UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Feestdagen met een chronische ziekte of beperking vieren
Quirien vertelt over haar feestdagen met MS
Mijn ziekte/beperking Verhaal

Dagboek over feestdagen met MS

Quirien (27, MS) vertelt hoe zij de feestdagen met haar beperking door is gekomen. Viel het mee, of tegen?

keer gelezen
1053

Hallo lieve mensen! Zoals beschreven in mijn blog ontmoeten kan de decemberperiode nogal heftig zijn. Willen jullie weten hoe ik deze periode ben doorgekomen? Lees dan mee in mijn feestdagboek.

Donderdag 30 november

Alle kerstcadeaus zijn al binnen… Talk about preparation :-)

feestdagen met een chronische ziekte-kerstboom

Zondag 24 december – kerstavond

De kerstboom staat, de midwinterhoorn speelt op de achtergrond en we eten een lichte maaltijd. Vandaag was eigenlijk een gebruikelijke zondag tot dit moment … want kerstavond begint. Jeeh, zin aan de kerst. Vanavond vroeg naar bed want morgen gaan we koken!

Maandag 25 december – eerste kerstdag

Het is 09.30 uur en ik ben nu pas wakker. Heerlijk uitgeslapen! Vandaag bereiden we zelf een kerstmaaltijd voor. Aan de slag dus! Ik vind dit heel leuk om te doen: recepten uitzoeken en wat kokkerellen. Na een gecoördineerde actie is alles fijngehakt en klaargemaakt en gaan we om 14.30 uur aan tafel. Echt een dieet heb ik niet, maar ik probeer altijd wel gevarieerd te eten. Ik moet zeggen dat dit gelukt is en dat het goed gesmaakt heeft. Maar nog belangrijker: dat het heel gezellig was.

Om 18.30 uur is de hele familie weer weg en plof ik op de bank. Kopje thee erbij en even mijn oogjes dicht doen. Toch vermoeiend zo’n dag. De duur viel vandaag nog wel mee, maar het zijn toch heel veel prikkels. Morgen wordt het pas een lange dag … dus vandaag vroeg naar bed!

kerst-chronisch ziek-maaltijd kerst-chronisch ziek-maaltijd

Dinsdag 26 december - tweede kerstdag

De wekker gaat om 09.15 uur, weer uitgeslapen. Ik zie op tegen deze dag, het gaat lang en zwaar worden. Nadat ik me in mijn kerstjurk heb gehesen en de make-up is aangebracht, bellen we om 11.00 uur aan bij mijn schoonfamilie. Het huis is vol met kids, dus het is nooit stil. Dit betekent veel prikkels, en ik heb moeite om al die prikkels te verwerken. Vandaag staat het dobbelspel op het menu, heel erg leuk. Ik had dit spelletje nog nooit gedaan maar ben nu fan! Na de lunch nemen we afscheid om even een pauze in te lassen.

feestdagen-beperking-cadeaus

Terug naar ons huis om op de bank bij te komen. Om 16.30 uur komt de rest van mijn familie om tweede kerstdag te vieren. We gaan pas om 19.30 uur uiteten, dus ik pak alle rust die ik pakken kan. Na de cadeautjes met gedichten vertrekken we naar het restaurant. Ook hier is het eten weer erg lekker, en veel te veel uiteraard. Om 23.30 uur zit ook deze dag erop. Ik ben gesloopt, duik mijn bed in. Het duizelt me nog wat na, heb een vol hoofd van alles wat er gebeurd is. Ik lig, mijn benen tintelen, en ik ben blij dat ik mag slapen.

Woensdag 27 december - derde kerstdag

Derde kerstdag bestaat niet, maar lang geleden heb ik hem al ingevoerd. Deze dag heb ik gewoon nodig om bij te komen. Dus ook vandaag is er geen wekker gezet. Pas om 10.00 uur word ik wakker. Ik voel me best redelijk, zeker na die lange dag van gisteren. Ben moe, maar dat is normaal. Na het ontbijt even een frisse neus halen. De rest van vandaag houd ik me super rustig, heerlijk na 2 drukke dagen. Vanaf morgen ga ik weer even terug naar het normale leven.

Zondag 31 december – oudejaarsdag

Oudejaarsdag duurt altijd lang. Niet erg, ik houd er wel rekening mee. Vandaag heb ik wat extra uurtjes slaap gepakt. En als een oma heb ik vanmiddag ook even op de bank gelegen, anders kom ik die avond niet door. Anyway, al die rustmomentjes hebben gewerkt en ik haal 00.00 uur zonder al te veel problemen. Op naar een nieuw jaar vol gezelligheid & gezondheid :-)

feestdagen-beperking-vuurwerk-prikkels

Maandag 1 januari – nieuwjaarsdag

Rust: dekentje erbij, beentjes op de bank en bijkomen.

Dinsdag 2 januari

De feestperiode is weer voorbij. Jammer, maar ook wel weer goed. Door mijn rust te pakken ben ik er wel goed doorheen gekomen. Toch heb ik wat meer last van mijn klachten, heb meer pijn en vermoeidheid. En mijn vingertoppen die het toch al niet zo goed deden doen het nu nog wat minder. Gelukkig neemt dat griepje waar de rest van Nederland ook last van heeft wat af. Ready voor het nieuwe jaar. 

Bijkomen na de feestdagen

Meer weten?

  • Vlogs en blogs bekijken van Quirien? Ga naar de site Living like you: een echte kijk in het leven met multiple sclerose.
  • Meer weten over MS.
Gepubliceerd op: 05-01-2018

Lees meer over

MS

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord