UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
vragen over beoordeling arbeidsvermogen wajongers
vragen over beoordeling arbeidsvermogen wajongers
Dienstverlening UWV Achtergrond

7 vragen over de beoordeling van Wajongers

Met de komst van de Participatiewet verandert er van alles, ook voor Wajongers. Wat precies?

keer gelezen
5649

UWV beoordeelt of mensen met een Wajong-uitkering de mogelijkheid hebben om te werken. Waarom doet UWV dat eigenlijk? En wat moet jij hierover weten? Antwoord op 7 belangrijke vragen.

'Reageren op de voorlopige beoordeling van UWV kan altijd'

Sinds 1 januari 2015 geldt de Participatiewet, want de overheid vindt het belangrijk dat iedereen meedoet in de samenleving. Maar kan iedereen meedoen, ofwel werken? Om dat te bepalen gaat UWV iedereen met een Wajong-uitkering beoordelen op mogelijkheden om te kunnen werken. Arbeidsvermogen noemen we dat. Wat moet je hierover weten? UWV Perspectief geeft antwoord op veelgestelde vragen.

1. Worden alle Wajongers beoordeeld?

Nee, onderstaande groepen Wajongers worden niet beoordeeld:

  • Wajongers die voor 1 januari 2018 de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Al zouden deze mensen arbeidsvermogen hebben, de uitkering verandert pas vanaf 2018. Het heeft dus geen zin deze mensen te beoordelen. 
  • Wajongers die een studieregeling hebben. Zodra de studie stopt, kunnen zij dit melden aan UWV en dan beoordeelt UWV op dat moment de situatie. 
  • Mensen met een oude Wajong-uitkering die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Zij hebben namelijk al een gedeeltelijke uitkering.
  • Mensen met een Wajong 2010-uitkering (aangevraagd na 1 januari 2010). Bij de aanvraag is al beoordeeld of ze arbeidsvermogen hebben. Deze groep krijgt wel een brief waarin de eerdere beoordeling wordt bevestigd en de eventuele gevolgen voor de hoogte van de uitkering. 

2. Wanneer krijg ik duidelijkheid over mijn situatie?

In de periode 2015 tot 2018 kijkt UWV naar de persoonlijke situatie van alle Wajongers. De planning is gemaakt op basis van je uitkering en je leeftijd. 

3. Hoe gaat de beoordeling?

UWV geeft eerst een voorlopige beoordeling en maakt daarvoor gebruik van de informatie die in het dossier staat. Iedere Wajonger kan reageren op de voorlopige beoordeling. Maar alleen Wajongers met een oude Wajong-uitkering van wie bepaald is dat ze arbeidsvermogen hebben, krijgen een reactieformulier bij de brief. Van deze groep wil UWV in ieder geval weten of ze het wel of niet eens zijn met de beoordeling. Wajongers 2010 (voorheen nieuwe Wajong) zijn al beoordeeld, maar mogen uiteraard ook reageren. Ben je het eens met de beoordeling, dan krijg je daarna een beslissingsbrief om de beoordeling definitief te maken. 

4. Als ik het niet eens ben met de beoordeling, wat kan ik doen?

Het kan gebeuren dat je persoonlijke situatie is veranderd en UWV niet over de nieuwste informatie beschikt. Daarom krijg je altijd de mogelijkheid om te reageren en UWV van nieuwe informatie te voorzien. Je kunt reageren met het reactieformulier dat bij de brief zit. Als dit formulier er niet bij zit, kun je bellen met het Klantencontactcentrum* of je kunt een wijzigingsformulier invullen. Na ontvangst van de reactie neemt UWV vervolgens telefonisch of schriftelijk contact met je op. Eventueel word je nog uitgenodigd voor een gesprek met UWV. Pas hierna volgt de definitieve beoordeling. Er is dus altijd overleg mogelijk over je persoonlijke situatie. 

5. Heeft het zin om veranderingen over mijn gezondheidssituatie nu nog door te geven?

Je kunt het beste wachten tot je de brief krijgt met jouw voorlopige beoordeling. Het kan namelijk zijn dat de nieuwe informatie de voorlopige beoordeling kruist. Het is wel handig om nieuwe informatie over jouw gezondheid door te geven aan UWV als je in de planning hebt gezien dat het nog heel lang duurt voordat jij de beoordeling krijgt. Hiervoor kun je het wijzigingsformulier gebruiken op uwv.nl. 

6. Als blijkt dat ik arbeidsvermogen heb, hoe kom ik dan aan werk?

Als UWV oordeelt dat je arbeidsvermogen hebt, dan ga je samen met UWV op zoek naar werk dat past bij je mogelijkheden. De ondersteuning die je nodig hebt voor het vinden en behouden van werk leg je vast in een persoonlijk plan. Zo kun je voorzieningen aanvragen die je helpen om je werk goed te kunnen doen.

De overheid stimuleert al jaren de werkgevers om banen aan te bieden voor Wajongers. Elk jaar komen er meer banen beschikbaar. Daarbij kan de werkgever gebruikmaken van bepaalde regelingen waardoor het voordelig is om je in dienst te nemen.

7. Wat verandert er tussen nu en 2018 aan mijn uitkering?

Vóór 2018 verandert er niets in de hoogte van je uitkering. Pas op 1 januari 2018 krijgt een Wajonger met arbeidsvermogen 5% minder uitkering per maand. De uitkering gaat dan van 75% naar 70% van het wettelijk minimumloon.

Kijk voor meer informatie over de Wajong op uwv.nl

* UWV Telefoon: 088 - 898 92 94, tegen een lokaal tarief. De belkosten zijn afhankelijk van je telefoonaanbieder.

Gepubliceerd op: 26-02-2015

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord