UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Natalie heeft fibromyalgie en ging op gesprek bij UWV
Dienstverlening UWV Interview

Vraag ’t UWV: hoe beoordeelt UWV mensen met fibromyalgie

Natalie hoorde van veel fibromyalgiepatiënten negatieve ervaringen met UWV. Daarom wil ze weten: hoe beoordeelt UWV mensen met fibromyalgie? Een gesprek volgt.

keer gelezen
2086

Natalie Kramer heeft fibromyalgie, een aandoening die haar veel pijn bezorgt. Het raakt haar dat zoveel fibromyalgiepatiënten negatieve ervaringen hebben met UWV. Dat moet anders, en beter. Daarom wil ze weten: Hoe gaat UWV te werk in de beoordeling van mensen met fibromyalgie? 

Mensen hebben het gevoel dat UWV hun situatie niet begrijpt

Op haar 14e deden de eerste symptomen zich voor. Medicijnen of behandelingen speciaal gericht op fibromyalgie zijn er niet, al kwam Natalie wel uit bij een algemene methode die dry needling heet. Dan prikken ze met naalden op bepaalde punten in je spieren. Dat brengt haar verlichting en vermindert de ergste klachten. Zo kan ze min of meer normaal functioneren. Natalie wérkt zelfs, 3 dagen in de week. Anderen redden dat niet, weet ze. En er zijn veel anderen.

Onrecht

In Nederland hebben ongeveer 340.000 mensen fibromyalgie. Overwegend vrouwen. Hun klachten lopen uiteen van pijn, vermoeidheid en prikkelbare darmen tot slaap-, geheugen- en concentratieproblemen. Vaak hebben patiënten meerdere klachten tegelijk. Klachten die mensen in hun omgeving niet zien, maar die de patiënt het leven behoorlijk zuur maken.

Voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de symptomen serieus genoeg om fibromyalgie op haar lijst van erkende ziekten te zetten. Maar op de lijst van chronische aandoeningen die de Nederlandse overheid samenstelt, is het vergeefs zoeken. Een onrecht, vindt Natalie. Want zonder erkenning krijg je geen begrip van mensen om je heen en komt er geen specifieke behandeling. Ook krijg je vanuit het basispakket geen vergoeding voor algemene behandelingen, zoals dry needling.

2 kanten

Natalie wil dit daarom veranderen. Vandaar dus haar site, erken-fibromyalgie.nl. Vandaar ook haar pagina’s op Facebook, Twitter en Instagram. Natalie geeft voorlichting en verzamelt handtekeningen. Haar doel is om ten minste 40.000 handtekeningen te verzamelen, waarmee ze een debat in de Tweede Kamer kan aanvragen. Uiteindelijk hoopt ze fibromyalgie zo op de lijst van chronische aandoeningen te krijgen in Nederland. Ze moet er nu nog zo’n 6.400.

Steeds als Natalie op sociale media de naam van UWV noemt, volgen er veel negatieve reacties. UWV staat er bij fibromyalgiepatiënten slecht op. Mensen hebben het gevoel dat UWV hun situatie niet begrijpt, hun arbeidsvermogen overschat en in veel gevallen dus niet of te weinig uitkeert. Natalie begrijpt de emoties, maar ziet de reacties onder haar berichten ook als een kant van het verhaal. Daarom benadert ze UWV voor een gesprek, want ze is benieuwd naar die andere kant. 

Wettelijk voorgeschreven

Via Facebook stuurt ze UWV een bericht, een afspraak is snel gemaakt. Naast een verzekeringsarts schuift ook een arbeidsdeskundige aan. Natalie ervaart het als een fijn gesprek, waar ruim de tijd voor wordt uitgetrokken. 

De verzekeringsarts en arbeidsdeskundige vertellen haar dat UWV volgens de wet niet alleen mag kijken naar iemands gezondheidsklachten. Bij de Wajong gaat het erom wat iemand ondanks die klachten nog kan. Bij de WIA wordt naast die zogeheten functionele mogelijkheden iemands laatst verdiende inkomen meegenomen. Ga je er in een nieuwe functie qua verdiensten minder dan 35% op achteruit, dan krijg je geen uitkering. 

Functionele mogelijkheden

Natalie hoort over systemen voor claimbeoordeling en borging, en een lijst met functionele mogelijkheden (FML) die daar onderdeel van is. De arbeidsdeskundige legt haar uit dat dit een lijst is die een arbeidsdeskundige met de klant bespreekt. Kan hij of zij een bepaald gewicht tillen, een bepaald aantal keer hurken? Onder de streep levert dat een rijtje functies op die de betreffende klant kan uitvoeren, eventueel ondersteund door bepaalde hulpmiddelen of vormen van begeleiding die een werkgever kan aanvragen.

Duidelijk

Na het gesprek is een en ander een stuk duidelijker. Mensen met fibromyalgie worden behandeld als alle anderen. De ziekte wordt niet bekeken vanuit gezondheidsklachten, maar vanuit mogelijkheden. Dat moet zo volgens de wetgeving, die UWV uitvoert. Dit legt Natalie sindsdien ook uit aan mensen die hun negatieve ervaringen delen op Natalies Facebook-, Twitter- of Instagrampagina’s.

Geef niet op

Strijdvaardig blijft ze, dat wel. Want liever zou ze hebben dat UWV op een andere manier naar iemands gezondheidsklachten kijkt. Die petitie blijft belangrijk en heeft ze nodig om mee naar de Tweede Kamer te stappen. Zodat de overheid de ziekte fibromyalgie erkent, de samenleving meer begrip toont en de medische wereld een passende behandeling ontwikkelt die vanuit het basispakket wordt vergoed. Natalie houdt de mouwen dus opgestroopt, haar blik gericht op de petitie. Ze gaat haar doel halen, hoelang het ook duurt!

Gepubliceerd op: 18-09-2019

Reacties

Door Edith van Rave… op donderdag 19 september 2019, 22:08

Helaas kan ik zeggen dat de artsen bij het UWV er echt niet hetzelfde over denken. De 1 zegt het zit tussen je oren. De ander toont wel wat begrip. En de volgende gaat veel te ver tijdens lichamelijk onderzoek waardoor er zelfs een scheur in mijn meniscus is ontstaan (Dat geluid van knappen is zelfs in de wachtruimte gehoord ). Maar deze arts vond toch dat ik wel gewoon 32 uur zou kunnen werken ondan k s alle p in en beperkingen. Inmiddels via rechtzaak UWV opnieuw laten keuren. Nu 80-100% tijdelijk afgekeurd. Helaas ook artrose en een dubbele hernia. En daarbij distrofie in mijn geopereerde rechterhand. Ik ben gewoon zo moe van het knokken omdat ze bij het UWV je niet af willen keuren. Werd mij ook daar verteld dat je alleen Afgekeurd wordt in laatste stadium van kanker .

Door Wendy op vrijdag 20 september 2019, 14:08

Wat een gelul. Bij mij is letterlijk gezegd we zien niet dat je fibromyalgie, depressie, PTSS en nog meer hebt en ook al zeggen je behandelaars dat wel ik mag het niet meenemen in mijn beoordeling. Ik moet het kunnen zien! Maar naar buiten toe probeert het UWV alles recht te breien en te doen of ze het zo goed metiedereen voorheeft. Ik was in beroep gegaan en dat gesprek heb ik opgenomen. Maar ik moest beloven dat ik het nergens voor zou gebruiken alleen voor mezelf om terug te luisteren. Verder mocht niemand het horen. Dat zegt voor mij al genoeg! Als jij goed bezig bent dan maaktet niet uit wie zo een gesprek hoort. Geen goed woord over voor die hele organisatie.

Door Egberttina brink op dinsdag 12 november 2019, 18:59

UWV kijkt niet naar de mogelijkheden om te werken. De arts zou bij mij testen hebben gedaan tijdens de herbeoordeling.
Dit heeft de arts niet gedaan .
Heb alleen een paar vragen hoeven te beantwoorden. Veel dingen kan ik dus niet omdat ik constant pijn heb.
Mijn partner helpt me overal in mee.
Dit heb ik dus ook aangegeven bij de arts.
Helaas is ook hier niks mee gedaan .
Dit hele artikel is gebaseerd op leugens.
Deden ze dit soort dingen maar dan weten ze ook wat voor mensen ze aan het werk zetten. En daarbij komt heel veel mensen mankeren niks en die lopen te lanterfanten bij huis en krijgen gewoon geld uitgekeerd.
Ik wil graag werken,maar lukt me niet .. Ik word dan goedgekeurd en gelijk 50 euro per maand gekort. Ze mogen weleens een cursus inlevings vermogen doen.

Door Lianne Zijlmans op dinsdag 19 november 2019, 17:36

De koek is op. Toen ik doorgaf dat ik evenwichtsproblemen erbij had, moest dat door een specialist bevestig worden. Ik bleek een hersenbeschadiging te hebben. Na herkeuring ben ik van 43,33% afgekeurd naar 37%. Ze hadden mijn evenwichtsprobleem al meegenomen in de vorige keuring. Ik heb PTSS, COPD gold 3, angst en paniekstoornis, en ben hoofdpijn patient. Volgens Uwv kan ik werken, volgens mijn behandelaar niet. Ik ga iedere maand naar GGZ. Mijn uitkering is zo uitgekiend, dat ik net geen huursubsidie en zorgtoeslag krijg. Kreeg het wel, maar moest alles weer fijn terugbetalen. Ik ben alleen en heb ook geen kids, omdat ik altijd al depressief was, en voor mezelf moest knokken. Nu ben ik niets meer waard. Zou ik in een paniekaanval iemand iets aan, maakt mij dat niets meer uit. Denkt u nou echt als ik kon werken, voor mijn lol in deze armoede ga zitten? Ik ben uitgestreden, doodop. Bedankt Uwv

Door UWV Webcare op woensdag 20 november 2019, 14:23

Wat een heftig bericht, Lianne! Ik kan me voorstellen dat het voor jou niet te rijmen valt dat het percentage lager wordt, als er nieuwe klachten bij zijn gekomen. Tussen de regels door lees ik dat je hard gestreden hebt. Gaat dit ook over onze beslissing? Je kunt altijd telefonisch contact opnemen met 088-8989294. Mijn collega's kunnen dan je gegevens inzien en kijken wat je zou kunnen doen, als de beslissing niet klopt. Je mag ook iemand die je vertrouwt toestemming geven om ons te bellen. Ik wil je heel veel sterkte en een rustiger tijd wensen!
Met vriendelijke groet,
Nelleke
UWV Webcareteam

Door willy op woensdag 27 november 2019, 14:30

uwv praat mij er niet over,na2 jaar ziekte(30jaar gewerkt) in ww gekomen omdat uwv niet ziet dat ik ziek ben,maar wel allemaal leugens schrijft bv: VA(verzekeringsarts) heeft mij onderzocht tijdens het gesprek? niet gedaan maar wel in de beoordeling geschreven net als de latere bezoeken aan VA telkens weer schreef men onderzocht en kon alles?? de jomanda's bij uwv.alle VA opgenomen, niemand die het wil luisteren.ik heb fibromyalgie, chronische rug (5wervels) met artrose, nekwervelvernauwing met artrose,depressie,meerdere stoornissen (psychiater en Altrecht) revalidatiecentrums kunnen mij niet helpen vanwege problematiek lichamelijk en psychisch. in de 3 jaar meerdere keren ziekgemeld,1 jaar ziek geweest door VA, herkeuring gehad, ik was ineens weer beter en kon ik 40 uur werken??duh.alle VA kijken naar wat je wel kan? nou niet bij mij,dit geven ze als functies, pakket chauffeur,tuinwerken,productie,geestelijk en lichamelijk kan ik dit niet.VA zijn verz.agenten, draait om geld meer niet

Door Huub Fest op woensdag 5 februari 2020, 12:47

Een aantal jaren geleden hebben Henny Sengers en ik een uitgebreid gesprek gehad met Dr. Kroneman (Med.Adviseur van UWV) en Dhr. van Delft (Jurist UWV)
Wij hebben vele vragen kunnen stellen. Er werd ons duidelijk verstaan gegeven door Dr. Kroneman dat álle artsen van het UWV en andere medewerkers Fibromyalgie moeten erkennen als een chronische ziekte. Mochten deze artsen andere uitspraken doen, dan wilde Dr. Kroneman dat hij daarvan op de hoogte werd gesteld en dat hij dan een persoonlijk gesprek zou aangaan met de desbetreffende arts.
Het hele gesprek is te lezen op www.huubsfibromyalgiesite.nl

Ik vind het fantastisch wat Natalie doet en wens haar ontzettend veel succes.
Wij blijven strijden.

vriendelijke groet
Huub Fest
auteur- ervaringsdeskundige

Door UWV Perspectief op maandag 10 februari 2020, 10:10

We hebben voor de zekerheid nog even gecheckt met Dr. Kroneman van UWV of het klopt wat Huub hierboven zegt.
Zijn reactie: Zoals de tekst nu is geformuleerd staat het er wel erg gebiedend. In het interview staat het net iets anders geformuleerd. Volg de link (van Huub).
Strekking klopt: fibromyalgie is een erkende ziekte bij UWV.
Met vriendelijke groet,
H. Kroneman,
Medisch Adviseur UWV

Door JJ meerkerk op woensdag 26 februari 2020, 09:02

Ik ben al 25 jaar reuma en heb sinds januari 2019 ook fibromyalgie mijn lijf is op regelmatig diarree en heel veel hoofdpijn, mijn huisarts zegt elke keer wat anders maar niet aan denken dan zijn de klachten er niet, de bedrijfsarts zegt iedereen voelt wel eens wat, en volgens het UWV ben ik van de reuma genezen omdat ik nog 20 jaren geleden weer volledig ben gaan werken met reuma, ik ben in 1998 voor 35/45 % afgekeurd geweest, fibromyalgie bestaat niet volgens mijn keuringsarts, ik heb heel veel klachten onder andere heel erge zere droge ogen heel erg moe en ga zo maar door, na de herkeuring liep ik te gemakkelijk weg en moet ik weer voor 50% gaan werken, moet naar een revalidatie centrum, maar wie gaat dat betalen en hoe moet ik daar naar toe, en dan blijven de antwoorden uit, iedereen die ik spreekt vindt wat, maar als ik een vraag stel geen antwoord, ik heb het hele verhaal bij mijn rechtsbijstandverzekering neer gelegd. Volgens UWV en de bedrijfsarts moet nog meer gaan werken.

Door C.Ziek op zaterdag 14 maart 2020, 12:38

Goedemiddag allen,

Aller eerste sterkte en veel goeds voor alle betrokkenen. Ik zit al jaren in gedeeltelijke WIA, meerdere chronische aandoeningen .Elke keer als ik een hele slechte periode heb. Denk ik er over om opnieuw de molen van herkeuring aan te gaan. Maar de stress die het mij toen heeft opgeleverd weegt niet op tegen eventuele afwijzing en uiteindelijk nog meer stress. Het is heel erg maar elke maand hoop ik op een grote prijs. Zodat ik nooit meer afhankelijk hoef te zijn en beoordeeld te worden op mijn kunnen. Het draait alleen maar om geld en het systeem is fantastisch want links of rechtsom t is mooi dat t bestaat . Maar ok dat haalt niet weg dat heel veel mensen onbegrepen en afrekend worden. Want als je ziek bent moet je ook ziek doen. Dus je eigen sociale activiteiten en hobbies laten voor wat t is..juist cz zijn mensen die vaak harde strijders zijn..want elke dag is vaak niet gewoon leven maar overleven.. er zou een ander systeem moeten komen voor Chronisch zieken.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord