UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Kansen op werk in 2018
Wajonger met arbeidsvermogen vond werk bij CJIB
Dienstverlening UWV Interview

Wajonger met arbeidsvermogen: aan de slag?

De beoordeling van het arbeidsvermogen van alle Wajongers is al een tijd afgerond. Wajonger Astrid heeft arbeidsvermogen en vertelt over haar ervaringen met het zoeken naar werk. 

keer gelezen
163

De beoordeling van het arbeidsvermogen van alle Wajongers is al een tijd afgerond. Hoe gaat het nu met de Wajongers die arbeidsvermogen hebben? Wajonger Astrid vertelt over haar ervaringen op de arbeidsmarkt. 

Bijna de helft van alle Wajongers met arbeidsvermogen werkt, zo blijkt uit de Monitor Arbeidsparticipatie van UWV. Een bloeiende economie en de eerste voorzichtige resultaten van de banenafspraak lijken groei aan te geven. Steeds vaker weten Wajongers met loondispensatie of ondersteuning van een jobcoach werk te vinden. Ook behouden Wajongers hun werk eerder en vinden ze bij baanverlies sneller nieuw werk. Toch heeft de helft van het aantal Wajongers in het doelgroepregister, 96.000 mensen, nog geen baan. Hoewel werkgevers zich er steeds meer van bewust worden dat ze Wajongers in dienst moeten nemen, ontbreekt het ze vaak nog aan kennis en ervaring hoe ze Wajongers het beste kunnen begeleiden. Daardoor gaan de deuren nog niet vanzelf open.

Wajonger Astrid (35):

'Bij de herbeoordeling zag ik mijn kans'

‘Bij mijn geboorte lag het al vast dat ik arbeidsongeschikt zou worden. Werken wordt niks, dat is altijd zo tegen me gezegd. De voorspellingen waren ook slecht, uiteindelijk zou ik door mijn spasme niet meer kunnen praten. Ik heb er hard voor moeten knokken maar mijn situatie is stabiel en vanuit volledig rolstoelgebruik loop ik nu zelfs weer. Ik wilde heel graag aan het werk. Bij de herbeoordeling zag ik mijn kans en heb ik zelf contact met UWV opgenomen. Ik kreeg een jobcoach en startte met een Werkfittraject.

De mogelijkheden zijn er

Sinds afgelopen december werk ik bij het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau). Eerst via een proefplaatsing zodat ik rustig het aantal uren kon opbouwen. Nu werk ik 24 uur en heb ik pittig, uitdagend werk. Omdat je wordt beoordeeld op je arbeidswaarde verdien je in vergelijking met andere collega’s wel minder. Met hulp van de jobcoach is er voor mijn nieuwe contract afgesproken dat ik naar een hogere loonwaarde toewerk. Een mooi vooruitzicht. De gedachte dat je niet hoeft te werken omdat het toch niets oplevert helpt je niet vooruit. Werken is alleen al enorm belangrijk voor je eigenwaarde. Het geeft je de drive om meer uit je leven te halen. Mensen zonder beperking moeten ook eerst werkervaring opdoen, dat wordt vaak vergeten. Ik heb in de proefplaatsing 4 maanden gratis gewerkt maar liet wel mijn goede wil en motivatie zien. De mogelijkheden zijn er volop maar je moet jezelf wel laten zien.’

‘Werken is belangrijk voor je eigenwaarde!’

125.000 banen

In de banenafspraak heeft de Rijksoverheid vastgelegd dat er tot 2026 125.000 extra banen bijkomen voor mensen met een arbeidsbeperking. 100.000 bij bedrijven in de marktsector en 25.000 bij de overheid. 

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord