psychiatrie

Indrukwekkende verhalen over mensen met een psychische aandoening: als boek, film, documentaire of in een app. Bekijk de tips.

keer gelezen
2508

Wist je dat een verhaal lezen, kijken of luisteren heel therapeutisch kan werken? In Engeland schrijven therapeuten steeds vaker literatuur en poëzie voor. Dat heet ‘bibliotherapie’. Literatuur als medicijn. Voor de Week van de Psychiatrie selecteerde de redactie niet alleen fijne boeken, maar ook handige apps en mooie films.

* Lezen over psychische aandoeningen

 • Dit is mijn stem (schizofrenie, verslaving)

Marte schreef haar waargebeurde verhaal vanuit de naam Marion in het boek ‘Dit is mijn stem’. Marion is pas 9 jaar oud als haar dominante en schizofrene moeder in een psychose raakt. Haar vader zoekt zijn vlucht in de alcohol, terwijl haar moeder haar probeert mee te sleuren naar een paranoïde waanwereld, vol gevaar en onzichtbare aanvallers. Maar Marion wil in de echte wereld blijven …

Wat, als je moeder schizofreen is, maar dat niet weet?
Wat, als je vader drinkt en niets doet?
Wat, als de hulpverlening het af laat weten en niemand ingrijpt?
Dan ben je als kind op jezelf aangewezen en wordt het leven een strijd om te overleven…

Marte Stekelenburg, Brave New Books, € 23,60

Boekcover Dit is mijn stem
Boekcover Whats wrong with me?

 

 • What’s wrong with me? Gezichten achter de DSM (diverse aandoeningen)

Psychiater Vittorio Busato interviewde 50 mensen met een psychische aandoening die voorkomt in de DSM (Diagnostic and Statical Manual of Mental Disorders). De rode draad in het boek: hoe ervaren deze mensen hun aandoening?

Vittorio Busato, Uitgeverij Hogrefe, € 27,52

 

 

 • Inrichting (psychoses)

‘Inrichting’ is de autobiografische roman van Zeger van Herwaarden ‒ sportjournalist voor Het Parool ‒ over de 3 psychoses die hij 20 jaar geleden in zijn studententijd doormaakte.

Zeger van Herwaarden, De Arbeiderspers, € 20

Boekcover Inrichting
Boekcover De boekenapotheek
 • De boekenapotheek (diverse aandoeningen)

Een roman in plaats van een pil, een simpel recept. In dit handboek vind je 550 medisch-literaire leestips voor 320 aandoeningen. Boeken die je vervolgens makkelijk kunt halen bij de bibliotheek, boekhandel of downloaden voor je e-reader. Ervaar bijvoorbeeld de neergang van een alcoholist in Malcolm Lowry’s ‘Onder de vulkaan’ wanneer je te dorstig begint te worden, of lees ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ van Jonas Jonasson, voor een beetje relativering in moeilijke tijden. 

Ella Berthoud, Susan Elderkin en Maarten Dessing, Uitgeverij Podium, € 29,95

 

 • The Bell Jar (depressie)

Hoofdpersoon Esther heeft in het Amerika van de jaren vijftig alles perfect op orde: een beurs, fantastische cijfers, een stralende toekomst en, het belangrijkste, een knappe en slimme verloofde. Maar Esther voelt zich gevangen onder een spreekwoordelijke stolp. Een klassieker over depressiviteit, door ervaringsdeskundige Sylvia Plath. 

Sylvia Plath, Faber & Faber Inc., € 12,99

Boekcover The bell jar
Boekcover De psychiater en het meisje

 

 

 • De psychiater en het meisje (borderline)

In deze autobiografisch getinte roman wordt het leven in een psychiatrische kliniek nu eens niet bezien vanuit het oog van de patiënt, maar uit dat van een psychiater. De psychiater in kwestie worstelt met zijn obsessie voor Stella, een patiënte met borderline. 

Erik Rozing, Meulenhoff, € 15

* Klikken en scrollen op een site of een app 

 • Ik zie wat jij niet ziet, en de kleur is zwart (depressie)

Wie geen depressie heeft, kan zich maar moeilijk voorstellen hoe dat voelt. NOS op 3 sprak meerdere ervaringsdeskundigen en maakte op basis daarvan een online special waarmee je, door interactieve ervaringen, in het hoofd kunt kruipen van een depressief persoon.

 • Hoofdzaken

Door je gevoelens, gedrag en omgeving in kaart te brengen, dwing je jezelf om je bewust te worden van je eigen emotionele toestand. En dat is gezond! Deze app helpt je daarbij.

 • BackUp

BackUp biedt houvast met verschillende tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Ook als je iemand wilt helpen zelfdestructief gedrag tegen te gaan, kun je met BackUp aan de slag. Download de app Backup voor Apple, of download de app Backup voor Android.

 • Autism TMI (autisme)

Als je autisme hebt, kan een alledaags bezoekje aan een winkelcentrum al overweldigend zijn. Hoe mensen met autisme zoiets precies ervaren, kun je zien in een virtual reality-film van de National Autistic Society. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone, de film op YouTube en een Google Cardboard (een kartonnen virtual reality-bril).

 • Goalie

Goalie is een app die je helpt om je doelen te bereiken door je te coachen op het gebied van psychische klachten. De app helpt je om een regelmatige levensstijl aan te nemen, door je te motiveren om dagelijkse of wekelijkse doelen te halen. Download de app Goalie voor Apple of download de app Goalie voor Android.

 • Temstem

Temstem is een hulpmiddel om minder last te hebben van stemmen. Met de app kun je proberen de stemmen te laten stoppen, de stemmen minder levendig te maken en je sterker te voelen.

Tip: kijk voor meer wetenschappelijk geteste apps op de AppStore van de GGD.  

* Kijken: docu’s over psychische aandoeningen

 • True selfie (diverse aandoeningen)

Veelbesproken en echt de moeite waard: True Selfie van BNNVARA. In True Selfie filmen jonge mensen met psychische problemen hun eigen leven; open en eerlijk, zonder tussenkomst van een cameraploeg of regisseur. Onderwerpen als zelfdoding, paniekaanvallen en depressie komen aan bod.

 • Kijken in de ziel: psychiaters

Altijd al benieuwd geweest naar de gedachtegang van je psychiater? In deze serie interviewt Coen Verbraak verschillende psychiaters. Dat levert openhartige gesprekken op waarin het niet alleen gaat over het vak, maar nadrukkelijk ook over henzelf.

 • Maniac

Maniac is een korte Netflix-serie die draait om Annie en Owen, 2 mensen die elk op hun eigen manier psychisch beschadigd zijn. Ze krijgen de kans om mee te doen aan een medicijnentest van een schimmig farmaceutisch bedrijf. Daar ontwikkelt men het ultieme geneesmiddel: een pil die je bevrijdt van alle mentale kwalen.

Netflix-serie Maniac over psychische problemen
 • TedX (Engels)

Toe aan wat voer voor het brein? Op TedX vind je allerlei interessante ervaringsverhalen en speeches over psychische gezondheid. Bijvoorbeeld: de psychologie achter PTSS, hoe ik omga met mijn angststoornis, medische marihuana of wat we kunnen leren van depressie bij honden en katten.

 • Moeders springen niet van flats

De moeder van regisseur Elena Lindemans worstelt al lange tijd met een ondraaglijk psychisch lijden als ze om euthanasie vraagt. Het verzoek wordt niet in behandeling genomen. Op 25 februari 2002 springt ze – met medeweten van haar dochters en vriend – van een flat. Twaalf jaar later zoekt Elena uit waarom haar moeder geen euthanasie kreeg en gaat ze voor het eerst terug naar de flat. Bekijk de documentaire op npostart.nl.

 • Het beste voor Kees (autisme)

De 44-jarige autist Kees woont nog bij zijn ouders. Hoe lang houden de bejaarde ouders de 24 uurszorg vol, en wat gebeurt er met Kees als zij niet meer voor hem kunnen zorgen? Bekijk 'Het beste voor Kees' op npostart.nl.

* Films over psychische aandoeningen

Meer zin in een film? Filmmakers maken dankbaar gebruik van het brede spectrum aan psychische aandoeningen. Een selectie:

 • A beautiful mind (schizofrenie)

Wanneer de briljante wiskundige John Nash op het punt staat internationaal erkend te worden, raakt hij betrokken bij een mysterieuze samenzwering. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Bekijk de trailer.

 • Side effects (depressie)

De depressieve Emily gebruikt het nieuwe medicijn Ablixa. Het lijkt goed te werken, maar als bijwerking begint ze te slaapwandelen. Op een dag steekt ze haar man dood en weet er daarna niets meer van. Valt haar psychiater iets te verwijten? Bekijk de trailer.

 • One flew over the cuckoo's nest (onder andere elektroshocktherapie)

Een legendarische filmklassieker over vrijbuiter en kleine crimineel McMurphy. Hij denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is, maar zijn plan keert zich tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Bekijk de trailer.

 • Girl, Interrupted (persoonlijkheidsstoornis)

Susanna wordt na een mislukte zelfmoordpoging opgenomen in een psychiatrische inrichting. Geleidelijk aan sluit ze vriendschap met de vrouwen die daar verblijven. Bekijk de trailer.

 • Split (dissociatieve identiteitsstoornis)

Kevin heeft 23 verschillende persoonlijkheden. Als een van zijn persoonlijkheden drie meisjes ontvoert, proberen de meisjes – met behulp van zijn andere persoonlijkheden – te ontsnappen. Bekijk de trailer.

 • Black Swan (angststoornis, eetstoornis, seksuele repressie, psychose)

Ballerina Nina krijgt de hoofdrol in het Zwanenmeer, waarin zij zowel de onschuldige witte, als de verleidelijke zwarte zwaan moet dansen. Nina geeft alles op voor deze rol en moet op zoek naar de donkere kant van zichzelf. Bekijk de trailer.

 

Heb jij een goede aanvulling op deze lijst? Laat het hieronder weten.

Gepubliceerd op: 29-03-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord