UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Jonge vrouwen halen geld op met een sponsorloop via fundraising
Geld Achtergrond

Crowdfunding en fundraising met een uitkering

Lezersvraag: ‘Worden donaties via fundraising en crowdfunding gezien als inkomen en verrekend met mijn uitkering?’

keer gelezen
3059

Wat zijn de regels rond fundraising, crowdfunding en doneeracties? Ziet UWV dit als inkomen uit arbeid en word je dan gekort op je Wajong-, WIA- of WAO-uitkering? Een van de lezers van UWV Perspectief wil dit graag weten en vroeg het aan de redactie.

‘Hoe zit het als ik zelfgebakken cupcakes verkoop of meeloop met een sponsorloop?’

Lezersvraag! Marleen vraagt zich af welke regels er gelden rond crowdfunding- en fundraisingacties en vrijwillige donaties wanneer je een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt. Ze schrijft: ‘Bij een crowdfundingsactie kunnen mensen een project steunen door een gift te doneren. Volgens mij valt dit dan niet onder ‘inkomen uit werkzaamheden’, toch? En hoe zit het als ik via zelfgebakken cupcakes of een sponsorloop een goededoelenfonds zoals het KWF wil steunen? Het sponsorgeld komt dan contant of via mijn rekeningnummer bij mij binnen. Moet ik dit bij UWV als inkomsten opgeven?’

Crowdfunding

Een deskundige van UWV geeft antwoord op de vraag van Marleen: er zijn 3 soorten crowdfunding:

  1. je leent voor een project geld van publieke investeerders;
  2. je ontvangt een donatie in de vorm van een gift;
  3. je levert een product in ruil voor een investering.

Een gift, lening of investering wordt niet beschouwd als inkomsten uit arbeid en wordt niet gekort op je arbeidsongeschiktheidsuitkering. Ben je ondernemer en gebruik je de giften als investeringen voor je bedrijf? Dan wordt de winst uit onderneming gekort. Dat wil zeggen dat alleen de inkomsten die je genereert met het bedrijf die je met hulp van de crowdfunding hebt opgezet, worden gekort.

Fundraising en doneeracties

Bij fundraising (fondsenwerving) en doneeracties voor goede doelen ligt het minder eenvoudig. UWV volgt de regels van de Belastingdienst, waarin staat waar fondsen aan moeten voldoen. Stelt de Belastingdienst het fonds vrij van loonheffingen? Dan kort UWV de ontvangen donaties niet op het inkomen. Dit geldt voor de persoon die het fonds beheert en de donaties ontvangt. Het geldt niet voor de persoon die de donaties doet. Komen de donaties via inkomsten uit arbeid? Dan worden de inkomsten wel gekort op het inkomen.

Kleine acties

Steun je met een kleinschalige, particuliere actie een goed doel? Wil je zelf een actie op touw zetten? Geef dan vooraf via een wijzigingsformulier bij UWV aan om welk doel, arbeid en inkomsten het gaat, zodat UWV kan beoordelen of dit van invloed is op je uitkering. UWV bekijkt per geval wat de eventuele invloed op een arbeidsongeschiktheidsuitkering is. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of er sprake is van bedrijfsmatig handelen. Maar ook de omvang, het doel en de besteding van de actie, en het aantal gewerkte uren, spelen mee. UWV volgt in ieder geval de gegevens die via de belastingaangifte verstrekt worden.

Meer over crowdfunding en handige links

Gepubliceerd op: 18-03-2019

Reacties

Door Cris op donderdag 21 maart 2019, 21:19

Jammer. Door deze strenge regeltjes en administratieve rompslomp staat het je al bijna tegen om een leuk initiatief voor een ander te doen.

Door Jonas op vrijdag 22 maart 2019, 09:15

UWV geeft totaal niets om burgers en chronisch zieken. Ze doen enkel zaken met bedrijven die goedkope werkkrachten nodig hebben. Maar als je zelf initiatieven neemt voor de maatschappij dan krijg je tegenwerking. Vooral geen vooruitgang genereren en vooral mensen dom houden.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord