UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Ietje schreef een open brief over beoordeling arbeidsvermogen
ietjes open brief
Dienstverlening UWV Interview

Dit bereikte Ietje met haar open brief aan UWV

Ietje ontving een voorlopige beoordeling dat ze arbeidsvermogen heeft. Ze reageerde met een open brief. Had die effect?

keer gelezen
3287

Ietje van Halem (31, Wajong) schreef een open brief aan UWV. Ze was het niet eens met het voorlopige oordeel dat ze arbeidsvermogen heeft. Welk effect had Ietjes brief?

'Met de brief wil ik anderen een hart onder de riem steken'

Waarom heb je een open brief aan UWV geschreven?

Vanaf de invoering van de Participatiewet zat ik in mijn maag met de beoordeling van mijn arbeidsvermogen. Ik kon er niet van slapen en ik at slecht. Ik besloot het van mij af te schrijven door mijn angsten op papier te zetten. Toen dacht ik eraan dat het een taboe is om te zeggen dat je iets niet kunt. Ik loop daar vaak tegenaan. Mensen die zeggen: ‘Jij bent zo welbespraakt, dat kun jij wel.’ Dan ben ik te trots om te zeggen dat het te zwaar voor me is. Dat taboe wilde ik doorbreken. Ik dacht: als ik de brief publiceer, kan ik anderen een hart onder de riem steken. 

Welke reacties kreeg je? 

Alleen maar goede! Tien minuten na publicatie ontplofte mijn mailbox. Reacties als ‘wat is dit herkenbaar’ en ‘het is alsof ik mezelf hoor’. Een dag later had UWV de brief opgepikt en op UWV Perspectief gezet. Ik had een heel fijn contact met een van de webcaremedewerkers van UWV. Dat deed me goed. Die realisatie van: kijk, er wordt dus echt wel naar gekeken. 

Had je die reacties verwacht?

Niet helemaal. Ik was toch bang dat mensen zouden reageren met ‘je stelt je aan’. Maar dat is niet gebeurd. Als je uit je hart schrijft is het altijd goed. Dat weet ik nu. En dat is een goede les geweest. 

Je ging vervolgens op beoordelingsgesprek bij UWV. Hoe ging dat?

Heel goed. Prettig was dat iemand van UWV Webcare me op het artikel 7 feiten en fabels over re-integratieplicht had gewezen. Dat heb ik toen gelezen. Dat stelde me al een beetje gerust, want ik bleek met mijn oude Wajong bijvoorbeeld geen sollicitatieplicht te hebben. Het gesprek met de arbeidsdeskundige was fijn. Aan de hand van mijn open brief kon ik heel goed uitleggen wat er fout gaat als ik in dienstverband ga werken. Binnen twintig minuten was het duidelijk: geen arbeidsvermogen. Ik ging honderd kilo lichter de deur uit.

Hoe nu verder?

Voorlopig zit ik nog op een wolk. Ik ben zo blij met de erkenning! De brief en de reacties daarop hebben me echt een boost gegeven. Daarom wil ik mijn verhaal blijven vertellen. Als je een handicap hebt, vertellen anderen je vaak wat het beste voor je is. Daardoor raak je passiever en afhankelijker. Maar als je zelf de teugels in handen neemt, gaat je kwaliteit van leven omhoog. Ik wil mensen inspireren om dat meer te gaan doen. 

Lees Ietjes hele brief aan UWV

Wil je reageren? Laat hieronder je reactie achter.

Gepubliceerd op: 11-10-2016

Reacties

Door Kees Rovers op zaterdag 22 oktober 2016, 00:58

Zou het dan toch? Zou het UWV eindelijk naar mensen gaan luisteren en ze serieus gaan nemen? Zouden ze eindelijk die lange neus naar Den Haag gaan trekken? Tegen Klijnsma zeggen dat ze alle Wajongers zelf maar moet gaan keuren en aan een baan moet helpen met die kromme participatiewetgeving van het kabinet waarin zij zit? Omdat het UWV eindelijk snapt dat de banen er helemaal niet zijn?
De angsten en frustratie die je voelt als je overgeleverd bent aan het UWV zijn zo herkenbaar. Ik kreeg eens een brief waarin me succes werd gewenst met mijn zwangerschap. Ik ben man... Hoe vertrouw je er dan op dat ze je kennen en weten wat je wel en niet kan?
Het is goed dat er eindelijk ook eens op deze manier aandacht is voor de mens achter de arbeidsbeperking. Ik vond al dat er veel teveel succesverhalen in de Perspectief stonden die geen goed beeld gaven van de achtergrond. Fijn dat daar eindelijk verandering in is gekomen. Benieuwd wanneer het UWV mij met rust gaat laten of echt gaat helpen...

Door mjedine op zondag 23 oktober 2016, 21:40

geweldig om te lezen dat UWV eerlijk kan zijn. Mogen tussenpersonen en verzekeraars en eigen-risico-dragers er kennis van nemen ! Super blij voor je. Dank.

Door mjedine op maandag 24 oktober 2016, 08:18

Heel fijn.

Door Pau op donderdag 27 oktober 2016, 11:06

Super voor Ietje en herkenbaar!
Ook ik heb arbeidsvermogen toebedeeld gekregen en in een 3 kantjes tellende brief uit kunnen leggen waar ik tegen aan loop bij werken. Na een goed gesprek bij het UWV waar echt naar me geluisterd werd, en een tweede beoordeling van een arbeidsdeskundige ben ik 'gelukkig' weer volledig afgekeurd. Natuurlijk is dit niet het ideale scenario, liever had ik gewoon mee kunnen draaien in de maatschappij. Maar ik ben blij dat ik serieus genomen ben en dat er echt gekeken is naar wat ik wel en niet kan. Dat maakt het voor mij ook weer iets makkelijker om mijn eigen situatie te accepteren.

Door piet op donderdag 27 oktober 2016, 11:37

hoe is het mogelijk dat je vanaf je jeugd geld krijgt en nooit meer hoeft te werken. iedereen kan iets, luilekkerland hier....

Door Ellen X op donderdag 27 oktober 2016, 12:10

Waarom werkt het wel als iemand 'bekendheid' krijgt, maar bij de 'gewone burger' kun je door tot aan de rechter en verlies je nog van het UWV?!
Schande!
Vooral omdat het artikel herkenbaarheid oproept bij veel mensen, die toch gekeurd worden als wel arbeidsvermogen hebbende.
Echt schandalig.
Fijn voor Ietje natuurlijk, maar zonde voor alle anderen die niet de juiste behandeling en beoordeling krijgen.

Door Yvonne op donderdag 27 oktober 2016, 12:44

Ik ben blij voor jou dat je erkenning hebt gekregen. Ik ploeteren al jaren om in t arbeidsproces terug te komen. Dit was 10 jaar lang gelukt bij een sociaal bedrijf, dar tijdens de bezuinigingen wegbezuinigd is. Daarna werd t erg moeilijk voor me om aan de vakantie te komen. Ik wil graag; misschien wel te graag. En na reïntegratie hulp en vele pogingen eindelijk geaccepteerd dat t niet zou gaan lukken. Toen de herkeuring; waarbij ik 100% goedgekeurd werd, terwijl ik al 15 jaar wao heb (50%). Hierdoor totaal uit balans geraakt t/m opname. Ben nog verder dan terug bij af door dit onbegrip en geen erkenning. Ja het zit tussen m'n oren; nee t lukt niet, maar ik blijf proberen. Eind 2016 zou ik weer opgeroepen worden; natuurlijk maak ik me er nu al druk om.....

Door FerryEmeis op donderdag 27 oktober 2016, 12:44

Fijn om te lezen dat het ook anders kan alleen bij mij loopt het helaas nog stroef ik heb arbeidsvermogen gekregen en ben daarop in bezwaar gegaan omdat ik zelf weet na heel veel geprobeerd te hebben dat het in de praktijk bij mij echt niet gaat maar daar wilde de man bij het gesprek niet helemaal aan hij voelt immers niet wat ik voel en ervaar bij stres en spanning en de vermoeidheid door slaapstoornis voelt hij tenslotte ook niet! Daarbij zijn faalangst en depressies ook niet erg makkelijk voor mij en mijn omgeving toen ik op gesprek moest was ik met mijn vader en mijn vrouw onze mond viel dan ook open van verbazing dat ik toch arbeidsvermogen kreeg waarop mijn vader nog tegen de man zij u voelt niet wat hij voelt het is een complex iets waarop de man knikte van ja maar uit eindelijk de conclusie arbeidsvermogen mee gaf erg verdrietig naar huis gegaan en weer in bezwaar en deze loopt.ik hoop alsnog op een goede afloop en wilde dit effe kwijt

Door Christel boomkamp op donderdag 27 oktober 2016, 19:53

Hallo

Dat heb je heel erg goed gezegt. Ik heb ook een wajong en ben ook niet verplicht sollicitatier.
Nou gaan iedereen de druk op leggen dat ze weer aan werk gaan. Dat je meschien met jaartje weer thuis zit.

Door ratje op donderdag 27 oktober 2016, 20:47

In 1992 kon je heel gemakkelijk in de wajong komen heb ik begrepen.zelf ben ik vanuit mijn werk voor 80 tot 100% afgekeurd geweest.kon niet tegen werkdruk en werkstress.ik zou dan in de sociale werkplaats terecht komen.dat wou ik toen niet en ik kreeg een administratieve cursus aangeboden van een reintegrattiebureaudie ook een stageplaats verzorgde en hielp met solliciteren naar werk.ik heb diverse losse baantjes gehad op uitzendbasis.in 2012 had ik een wsw verklaring aangevraagd bij het cwi want als ik het aan de arbeidsdeskundige vroeg wilde die dat niet doen.In oktober 2012 heel erg ziek geworden had darmkanker met uitzaaingen in de lever.zou niet lang meer te leven hebben zelfs toen moest ik van het uwv solliciteren en alles doen om aan het werk te blijven of te komen want dan zou ik een boete krijgen.schandalig van ze.ik heb dus in 2013 een heel jaar niet gewerkt inmaart 2014 ben ik in de sociale werkplaats terecht gekomen waar je aangepast werk krijg heb nog steeds kanker

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord