UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
De arbeidsdeskundige vertelt
arbeidsdeskundige-hulp-psychische klachten
Dienstverlening UWV Interview

De arbeidsdeskundige vertelt: snelle acties

Soms helpt het als UWV je een zetje geeft richting werk. Maar soms komt de hulp te vroeg of zit werken er echt niet in. Lees de ervaringen van 7 arbeidsdeskundigen over hun hulp aan Wajongers.

keer gelezen
2724

Frederique is arbeidsdeskundige bij UWV in Hengelo. Ze vertelt over Peter, die werk heeft, maar wat ondersteuning kan gebruiken. ‘Er moet iets gebeuren om hem niet verder te laten afglijden.’

'Ik merk dat er meer aan de hand is en vraag door'

'Ik kijk op de klok, de secondewijzer tikt door. 5 minuten worden er 10 en ik geef het op. Geen uitzondering, dat een klant niet komt opdagen voor zijn startgesprek Integrale activering Wajong (IaW). Als die klant, Peter, later toch tegenover mij zit, vertelt hij dat hij niet op het gesprek is gekomen, omdat hij zijn post niet opent en dus niet wist dat er een gesprek zou zijn. Rekeningen kan hij best betalen, maar voor het openen van post heeft hij angst. We openen samen wat enveloppen en maken afspraken over het betalen van de rekeningen. Ik zie de opluchting op zijn gezicht.

Als we praten over werk, vertelt Peter dat hij zijn hbo nog moet afronden, maar dat hij sinds mei al wel een baan heeft. Verrassend! De eerste paar weken gaat het werken prima, maar sinds een week of 3, 4 zit hij in de Ziektewet. Hij heeft waanideeën over wat collega’s van hem vinden en die beelden leiden een eigen leven. Collega’s komen aan de deur een fruitmand brengen en dan gaat er van alles door hem heen. Ik merk dat er meer aan de hand is en vraag door. Hij vertelt dat hij geen vrienden of familie heeft op wie hij kan terugvallen. Ook is er geen contact met een huisarts, die heeft hij zelfs nog niet. Hij voelt zich heel eenzaam en zijn situatie is best nijpend. Ik peins een tijdje en ben me ervan bewust dat er echt wat moet gebeuren om Peter niet nog verder te laten afglijden. Ik pak mijn telefoon en bel het lokale wijkteam. Binnen een week gaat een wijkcoach een afspraak maken met Peter om hem uit zijn sociale isolement te krijgen. Dat is 1! De coach kan hem ook helpen om een huisarts te vinden. Mijn volgende actie is de werkgever: daar moet ook wat mee. Ik stel voor om een jobcoach in te zetten die hem extra begeleiding biedt. Peter heeft binnenkort een gesprek met zijn baas over de situatie en belooft ook deze suggestie dan aan te kaarten.

Als ik na het gesprek de deur achter me dicht trek, gaat er van alles door mijn hoofd. Ik ben blij dat we een aantal snelle acties hebben kunnen nemen. Nu is het afwachten, op het mailtje dat hij me beloofd heeft na een afspraak met de wijkcoach. Hoor ik niets van hem, dan neem ik zelf maar contact op. Wordt vervolgd...'

Lees hier meer van de arbeidsdeskundige:

Lees hier wat een arbeidsdeskundige precies doet:

 

Illustratie: Georgien Overwater
Gepubliceerd op: 14-07-2017

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord