UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Overstappen-oude Wajong-Wajong 2010-UWV-voorlichting
Overstappen-oude Wajong-Wajong 2010-overhouden-salaris
Dienstverlening UWV Interview

‘Ik ben overgestapt van oude Wajong naar Wajong 2010’

Gabrielle en Madelon hebben geen oude Wajong meer, maar Wajong 2010. Hoe zit dat?

keer gelezen
4283

Wajongers met arbeidsvermogen kunnen overstappen van oude Wajong naar Wajong 2010. Dit levert meestal financieel voordeel op. Gabrielle en Madelon vertellen waarom zij overstapten en wat hen dat opleverde.

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

Gabrielle (25, niet op de foto) werd op haar 13e jaar uit huis gezet. Ze woonde in meerdere kindertehuizen voordat ze op haar 18e in een woonvoorziening terechtkwam en een Wajong-uitkering kreeg. Ze werkt als activiteitenbegeleider bij Humanitas. Madelon (33, rechts op de foto) heeft vanaf haar 18e een Wajong-uitkering. Sinds april 2017 heeft ze een vast contract bij een uitzendbureau waar ze ooit als uitzendkracht is begonnen met 1 dag per week werken.

‘Met de arbeidsdeskundige kon ik op een prettige manier mijn situatie bespreken’

Waarom besloot je over te stappen naar Wajong 2010?

Gabrielle: ‘Ik was het zat om te werken zonder wat te verdienen. In de oude Wajong werkte ik op een nulurencontract en moest ik elke keer geld terugbetalen als ik meer uren maakte. Toen ik een vast contract kreeg aangeboden, ben ik in gesprek gegaan met een adviseur werk over een overstap naar Wajong 2010.’

Madelon: ‘Ik heb een hbo-opleiding leraar basisonderwijs afgerond en werkte een aantal jaar bij verschillende onderwijsinstellingen en een onderwijsbegeleidingsbureau. Maar werken op oproepbasis met wisselende uren en onzekerheid over de toekomst past slecht bij mij. Structuur en regelmaat zijn goed voor mijn gezondheid. Toen kon ik 20 uur gaan werken bij het uitzendbureau en een vast contract volgde. Een medewerker van UWV Klantenservice legde me toen uit dat het waarschijnlijk voordelig zou zijn om over te stappen naar Wajong 2010.’

Hoe is de aanvraag verlopen?

Gabrielle: ‘Je weet van tevoren nooit hoe een nieuwe stap voor jou uitpakt. Dat maakt je wel angstig. Ik heb eerst UWV Klantenservice gebeld en mijn situatie uitgelegd. Daarna heb ik de overstap digitaal aangevraagd en volgde er een gesprek met een arbeidsdeskundige waarin alle voor- en nadelen werden uitgelegd. UWV heeft me van alle informatie voorzien en goed geholpen. Het zou fijn zijn als je altijd met vragen bij een arbeidsdeskundige terechtkunt.

Madelon: ‘Na contact met UWV Klantenservice heb ik digitaal de wijziging in het aantal uren dat ik ging werken doorgegeven en de overstap aangevraagd. Met de arbeidsdeskundige kon ik op een prettige manier mijn situatie bespreken. Alle papieren, zoals mijn contract en salarisstrookjes, werden voor een berekening van mijn nieuwe uitkering doorgestuurd naar de afdeling Uitkeren. Op mijn verzoek heeft de arbeidsdeskundige een werkplan opgesteld, daar heb ik akkoord op gegeven en toen werd mijn aanvraag definitief gemaakt.

Kijk je tevreden terug op je keuze?

Madelon: ‘Ja. In de oude Wajong ga je er bij meer werken in veel gevallen financieel niet op vooruit. Er is helemaal geen stimulans om aan de slag te gaan en door te zetten. De Wajong 2010 is erop gericht dat je werkt en doorgroeit. Ik ben niet het type dat thuis gaat zitten, ik wil verder. Ik hoop uiteindelijk helemaal los van de uitkering te komen. Dan heb ik UWV niet meer nodig.’

Gabrielle: ‘Werken loont nu. Daar ben ik heel blij mee. Voorheen was dat bij mij nooit het geval. Uiteindelijk ben ik er 140 euro per maand op vooruit gegaan. Ik heb nu een vast dienstverband voor 21 uur per week maar verdien nog wel steeds te weinig om in mijn kosten te kunnen voorzien.’

Heb jij weleens nagedacht over een overstap van oude Wajong naar Wajong 2010? Waarom heb jij het wel/niet gedaan? Wat zijn je ervaringen? Reageer hieronder.

Gepubliceerd op: 20-12-2017

Reacties

Door Ria op dinsdag 2 januari 2018, 19:32

Goh, mijn zoons arbeidsdeskungige zei stap in godsnaam niet over want dan ben je nog veel slechter af.
Waarom wordt dit nu zo gepromoot?

Door Margreet4 op zondag 7 januari 2018, 03:16

Het werd mij ook altijd afgeraden. Maar als ik de rekenhulp gebruik is het verschil Bruto 350€ meer per maand. Mijn vraag is dan vooral hoe zit het met het verschil in rechten en plichten, wat als de overheid alle regels aanpast zit daar verschil in per Wajong oud of Wajong 2010?

Door Arwèn van Groen op maandag 15 januari 2018, 11:15

Mijn ervaring als arbeidscoach is juist dat mensen met de nieuwe Wajong er minder op vooruit gaan dan bij de oude Wajong. Vooral als je weinig uur werkt en helemaal als er sprake is van loondispensatie. (Dan betaalt de werkgever minder en het UWV meer)
Daarnaast is het vaak minder duidelijk wat je gaat verdienen.
Ook als je fulltime werkt is er minder mogelijk dan bij oude Wajong. Wet Breeman (aanvulling tot wat collega verdient) is tot nu toe niet mogelijk geweest bij Wajong 2010.
ik begrijp niet hoe deze mensen er wel op vooruit gaan, ik zou het niemand aanraden over te stappen!

Door UWV Webcare op woensdag 17 januari 2018, 15:12

Bericht 1 van 2

Hallo Arwèn,
Soms is de oude Wajong inderdaad financieel gunstiger dan Wajong 2010: als de Wajonger minder dan 20% van het minimumloon verdient of als hij studiefinanciering heeft.
Bij loondispensatie vult Wajong meer aan omdat de inkomsten uit werk lager zijn. Of oude Wajong dan gunstiger is, is op voorhand niet aan te geven. Maar vaak zal Wajong 2010 gunstiger zijn, vooral voor Wajonger die 27 jaar of ouder zijn. Zo kent Wajong 2010 voor Wajongeren die 27 jaar of ouder zijn, ook de Bremanregeling. Deze regeling is gunstiger dan de Bremanregeling van de oude Wajong omdat Wajong 2010 aanvult tot maximaal 120% van het minimumloon.
Op uwv.nl is informatie te vinden over de gevolgen van een overstap. Hier worden ook situaties gegeven waarin de totale inkomsten (uitkering en inkomsten uit werk) lager worden bij een overstap. En er is een rekenhulp om een vergelijking te maken tussen de totale inkomsten bij oude Wajong en bij Wajong 2010.

>> deel 2

Door UWV Webcare op woensdag 17 januari 2018, 15:13

Bericht 2 van 2

Als de Wajongere de overstap overweegt, krijgt hij eerst een gesprek met een arbeidsdeskundige. In dit gesprek komen de financiële gevolgen ook aan bod. Daarna bepaalt de Wajongere pas of hij daadwerkelijk overstapt.

Met vriendelijke groet,
Yvonne
UWV Webcareteam

Door Ivo op woensdag 21 februari 2018, 16:38

In mijn geval ben ik er bruto flink op vooruit gegaan, netto echter er op achteruit.
Dit heeft te maken met dat ik onder een ander belastingtarief ben gaan vallen en nu dus netto net zo veel krijg als met de oude wajong. Dat terwijl toeslagen wel omlaag gegaan zijn als gevolg van bruto-uitkering. :-(

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord