UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
arbeidsdeskundige-opleven-hulp-werk
Arbeidsdeskundige over re-integratie
Dienstverlening UWV Interview

De arbeidsdeskundige vertelt: de deur op een kier

Soms helpt het als UWV je een zetje geeft richting werk. Maar soms komt de hulp te vroeg of zit werken er echt niet in. Lees de ervaringen van 7 arbeidsdeskundigen over hun hulp aan Wajongers.

keer gelezen
3120

Paul is arbeidsdeskundige bij UWV in Breda en vertelt over Ans. Ze werd recent weduwe en heeft arbeidsvermogen, maar ook nog veel hobbels om te nemen. 

Positieve en deskundige ondersteuning is een must

Paul: 'In het kader van de Integrale activering Wajong, afgekort IaW, praat ik met Ans. Een klant van UWV die vrij recent weduwe is geworden en nu haar kinderen van 4 en 6 jaar alleen verzorgt. Het is duidelijk dat zij arbeidsvermogen heeft, ook al heeft ze geen werk en ook bijna geen werkervaring. Ans onderhoudt contacten met familieleden en vriendinnen, verzorgt zichzelf en de kinderen zelfstandig. Zij doet het huishouden, haalt boodschappen en kookt. Ook is zij recentelijk gestart met fitness. Ze heeft financieel de zaakjes goed op orde. Toch zijn er nog heel wat hobbels te nemen, vooral op emotioneel vlak.

Nog niet zo lang geleden heeft Ans haar man verloren. Dat heeft voor een heftige, hectische emotionele situatie gezorgd. Hierdoor richt Ans zich bijna volledig op de kinderen. Dit maakt het ondernemen van activiteiten, zowel qua werk als voor hobby/sport lastig, want Ans is feitelijk alleen beschikbaar voor werk of opleiding tijdens schooltijden.

Ik zie dat Ans kwaliteiten heeft, maar ik zie haar nog niet zo snel zelfstandig een passende participatierichting vinden en houden. Positieve en deskundige ondersteuning is een must en ik denk daarbij aan sociale activering of een leer/werktraject. Maar eerst wil ik de voorkeuren van Ans goed onderzoeken op haalbaarheid en relevantie. We hebben het over haar interesses en ze zegt dat ze affiniteit heeft met uiterlijke verzorging, kleding en horeca. Ik spreek met Ans af dat zij nadenkt over werk of opleiding richting werk, want ik voel dat de deur op een kier staat!

Niet veel later ontvang ik een bericht van haar: ‘Heb echt goed nagedacht maar het is beter dat ik nog nergens aan begin en dat ik eerst alles met mezelf weer op de rit heb. Zo krijg ik ook nog een oproep van de ggz in verband met het overlijden van mijn man en zijn er wat andere privédingen. Ik denk dat ik te hard van stapel loop. Voor mij is dit een heel moeilijke periode. Ik heb graag mijn kinderen om me heen, die zie ik ook echt als steun en toeverlaat. Ook zij hebben het nog supermoeilijk door het overlijden van hun vader. Mijn zoontje zou het zonder mij niet aankunnen. Maar … echt super-bedankt dat u er voor me was en wou helpen.’ Met de juiste ondersteuning kan Ans participeren in de maatschappij, maar het startgesprek kwam voor haar te vroeg...'

Meer lezen van de arbeidsdeskundige:

Lees hier wat een arbeidsdeskundige precies doet:

 

Illustratie: Georgien Overwater
Gepubliceerd op: 04-05-2017

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord