UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Loondispensatie voor Wajongers
Loondispensatie bij werken met een arbeidsbeperking
Dienstverlening UWV Achtergrond

Loondispensatie: 9 feiten en fabels

Feit of fabel? Loondispensatie is slechts een voordeel voor de werkgever, want het levert goedkoop personeel op. 

keer gelezen
3689

Loondispensatie is bedoeld voor Wajongers die werken. Wat is het? Hoe werkt het? En voor wie is het voordelig? Feiten en fabels over loondispensatie. 

1. Met loondispensatie maak ik meer kans op werk.

Feit

Bij loondispensatie geeft UWV de werkgever toestemming om jou tijdelijk minder loon uit te betalen als je minder werk aankunt dan je collega’s. UWV vult je inkomen aan met de Wajong-uitkering. De werkgever betaalt voor de arbeid die hij krijgt. Dit maakt het aantrekkelijker om jou in dienst te nemen. 

2. De werkgever vraagt loondispensatie voor mij aan.

Feit

In de meeste gevallen vraagt een werkgever loondispensatie aan als hij constateert dat je minder werk verricht dan je collega’s in dezelfde tijd. (Ook wel arbeidsprestatie genoemd).

3. Bij een aanvraag komt UWV op de werkplek langs voor onderzoek.

Feit

Bij aanvraag van loondispensatie komt een arbeidsdeskundige van UWV langs om de werksituatie te bekijken. Hij of zij bespreekt de aanvraag met jou en je werkgever en onderzoekt je loonwaarde. De loonwaarde is de in geld uitgedrukte waarde van de arbeid die jij verricht, vergeleken met andere collega’s die geen arbeidsbeperking hebben. De methode om loonwaarde vast te stellen is goedgekeurd door Stichting ‘Blik op Werk’. Bij de toekenning van loondispensatie wordt ook afgesproken hoelang de loondispensatie geldt, bijvoorbeeld 1 jaar. Hoelang de periode duurt bepaalt de arbeidsdeskundige op het moment waarop hij verwacht dat er iets verandert in de arbeidsprestatie. Het werken gaat zo goed dat je meer werk verzet dan in het begin. Of je gezondheid is achteruit gegaan, waardoor je juist minder productief bent. Als de periode afloopt en je werkt nog steeds in hetzelfde werk bij dezelfde werkgever, dan moet de werkgever opnieuw loondispensatie aanvragen (zie ook punt 2). De arbeidsdeskundige beoordeelt dan opnieuw je loonwaarde. 

4. Het is handig als mijn werkgever ook de Wajong-uitkering voor mij betaalt.

Fabel

Soms kiezen Wajongers ervoor om de Wajong-uitkering via de werkgever uit te laten betalen. Een eventuele verrekening van te veel of te weinig betaalde Wajong-uitkering gaat dan ook via de werkgever. Dit kan ingewikkeld worden en het leidt vaak tot extra werk of onduidelijkheid bij de werkgever.

5. In de oude Wajong kan ik minder inkomen overhouden als ik ga werken (met loondispensatie).

Feit

In de oude Wajong gelden arbeidsongeschiktheidsklassen. Ga je werken, dan kun je door je inkomen in een lagere arbeidsongeschiktheidsklasse terechtkomen. Je krijgt minder uitkering zolang je werkt. Zo kan het voorkomen dat je met een klein inkomen uit werk minder Wajong-uitkering ontvangt. En dat daardoor je totale inkomen daalt. 

6. In de Wajong 2010 is het aantrekkelijk om te gaan werken (met loondispensatie).

Feit

Bij Wajong 2010 geldt: hoe meer je werkt, hoe meer je verdient. De inkomsten uit je werken worden verrekend met je uitkering. Stopt het werk, dan val je terug in de uitkering. Iedere 3 maanden kijkt UWV of de uitkering die je hebt ontvangen klopt bij je inkomsten. Nadeel is dat een eventueel verschil achteraf wordt verrekend. Maar het voordeel is dat je meer kunt verdienen met behoud van je uitkering.

7. Als ik ga werken moet ik de heffingskorting toepassen op mijn werk of op mijn uitkering.

Feit

Als je gaat werken met een uitkering heb je 2 bronnen van inkomsten: werk en uitkering. Je moet de heffingskorting toepassen op het hoogste inkomen. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat je na de verrekening van belasting geld moet terugbetalen. Heb je flexibele uren dan kan het lastig zijn om in te schatten waarmee je meer verdient. Vraag een bekende met belastingkennis, een hulpverlener of iemand van een zorginstantie zoals MEE om je te helpen.

8. Met rekenhulpen bereken ik de hoogte van mijn inkomen als ik ga werken met loondispensatie.

Feit

Met een rekenhulp kun je zien wat er met je inkomen gebeurt als je gaat werken. Er is een rekenhulp voor oude Wajong of Wajong 2010. Krijg je voor een aantal uur een contract aangeboden? Kijk dan eerst even op uwv.nl wat dit precies voor je betekent. Kom je er niet uit? Vraag een kennis, begeleider of hulpverlener om je te helpen met de rekenhulp. Lees ook het artikel over rekenhulpen op UWV Perspectief.

9. Met loondispensatie kom ik niet in aanmerking voor de Bremanregeling.

Fabel

Wanneer je vanuit de Wajong gaat werken met loondispensatie, beoordeelt UWV of de Bremanregeling in jouw situatie van toepassing is. Als dat het geval is, krijgt je hierover bericht. Meer over de Bremanregeling lees je op UWV Perspectief.

Gepubliceerd op: 01-12-2017

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord