UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
bereken je beslagvrije voet
Geld Tips

Bereken zelf je beslagvrije voet

Help, de deurwaarder legt beslag! Bereken zelf hoe je voldoende overhoudt om van te leven.

keer gelezen
3084

Soms lopen schulden zo op dat de deurwaarder beslag op je inkomen of uitkering legt. Bereken zelf de hoogte van het bedrag dat je nodig hebt om van te leven.

In de wet is een beslagvrije voet vastgelegd. Dat is het bedrag dat je minimaal nodig hebt om van te leven. Daar mogen schuldeisers en deurwaarders dus niet aankomen. De hoogte ervan is onder meer afhankelijk van je leefsituatie en de kosten voor wonen en zorg. 

De beslagvrije voet verschilt per persoon. Voor het vaststellen van de hoogte zijn veel gegevens nodig. Die moeten mensen vaak zelf aanleveren. De berekening gaat nog wel eens mis. Daardoor heeft iemand te weinig geld om van te leven, met meer schulden en nóg minder geld tot gevolg. 

Vereenvoudiging

Vanaf januari 2021 treedt een nieuwe wet in werking. Deze wet gaat er onder meer voor zorgen dat de berekening van de beslagvrije eenvoudiger wordt. Bovendien worden er maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat mensen eerder hun schulden kunnen afbetalen en niet nog verder in de problemen komen. Er wordt al jaren aan deze nieuwe wet gewerkt. In de tussentijd zijn er enkele tussenmaatregelen genomen; zo ging in 2018 de beslagvrije voet van de bijstandsnorm omhoog van 90 naar 95%.

Zelf beslagvrije voet berekenen

Het duurt nog even voordat de voorstellen zijn behandeld en ingevoerd. In de tussentijd is er een tool op internet beschikbaar gekomen. Daarmee kun je zelf snel en eenvoudig je beslagvrije voet berekenen. Je vult een paar gegevens in en krijgt een inschatting van het bedrag dat je minimaal per maand mag houden. Zo kun je controleren of bijvoorbeeld de deurwaarder je beslagvrije voet niet te laag heeft ingeschat.

www.uwbeslagvrijevoet.nl

Lees meer over beslaglegging en schulden op UWV Perspectief:

Geüpdatet 07-05-2019

Gepubliceerd op: 08-08-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord