UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Illustratie over Arbeidsdeskundige helpt bij re-integratie
Dienstverlening UWV Interview

De arbeidsdeskundige vertelt: geen taakstraf maar werk

Soms helpt het als UWV je een zetje geeft richting werk. Maar soms komt de hulp te vroeg of zit werken er echt niet in. Lees de ervaringen van 7 arbeidsdeskundigen over hun hulp aan Wajongers.

keer gelezen
2853

Jacqueline is arbeidsdeskundige Noord & Midden Limburg bij UWV. Ze vertelt over Jason, die moeite had met zijn werkhouding. ‘Nu krijgt hij bij zijn werkgever een verlenging van zijn contract.’

'Jason heeft weer een doel in zijn leven'

'Tegenover mij zit Jason. In het verleden deed hij werkervaring op, maar daarna heeft hij jaren thuisgezeten. Ingezette re-integratietrajecten hebben niet tot resultaat geleid. Uiteindelijk is er in het kader van Integrale activering Wajongeren (IaW) geoordeeld dat hij over arbeidsvermogen beschikt. Nu heeft hij een gesprek met mij, arbeidsdeskundige van UWV.

Jason is iemand die veel moeite heeft om een goede werkhouding aan te nemen en hij vindt het lastig om zich te concentreren. Ook vindt hij het niet eenvoudig om grenzen te bepalen. In het gesprek vertelt hij mij over zijn detentieverleden en zijn drugsproblematiek. Dat is niet niks allemaal. Als het over werk gaat, geeft hij aan graag weer aan de slag te willen. Maar hij kan niet zeggen hoe hij zijn weg naar werk gaat aanpakken, welke richting hij op wil en welke begeleiding hij nodig heeft. In het gesprek vertelt hij ook over zijn beenblessure, waar hij nog aan geopereerd moet worden. Als dat zo is, komt hier een revalidatieperiode achteraan.

Ondanks deze aanstaande operatie en een taakstraf die hij nog moet uitvoeren, is in overleg met Jason sociale activering voor hem ingezet. Die moet hem helpen om werknemersvaardigheden aan te leren. Het re-integratiebureau gaat met Jason in gesprek, waarna het een werkervaringsplaats regelt. Jason gaat dieren verzorgen die op een diervriendelijke manier worden gehouden. Het gaat zo goed, dat hij na afloop van de werkervaringsplaats een contract heeft gekregen bij deze werkgever. Ondertussen is zowel de operatie aan zijn been als een goede revalidatie achter de rug.

Op 1 oktober 2016 krijgt hij bij zijn werkgever een verlenging van zijn contract en zelfs uitbreiding van uren. Jason mag van de reclassering zijn taakstraf bij zijn huidige werkgever uitdienen. Dit is uiteraard in goed overleg gegaan met de reclassering. Het doel is enerzijds een terugval naar drugsgebruik en criminaliteit te voorkomen en anderzijds dat hij in zijn arbeidsritme blijft. Hij wil nu gaan sparen om zijn rijbewijs te halen. Jason heeft weer een doel in zijn leven, hij is de werkgever erg dankbaar dat hij een kans heeft gekregen.'

Meer lezen van de arbeidsdeskundige:

Lees hier wat een arbeidsdeskundige precies doet:

 
Illustratie: Georgien Overwater
Gepubliceerd op: 14-07-2017

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord